ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Ερχόμαστε να χτίσουμε το νέο και όχι να γκρεμίσουμε» στο Επιμελητήριο!

0

 • ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΓΚΟΥΜΑ – ΤΙ ΛΕΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΟΙΝΙΚΑ ΜΗΤΡΩΑ

 • «ΔΕΜΕΝΟΣ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ» ΚΑΘΕ ΜΕΓΑΛΟΦΕΙΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

«Hρθαμε εδώ για να χτίσουμε και όχι για να γκρεμίσουμε», τονίζει ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΜΕΣΣΗΝΙΑ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ» και υποψήφιος πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, σε αποκλειστική συνέντευξη  που παραχώρησε στον διευθυντή της  «ΦΩΝΗΣ» Θανάση Τσαμούλη.

Στη συνέντευξή του ο επιτυχημένος επιχειρηματίας και επιστήμονας Βαγγέλης Ξυγκώρος:

 • Απαντά στις επικρίσεις του αντιπάλου Γιώργου Γκούμα ότι είναι «συνεχιστής του Καραμπάτου», τονίζοντας ότι «καλό είναι να μη χάνεται το μέτρο…».
 • Θεωρεί αυτονόητο ότι κάθε υποψήφιος πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο (και μας έδειξε το δικό του).
 • Λέει τα πράγματα με το όνομά τους για τις μειωμένες δυνατότητες υποψηφίου με μεγάλες οφειλές στο δημόσιο, τονίζοντας ότι «είναι δεμένος χειροπόδαρα» από τους εκάστοτε κρατούντες και αυτό δεν μπορεί να το διανοηθεί για κανένα, πόσο μάλλον για τον εαυτό του.
 • Αναφέρεται στις εντυπώσεις και τις εμπειρίες από τις επαφές και τις συζητήσεις με φορείς, επιχειρηματίες και επαγγελματίες κατά την «προεκλογική περίοδο».
 • Προσδιορίζει τις προτεραιότητες του ιδίου και του συνδυασμού του για την «επόμενη μέρα» στο Επιμελητήριο.
 • Στέλνει μήνυμα θετικό στην επιχειρηματική κοινότητα της Μεσσηνίας για ενότητα και ομοψυχία και καλεί όλους να συμμετάσχουν μαζικά στις επιμελητηριακές εκλογές.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

 • Κύριε Ξυγκώρο, μία μέρα πριν ανοίξουν οι κάλπες για το Επιμελητήριο, ποιες είναι οι εντυπώσεις και οι εμπειρίες σας από τις γνωριμίες, συναντήσεις και συζητήσεις με την επιχειρηματική κοινότητα της Μεσσηνίας;

«Όντας άνθρωπος της «αγοράς» (αφού η επιχείρησή μου έχει εμπορική δραστηριότητα και στο νομό Μεσσηνίας), γνωρίζω πολύ καλά εδώ και χρόνια τα προβλήματα και τις δυσκολίες που καλείται να αντιμετωπίσει ο εκάστοτε επαγγελματίας. Αυτός ήταν και ο βασικότερος από τους λόγους που οδήγησαν εμένα προσωπικά και μια ομάδα νέων ανθρώπων στο να πάρουμε την απόφαση και να κατέλθουμε στις προσεχείς επιμελητηριακές εκλογές με το Συνδυασμό «Μεσσηνία-Καινοτομία». Ως επιχειρηματίες, που ήμασταν κοντά στις δράσεις του Επιμελητηρίου τα τελευταία χρόνια, θεωρήσαμε πως ήρθε επιτέλους η ώρα να παρέμβουμε ουσιαστικά, με ήθος, όραμα, ξεκάθαρους και ρεαλιστικούς στόχους, προς όφελος όλων ανεξαιρέτως των επαγγελματιών της Μεσσηνίας.

Ως ομάδα πια, καταγράψαμε αυτά τα προβλήματα, δημιουργήσαμε ένα στρατηγικό σχέδιο το οποίο βασίζεται πάνω σε αναπτυξιακές κατευθύνσεις και πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε από την επόμενη μέρα κιόλας των εκλογών –ανεξαρτήτως αποτελέσματος.

