ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Να κηρυχθεί διατηρητέο μνημείο το Γεφύρι του Κόπανου ζητεί το Περιφερειακό Συμβούλιο

0

Ομόφωνα το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου στηρίζει την ανακήρυξη του Γεφυριού του Κόπανου σε διατηρητέο μνημείο. Η προστασία, η διάσωση και ανάδειξη του πολυθρύλητου Γεφυριού, το οποίο δέσποζε πάλαι ποτέ στον ιστορικό ποταμό Ευρώτα, κατασκευάστηκε το 1730 και, ύστερα από πλημμύρα το 1902, γκρεμίστηκε, επιβάλλεται να τύχει του ενδιαφέροντος της Πολιτείας. Γι’ αυτό καλεί την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Λυδία Κονιόρδου, σήμερα, να διασώσει το εναπομείναν κομμάτι του γεφυριού.

« Να κηρύξει διατηρητέο μνημείο το Γεφύρι του Κόπανου ».

Το Γεφύρι του Κόπανου σηματοδοτούσε την είσοδο  στη Λακεδαίμονα, ήταν η πιο αναγνωρίσιμη εικόνα του ιστορικού ποταμού στην Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια βιβλιογραφία, με πλήθος Ευρωπαίων περιηγητών να το έχουν περιγράψει στα κείμενά τους, ή να έχουν φιλοτεχνήσει ενδιαφέρουσες γκραβούρες, που απεικονίζουν πειστικά την αξία του.

«Αποτελεί πράξη συμβολής στην προστασία και στην διάσωση του μνημείου, άρρηκτα συνδεδεμένου με τη φύση και την ιστορία της περιοχής», τονίζει σε ανακοίνωση Τύπου ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ηλίας Στρατηγάκος.

Leave a Reply