ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σήμερα η μεγάλη συγκέντρωση στη Μεγαλόπολη για το ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ

0

ΤΟ Ν.Τ. ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΤΗΣ ΑΔΕΔΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ

ΔΥΝΑΜΙΚΗ, αναμένεται σήμερα στις 12 το μεσημέρι η συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στην πώληση των Μονάδων 3 και 4 του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη, στην οποία θα συμμετάσχουν εργαζόμενοι, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων και κομμάτων, με έντονη και την παρουσία Μεσσηνίων. Άλλωστε, κάλεσμα στη μαζική αντίδραση, απευθύνει στηρίζοντας την κινητοποίηση και το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ στη Μεσσηνία, που κάνει λόγο για έγκλημα κατά του δημοσίου συμφέροντος. «Επίσης, η διάλυση της ΔΕΗ θα έχει τεράστιες συνέπειες και για τις ενεργειακές δυνατότητες της χώρας αλλά και στα λαϊκά νοικοκυριά που θα δουν τα τιμολόγια να αυξάνονται ακόμα περισσότερο», αναφέρεται στην ανακοίνωση, με κάλεσμα σε όλους να ενισχύουν τον αγώνα τους ενάντια στο ξεπούλημα του 40% των μονάδων λιγνίτη της ΔΕΗ μαζί με τα ορυχεία και ιδιαίτερα τις μονάδες της Μεγαλόπολης, απευθύνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι  παράλληλα, ζητούν να μη μετατραπεί η Μεγαλόπολη, σε σκουπιδότοπο της Πελοποννήσου.

Η ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

«Δεν δικαιολογούνται πλέον αυταπάτες», επισημαίνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι τονίζουν πως η απελευθέρωση και ο ανταγωνισμός των ιδιωτικών ομίλων, σε καμία περίπτωση δε θα ωφελήσει το λαϊκό καταναλωτή. Επίσης, επισημαίνουν πως δεν πρόκειται να προστατευτεί το περιβάλλον με τα νέα δεδομένα, ενώ βάλλουν και κατά της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και των κυβερνήσεων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ κατηγορώντας τους όλους, για αντιλαϊκή πολιτική. «Σήμερα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κάνοντας την βρώμικη δουλειά για λογαριασμό του κεφαλαίου, προχωρά αποφασιστικότερα και αποτελεσματικότερα στην προώθηση της «απελευθέρωσης» έχοντας πολύτιμο σύμμαχο την αξιωματική αντιπολίτευση της ΝΔ. Οι θέσεις που δημοσιοποίησε η ΝΔ κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με αυτά που προωθεί η σημερινή συγκυβέρνηση», τονίζουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι παραθέτουν μια προς μια τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί όπως το «πάγωμα» της μικρής ΔΕΗ,  την παράδοση σχεδόν των μισών μετοχών της Επιχείρησης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ιδιώτες, την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και όχι μόνο, που όπως επισημαίνουν εκτίναξαν το τιμολόγιο του ρεύματος στα ύψη και έκαναν εκατοντάδες χιλιάδες τα λαϊκά νοικοκυριά να αδυνατούν να πληρώσουν το λογαριασμό του ρεύματος.

«Εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες, όλα τα λαϊκά στρώματα της ευρύτερης περιοχής να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην πολιτική της απελευθέρωσης – ιδιωτικοποίησης της ηλεκτρικής ενέργειας, στη συρρίκνωση της λιγνιτικής παραγωγής, στην πώληση του ενεργειακού κέντρου Μεγαλόπολης (μονάδες και ορυχεία) και σε οποιαδήποτε μορφή εγκατάστασης για τη διαχείριση απορριμμάτων (ΧΥΤΕΑ-ΧΔΒΑ-ΧΥΤΥ κλπ) και να διεκδικήσουν να μη γίνει καμία απόλυση, καμία αλλαγή εργασιακών σχέσεων, να φύγουν οι εργολάβοι και να υπάρξουν προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία», τονίζεται στη… σκληρή ανακοίνωση, όπου καταληκτικά γίνεται λόγος για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα Ενέργειας, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Στο ίδιο μήκος, κινείται και το κάλεσμα συμμετοχής από τη Λαϊκή Συσπείρωση, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για την υλοποίηση της πολιτικής της Ε.Ε. για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας. «Συνεχίζουν από εκεί που σταμάτησαν οι προκάτοχοι της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, παραδίδοντας εξολοκλήρου στο μεγάλο κεφάλαιο την ηλεκτρική ενέργεια για την πιο άγρια εμπορευματοποίηση του ρεύματος που πρέπει να είναι κοινωνικό αγαθό.

Πουλούν ολόκληρο το Ενεργειακό Κέντρο της Μεγαλόπολης, τις μονάδες και τα ορυχεία, δίνουν προίκα στο κεφάλαιο τη γη των εξαντλημένων ορυχείων περίπου 50.000 στρέμματα και ανοίγουν το δρόμο και για την λεηλασία των νερών του υδροφόρου ορίζοντα. «Παράλληλα, η ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης ζει με τον εφιάλτη να μετατραπεί σε χώρο υποδοχής κάθε είδους αποβλήτων. Μην ξεχνάμε ότι πολύ πρόσφατα κυβέρνηση, Περιφέρεια και ΦΟΔΣΑ αποφάσισαν να εγκατασταθεί στην Παλαιόχουνη η μονάδα διαχείρισης των απορριμμάτων όλης της Πελοποννήσου», επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο κάλεσμα της Λαϊκής Συσπείρωσης, ενώ όλους σε συμμετοχή, καλεί και η Λαϊκή Ενότητα.

ΛΑΪΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ

«Η κυβέρνηση ψεύδεται. Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δεν την  υποχρεώνει να πουλήσει το 40% της λιγνιτικής παραγωγής.  Κανένα αντισταθμιστικό  μέτρο  δεν υπάρχει  ούτε μπορεί  να  υπάρξει. Αν πουληθεί το 40% της  λιγνιτικής παραγωγής και το 17% των μετοχών της, που είναι στο ΤΑΙΠΕΔ, η ΔΕΗ συρρικνώνεται  και  ιδιωτικοποιείται  περαιτέρω. Στο δημόσιο θα απομείνει μόνο το 34% των μετοχών μιας μικρότερης ΔΕΗ και αυτό μόνο τυπικά διότι και αυτό είναι πλέον στο Υπερταμείο του Σόιμπλε», επισημαίνει η Λαϊκή Ενότητα, τονίζοντας πως κοινωνικό αγαθό μετατρέπεται σε αγοραίο εμπόρευμα και είδος πολυτελείας. Καλώντας όλους να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Νίκος Χουντής, στο χαιρετισμό του, κάνει λόγο για έναν δίκαιο αγώνα και λέει το δικό του ηχηρό όχι . «Το ξεπούλημα της ΔΕΗ αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά εγκλήματα των τροϊκανων και των ελληνικών κυβερνήσεων. Θα χαθεί ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά εργαλεία που είναι απαραίτητα για την ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο κ. Χουντής, ενώ θέση από την πρώτη στιγμή, έχει λάβει και η Λαϊκή Συσπείρωση.

Γ. Αναγνωστοπούλου

 

Leave a Reply