ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

περί Ανθολογίας

0

Η ΑΠΑΡΧΗ του λογοτεχνικού είδους που είναι η Ανθολογία, βρίσκεται στον πρώτο αιώνα π.Χ. τότε που ο ποιητής και φιλόσοφος Μελέγρος από τα Γάδαρα περισυνέλεξε στο δικό του Στέφανο τα επιγράμματα πενήντα ποιητών.

ΤΟΤΕ βέβαια ίσως δεν ήξερε ότι δημιουργούσε ένα νέο λογοτεχνικό είδος, αλλά σημασία έχει ότι τελικά αυτό έγινε και στους αιώνες που ακολούθησαν. Η Ανθολογία κέρδισε δικαιωματικά μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα το χώρο της λογοτεχνίας φτάνοντας ως τις μέρες μας.

ΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ αυτά που ήδη παρέθεσα, ξεκίνησα να κάνω την «Ανθολογία Μεσσήνιων Ποιητών» που εκδόθηκε από τη Φαραί Εκδοτική, το 2016 και παρουσιάστηκε πριν από λίγες μέρες και που εξαρχής είχα ονομάσει «μικρή» ενώ θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω και ημιτελή αφού έτσι κι αλλιώς δεν μπορούσε να μην είναι.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση πάντως δεν ισχυρίζομαι ότι φιλοδοξώ να έχω την ιδιότητα του ανθολόγου και μέσω αυτής να είμαι στο απυρόβλητο.

ΟΠΩΣ ανέφερα και στην παρουσίαση του βιβλίου, αυτή η Ανθολογία είναι υποκειμενική και τα ποιήματα που επέλεξα θεώρησα πως ήταν τα καταλληλότερα τη δεδομένη στιγμή για να «συνομιλήσω» μαζί τους και αυτό τελικά έκανα.

***

ΕΠΙΣΗΣ να δηλώσω πως χάρηκα ιδιαίτερα που η παρουσίαση του βιβλίου μου «Μικρή Ανθολογία Μεσσήνιων Ποιητών» είχε τόση απήχηση ένα χρόνο μετά την έκδοσή της και ευχαριστώ ιδιαίτερα τα όσα είπαν για την ανθολογία και για μένα οι ομιλητές: Αντωνία Παυλάκου, Νινέτα Σωτηράκη, Βασίλης Φλώρος.

ΘΕΩΡΩ πως οι επισημάνσεις τους για την Ανθολογία ήταν αξιοπρόσεκτες και εύστοχες στο σύνολό τους και αυτή είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση για την προσπάθειά μου, ενώ μου άρεσε ιδιαίτερα το ποίημα που δημιούργησε ο Βασίλης Φλώρος με στίχους από τα ποιήματα της Ανθολογίας και απάγγειλε εξαιρετικά η Βιβή Σαμπαζιώτη.

ΑΝΑΜΕΣΑ στους παρευρισκόμενους οι ποιητές Γιώτα Αργυροπούλου, Ελένη Κοφτερού, Εύα Σταματοπούλου, Κώστας Ζωτόπουλος, Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος, Νίκος Σαββάκης, Γιούλα Σαρδέλη, Κώστας Γαρμπής, Δημήτρης Χιλλ, που ανθολογούνται στο βιβλίο.

ΕΠΙΣΗΣ, οι συγγραφείς-ποιητές, μέλη της Ενωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, Τέλης Φράγκος, Σταύρος Καλυβιώτης, Μαρία Καραγιάννη, Τίνα Κουτσουμπού, Αγγελος Λάππας, Λευτέρης Χριστακόπουλος, Ράνια Λυμπεροπούλου. Επίσης οι Αλκης Λαντζούνης, Ηλίας Μπιτσάνης, Δημήτρης Ζέρβας, Ανδρέας Ζαγάκος, Μιχάλης Δημητρακόπουλος, Βασίλης Παπαευσταθίου, Αρης Κορομηλάς, Γιώργος Παντελόπουλος, Κώστας Καστόρας, Βασίλης Καριζώνης, Θόδωρος Γαλανόπουλος, Δημήτρης Μπουσούνης, Κώστας Αλεξίου, Τάσος Πολυχρονόπουλος, Γιάννης Λεβέντης, Στέλιος Μητσέας, Μανώλης Μάκαρης, Σταύρος Μαρτίνος, Γιάννης και Καίτη Μαστοράκη, Φωτεινή Βασιλοπούλου, Χαρά Νικολακοπούλου.

ΕΠΙΣΗΣ Φωτεινή Κοτσογλανίδη, Χαράλαμπος Κοτσογλανίδης, Κώστας Οικονομόπουλος, Δήμητρα Ψαρούλη, Ηλίας Καραμπάτσος, Λυκούργος Καρολεμέας και άλλοι πολλοί και συγγνώμη που δεν τους αναφέρω.

ΑΞΙΖΕΙ θεωρώ να τονίσω πως αρκετοί που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν είχαν την καλοσύνη να με ενημερώσουν.

Η ΠΑΡΑΘΕΣΗ ονομάτων εκ μέρους μου γίνεται γιατί θεωρώ σημαντική την παρουσία τους στην εκδήλωση και τους ευχαρίστησα άλλωστε γι’ αυτό, όπως άλλωστε ευχαρίστησα τους ανθρώπους του καφέ Σταθμός, το Νίκο Κουρή και το Χάρη Βγενή που φιλοξένησαν την παρουσίαση.

ΑΠΟ την παρουσίαση της Ανθολογίας απουσίαζε δικαιολογημένα η Κούλα Διαμαντίδη, που αυτή την εποχή πληκτρολογεί τα ορνιθοσκαλίσματα και τις καλλικατζούρες μου για το καινούργιο μου βιβλίο.

ΑΛΛΑ αυτό είναι μια άλλη ιστορία που θα αναφερθούμε όταν το βιβλίο κυκλοφορήσει.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply