ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σε πόλη και του τουρισμού εξελίσσεται η Καλαμάτα: Επιτακτική είναι η ανάγκη για νέες κλίνες και υποδομές!

0
  • ΤΟ AIRBNB ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ ΠΑΡΑ ΤΗ ΘΕΤΙΚΗ ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΟΥ

  • ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟ 2017 ΚΑΙ ΥΨΗΛΟΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΕΤΟΣ

Πλήγμα για τους ενοικιαστές και… κέρδος για τον τουρισμό, φαίνεται πως αποτελεί το Airbnb στην Καλαμάτα, το οποίο έχει συμβάλει καθοριστικά στη φιλοξενία των επισκεπτών της πόλης, αφού είναι κοινό μυστικό πια, πως δεν υπάρχουν κλίνες.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Η ανάγκη δημιουργία υποδομών γενικότερα και ειδικότερα κλινών, κάτι περισσότερο από επιτακτική σε μια πόλη όπως η Καλαμάτα, η οποία από πόλη του πολιτισμού, θέλει να μετατραπεί – αφού μπορεί – σε πόλη του τουρισμού κυρίως, με τη δυναμική που αναπτύσσει σε αυτήν την κατεύθυνση, πραγματικά εντυπωσιακή. Το 2017, που σε λίγες ημέρες μας εγκαταλείπει, ήταν μια πολύ καλή χρονιά σε επίπεδο επισκεψιμότητας, με τους αριθμούς να μιλούν από μόνοι τους, αλλά και εκείνους που παραμένουν …κρυφοί (Airbnb) να εξηγούν την κατάσταση και πάνω απ’ όλα , να βάζουν… το δικό τους λιθαράκι στην τουριστική ανάπτυξης της μεσσηνιακής πρωτεύουσας και της ευρύτερης περιοχής. Επειδή ωστόσο, με το Airbnb κανείς δεν ξέρει, καθώς η φήμη περί υψηλής φορολόγησης είναι έντονη και διόλου απίθανη, το θέμα της δημιουργίας υποδομών και ειδικά ξενοδοχείων ή ενοικιαζόμενων διαμερισμάτων, επανέρχεται δυναμικά. Για να μη χαθεί δηλαδή, με λίγα λόγια και απλά, η τεράστια προσπάθεια που καταβάλλεται τα τελευταία χρόνια από αυτοδιοίκηση και ιδιώτες, θα πρέπει το κράτος να δώσει άμεσα, κίνητρα σε όλους όσοι επιθυμούν να επενδύσουν στη… βαριά βιομηχανία της χώρας, στον τουρισμό! Πολύ σύντομα, αν όλα πάνε καλά, το Πάσχα, θα έχει ολοκληρωθεί μια μεγάλη μονάδα στην πόλη, ενώ δύο με τρεις ακόμη, ανακατασκευάζονται ή ετοιμάζονται εξαρχής, προκειμένου να δώσουν στην πόλη αυτό που της αξίζει και να πάρουν φυσικά, αυτό που θα τους αναλογεί. Ενδιαφέρον υπάρχει και για την ευρύτερη περιοχή του Δήμου, όπως επεσήμανε απαντώντας για το θέμα στη «Φ», στο πλαίσιο της απολογιστικής για το 2017 συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, η αρμόδια αντιδήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτα Ντίντα. «Η Καλαμάτα, τώρα μπαίνει στον τουριστικό χάρτη καθώς, η ραγδαία τουριστική ανάπτυξη, έχει έρθει τα τελευταία τέσσερα με πέντε χρόνια», δήλωσε η κα Ντίντα τονίζοντας πως η αναβάθμιση και σε αυτόν τον τομέα, φαίνεται να έρχεται σταδιακά. «Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μια στιγμή στην άλλη! Ήδη, δρομολογούνται νέες ιδιωτικές επενδύσεις και χρονιά με τη χρονιά, οι κλίνες που έχει στη διάθεσή της η Καλαμάτα, πολλαπλασιάζονται», δήλωσε η αντιδήμαρχος, η οποία έχοντας καταγράψει όλα τα επίσημα στοιχεία, έκανε λόγο για μια χρονιά «ορόσημο». «Το 2017, ήταν πραγματικά για την Καλαμάτα, μια πολύ καλή χρονιά σε ότι αφορά στον τουρισμό», ανέφερε η κα Ντίντα, εστιάζοντας στο αεροδρόμιο και όσα έχει κάνει ο Δήμος, για την ενίσχυση του μείζονος αυτού τομέα.

«ΠΙΛΟΤΟΣ» ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ, ΒΑΓΟΝΙΑ… ΠΡΩΤΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ
ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
ΠΟΥ ΥΠΟΔΕΧΘΗΚΑΝ 25.000 ΞΕΝΟΥΣ ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ!

grafeio-toyrismou

«Ήδη το αεροδρόμιό μας, είναι στατιστικά, το πρώτο αναπτυσσόμενο αεροδρόμιο στην Ευρώπη και πραγματικά, αυτό είναι πολύ ελπιδοφόρο για το μέλλον της περιοχής μας, σε ότι αφορά στον τουρισμό», ανέφερε με νόημα η Παναγιώτα Ντίντα, προχωρώντας στον απολογισμό του έτους. «Στο τέλος του 2017, ως Δήμος, θέλοντας αν κάνουμε απολογισμό σε ότι αφορά στον τουρισμό, θα μπορούσαμε να πούμε πάρα πολλά τα οποία πράξαμε και αφορούν στη βελτίωση της ελκυστικότητας της πόλης, καθώς προχωρήσαμε σε μια σειρά δράσεων, που είχαν στόχο την τουριστική ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης και πληροφόρησης των επισκεπτών», είπε η αντιδήμαρχος, κάνοντας ειδική αναφορά στη δημιουργία του Τουριστικού Γραφείου, το οποίο βρίσκεται στο πιο κεντρικό σημείο της πόλης, στο κεντρικό δημαρχείο. στην οδό Αριστομένους.