Για παράδειγμα

 • Αβεβαιότητα για το μέλλον των επιχειρήσεων και της οικονομίας και εξ’ αιτίας αυτού, αδυναμία των επιχειρήσεων να σχεδιάσουν ή να προγραμματίσουν επενδύσεις για την ανάπτυξη της επιχείρησής τους.
 • Έλλειψη συνεργιών μεταξύ των επιχειρήσεων του ιδίου κλάδου για να αντιμετωπίσουν τον έντονο ανταγωνισμό
 • Έλλειψη ρευστότητας λόγω της πολιτικής των τραπεζών και των υψηλών επιτοκίων να καλύψουν τις ανάγκες σε κεφάλαια κίνησης των επιχειρήσεων, πόσο δε μάλλον να υποστηρίξουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων που θα σκεφθούν να αξιοποιήσουν επενδυτικά τα προγράμματα ΕΣΠΑ κ.α.
 • Ασύμμετρες φορολογικές, ασφαλιστικές και άλλες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων σε σχέση με τις σημερινές δυνατότητές τους.

Αυτά και αρκετά ακόμη ζητήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν σωστά και δομημένα από επαγγελματίες που γνωρίζουν να σχεδιάζουν και να υλοποιούν λύσεις».

 • Μπορείτε να προσδιορίσετε τις προτεραιότητές σας αν εκλεγείτε πρόεδρος του Επιμελητηρίου;

«Από την επόμενη κιόλας ημέρα, όπως προανέφερα, θα πρέπει να συζητήσουμε με όλα τα μέλη του νέου  Διοικητικού Συμβουλίου για το στρατηγικό σχέδιο του Συνδυασμού μας «Μεσσηνία-Καινοτομία» (www.messinia-kainotomia.gr), να το βελτιώσουμε περαιτέρω με νέες ιδέες ή προτάσεις.  Στη συνέχεια, θα ακολουθήσουν συναντήσεις εργασίας με τους εκπροσώπους των παραγωγικών τάξεων και της επιχειρηματικής κοινότητας (εμπορικοί σύλλογοι, Ομοσπονδία Επαγγελματοβιοτεχνών, εργοδοτικά σωματεία, Εργατικό Κέντρο, Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών κ.α.) με σκοπό να γνωρίσουν αλλά και να προτείνουν ιδέες για να εμπλουτιστεί το Στρατηγικό Σχέδιο του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας 2018-2022, ενώ τέλος θα το παρουσιάσουμε στο προσωπικό του Επιμελητηρίου και της Αναπτυξιακής του Εταιρείας που θα συμβάλλει στην υλοποίησή του.

Το βασικότερο όμως είναι η πλήρης δέσμευση όλων των υποψηφίων του Συνδυασμού μας, πως και μετά τις εκλογές, θα ενεργοποιήσουμε «εν τοις πράγμασι» τα τμήματα του Επιμελητηρίου και θα επικοινωνήσουμε με όσο το δυνατό περισσότερους επαγγελματίες, για να φέρουμε στο προσκήνιο τα προβλήματα στο σύνολό τους και να σχεδιάσουμε από κοινού υλοποιήσιμες δράσεις και λύσεις».

 • Σας κατηγόρησε ο αντίπαλός σας Γιώργος Γκούμας ως συνεχιστή του Καραμπάτου, λέγοντας μάλιστα ότι λυπάται γι’ αυτό. Τι απαντάτε;

«Πραγματικά μου προκαλούν εντύπωση αυτές οι δηλώσεις του κ. Γκούμα. Το όνομά μου είναι Βαγγέλης Ξυγκώρος, συμμετέχω στον συνδυασμό «Μεσσηνία-Καινοτομία» που αποτελείται από 113 ακόμη Μεσσήνιους επαγγελματίες, οι οποίοι με δική τους πρωτοβουλία και χωρίς καμία πίεση θέλησαν να συμπορευθούμε σε αυτή την εκλογική διαδικασία.

Για όσους τυχόν δεν γνωρίζουν, είμαι ένας νέος επιχειρηματίας, με σπουδές και εργασιακή εμπειρία σε πολυεθνικές εταιρείες, συνεχιστής των οικογενειακών επιχειρήσεων στο μεταποιητικό και οινοποιητικό τομέα για τουλάχιστον μισό αιώνα.

