ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ωρα αλλαγών και συμφωνιών για τη συνέχιση της καλλιέργειας της Κορινθιακής σταφίδας

0

ΕΝΤΟΝΟΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΩΝ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

 Προβληματισμός και έντονη ανησυχία επικρατεί στην Κορινθία και τις άλλες περιοχές σταφιδοκαλλιέργειας για την προοπτική τους. Ειδικότερα στην Ομάδα Παραγωγών της ΕΑΣ Κιάτου, αφού η απογοήτευση που επικρατεί στον χώρο των σταφιδοπαραγωγών δεν ακυρώνεται ούτε από την εφαρμογή φέτος της συνδεδεμένης ενίσχυσης, αλλά ούτε και από την τιμή που φαίνεται να κερδίζει πόντους στην αγορά.

Στην ΕΑΣ έχουν ήδη μαζέψει περίπου 150 τόνους και ο πρόεδρός της δείχνει ανήσυχος για το αύριο. Όπως δηλώνει στην «Υ.Χ.» «εμείς παραδοσιακά συλλέγουμε τις σταφίδες και τις δίνουμε στην Παναιγιάλειο, με την οποία διατηρούμε μία καλή συνεργασία. Είναι πολλοί ακόμα εκείνοι που δεν έχουν πουλήσει, εκτιμώντας ότι, στη συνέχεια, θα ανέβει η τιμή, που αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στο 1,25 ευρώ.

Πιστεύω ότι αυτό το προϊόν έχει τεράστιες δυνατότητες στο μέλλον. Το ζήτημα είναι ότι δεν υπάρχει εθνική στρατηγική, ώστε να προστατευτεί. Παράλληλα, οι έμποροι πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν μπορούν να ρίχνουν την τιμή χαμηλά, αφού έτσι θα εξαφανιστεί η παραγωγή, αλλά και οι παραγωγοί, όπως και οι παραγωγοί να μην ζητάνε υπερβολικές τιμές, αφού η σταφίδα δεν θα είναι ανταγωνιστική».

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ 

Ο γεωπόνος της ΕΑΣ, Γιάννης Θεοδώρου, επισήμανε ότι «οι παραγωγοί σταφίδας είναι απογοητευμένοι και ήδη αρχίζουν και την ξηλώνουν, επενδύοντας στην ελιά. Το υπουργείο οφείλει να κατανοήσει ότι η τιμή της συνδεδεμένης δεν μπορεί να παραμείνει έτσι. Στην επόμενη διετία, φυσικά, θα δείξει πόση αύξηση χρειάζεται, αλλά πλέον δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια για ένα προϊόν που είναι κατά 90% εξαγώγιμο. Η φθίνουσα πορεία που καταγράφεται τα τελευταία χρόνια πρέπει να σταματήσει και αυτό θα γίνει όταν η συνδεδεμένη θα αυξηθεί και, για ένα προϊόν που θεωρείται superfood».

Leave a Reply