Προσωπικά, σέβομαι και εκτιμώ όλες τις προηγούμενες διοικήσεις και τα μέλη αυτών για το έργο που προσέφεραν, γιατί όπως έχω δηλώσει επανειλημμένως «ήρθαμε εδώ για να χτίσουμε και όχι για να γκρεμίσουμε». Θεωρώ πως τέτοιες τοποθετήσεις μας οδηγούν μόνο στο να αναλωνόμαστε με ανούσια πράγματα και όχι με την πραγματικότητα που είναι μια και ίδια για όλους…η επίλυση των προβλημάτων, το μέλλον και οι προοπτικές της Μεσσηνίας. Καλό είναι να μη χάνεται το μέτρο… γιατί γνωρίζουμε πολύ καλά πως όταν αυτό χαθεί, όλα μπορεί να τα ισχυριστεί κανείς».

 • Η «Φ» έθεσε ένα ζήτημα για τα ποινικά μητρώα των αιρετών γενικά και ειδικότερα του Επιμελητηρίου. Δεν νομίζετε ότι κάποιος που φιλοδοξεί να ηγηθεί της επιχειρηματικής κοινότητας θα πρέπει και να έχει λευκό ποινικό μητρώο; Μπορείτε, αν θέλετε, να μας δείξετε το δικό σας;

«Είναι αυτονόητο ότι ένας υποψήφιος πρέπει να έχει λευκό ποινικό μητρώο, εξ’ άλλου το ορίζει και η σχετική νομοθεσία.  Σε ότι με αφορά, με την κατάθεση της αίτησης υποψηφιότητας μου κατέθεσα και Υπεύθυνη Δήλωση του άρθρου 8 παρ. 4 Ν. 1599/198  με την οποία δηλώνω  ότι δεν εμπίπτω στα ασυμβίβαστα που αναφέρονται στην παράγραφο 3 του άρθρου 3γ του Ν. 2081/1992 του ιδίου άρθρου».

 • Ακόμη και αν τυπικά δεν αποτελεί κώλυμα, ακόμη κι αν είναι νόμιμο, είναι ηθικό ένας μεγαλοοφειλέτης του Δημοσίου να διεκδικεί να ηγηθεί της επιχειρηματικής κοινότητας της Μεσσηνίας; Θα μπορούσατε αυτό να το διανοηθείτε για τον εαυτό σας;

«Κύριε Τσαμούλη, επειδή κάποια στιγμή πρέπει να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους σας λέω ότι, εγώ προσωπικά, αν είχα τέτοιου είδους εκκρεμότητες, δεν θα έμπαινα ποτέ σε αυτή τη διαδικασία. Και να μην ήμουν «δεμένος χειροπόδαρα» από τους εκάστοτε κρατούντες, δεν θα μπορούσα να αντιδράσω ή να υποστηρίξω τα συμφέροντα των μελών του Επιμελητηρίου, όσο κι αν το ήθελα. Δεν το διανοούμαι για κανέναν, πόσο μάλλον για τον εαυτό μου».

 • Ποιο είναι το μήνυμά σας ενόψει των εκλογών, τι θα λέγατε και τι θα ζητούσατε ξεχωριστά από το κάθε μέλος του Επιμελητηρίου;

«Θα έλεγα στις φίλες και φίλους επαγγελματίες της Μεσσηνίας ότι, εάν πραγματικά θέλουμε το Επιμελητήριο Μεσσηνίας να είναι  δίπλα μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες και περίπλοκες εποχές που όλοι μαζί βιώνουμε, να συμμετέχουν στις μαζικά εκλογές, στις 7, 8 , 9 και 10 Δεκεμβρίου.

Με ενότητα, ομοψυχία και σκληρή δουλειά, να αποκτήσουμε επιτέλους το Θεσμό που όλοι ονειρευόμαστε και που θα γίνει το πραγματικό «Σπίτι» του επιχειρηματία! Γιατί, όλοι μαζί μπορούμε καλύτερα!».

Leave a Reply