«Το Γραφείο Τουρισμού ξεκίνησε τη λειτουργία του τον περασμένο Μάιο και μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, έχουν περάσει περίπου 13.000 επισκέπτες, από 50 χώρες. Είναι κάτι παρά πολύ σημαντικό, που δείχνει πόσο σπουδαία είναι η συγκεκριμένη δομή για την πληροφόρηση και την εξυπηρέτηση των επισκεπτών», ανέφερε η κα Ντίντα, η οποία στάθηκε και στα άλλα δύο γραφεία του Δήμου, όπου όλα μαζί ενημέρωσαν 25.000 επισκέπτες! «Επίσης, στην παραλία τόσο στην κεντρική προκυμαία όσο και στην υποδοχή της κρουαζιέρας, λειτουργούμε δύο ακόμη γραφεία και συνολικά, εξυπηρετήσαμε πάνω από 25.000 επισκέπτες, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το γραφείο μας στο αεροδρόμιο, όπου εκεί η συλλογή στατιστικών στοιχείων είναι πράγματι πολύ δύσκολη», δήλωσε η αντιδήμαρχος και αναφέρθηκε στο «κλειδί» που… ανοίγει την υπόθεση «Τουρισμός 12 μήνες το χρόνο» και δεν είναι άλλο, από τον θεματικό τουρισμό.

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ Ο ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

ΓΙΑ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ 12 ΜΗΝΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ

«Οι ειδικές μορφές τουρισμού, που είναι στόχος για το Δήμο Καλαμάτας, καθώς τους καλοκαιρινούς μήνες, η περιοχή μας έχει πάρα πολύ κόσμο,  πήγαν αρκετά καλά και το 2017. Φέτος, είδαμε θεαματικά αποτελέσματα στον θεματικό τουρισμό, καθώς οι προωθητικές μας ενέργειες, ήταν πάρα πολύ σημαντικές και μόνο στον μαθητικό τουρισμό, ξεπεράσαμε τους 15.000 επισκέπτες, με τα παιδιά να επισκέπτονται στο πλαίσιο των εκδρομών τους την Καλαμάτα σε εποχές χαμηλής πληρότητας, όπως ο Μάρτιος, ο Απρίλιος και ο Μάιος», δήλωσε η Παναγιώτα Ντίντα, επισημαίνοντας πως ήδη, ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, έχει στείλει επιστολή σε όλες τις δομές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, καλώντας τους μαθητές να κάνουν την εκδρομή τους στην Καλαμάτα. «Τους παρέχουμε όλες τις απαιτούμενες πληροφορίες για την περιοχή μας, τους τρόπους πρόσβασης, τις αποστάσεις, τα αξιοθέατα που μπορούν να δουν, τα σημεία στα οποία μπορούν να φάνε, να κοιμηθούν και να διασκεδάσουν και τους δίνουμε τα απαιτούμενα links για να δουν φωτογραφίες και βίντεο από την Καλαμάτα», ανέφερε η αντιδήμαρχος, η οποία μίλησε και για τον συνεδριακό τουρισμό, που επίσης αποτελεί… μοχλό ανάπτυξης. «Φέτος, είχαμε πάρα πολύ καλή και ως Δήμος Καλαμάτας, στηρίξαμε όλα τα συνέδρια που έγιναν στην περιοχή μας, ενώ θεωρούμε ότι και το 2018 θα είναι πολύ καλές χρονιές και δουλεύουμε στη βάση αυτή», δήλωσε η κα Ντίντα, η οποία αναφέρθηκε και στη συνεργασία του Δήμου με το πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, για κάτι εντελώς πρωτοποριακό. Ο λόγος για τη δημιουργία ψηφιακής αποτύπωσης των ιστορικών γεγονότων της Επανάστασης του 1821, καθώς και όλων των κοινωνικών συνθηκών που επικρατούσαν στην πόλη τότε, η οποία «κλείδωσε» την περασμένη εβδομάδα. Όλα αυτά τα στοιχεία, θα συγκεντρωθούν σε μια τράπεζα πληροφοριών και θα αποδίδονται στους επισκέπτες, με πολύ σύγχρονα ψηφιακά μέσα, τα οποία θα είναι διαθέσιμα στο Τουριστικό Γραφείο.

ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΚΙΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΕΠΙΣΚΕΠΤΩΝ

Η αρμόδια για το θέμα αντιδήμαρχος, αναφέρθηκε και στις πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις που διοργανώνει ο Δήμος, με στόχο την προσέλκυση επισκεπτών και την παράλληλη τόνωση της τοπικής αγοράς. «Επίσης, ως Δήμος Καλαμάτας, διοργανώσαμε σειρά εκδηλώσεων που έφεραν πάρα πολύ κόσμο στην πόλη. Ενδεικτικά, να αναφέρω το Φεστιβάλ Χορωδιών, τη Γαλάζια και τη Λευκή Νύχτα, το Άρτος – Οίνος –Έλαιον, την Ανθοκομική Έκθεση, το Καρναβάλι, τις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές εκδηλώσεις, που μαζί με πληθώρα άλλων, λειτουργούσαν ως κίνητρο για τους επισκέπτες. Πολύ σημαντική δράση πέρυσι,  ήταν και το #pasxakalamata μέσω του οποίου προσπαθήσαμε και θεωρούμε ότι σε ικανοποιητικό βαθμό τα καταφέραμε, να καθιερώσουμε την Καλαμάτα ως τουριστικό προορισμό για το Πάσχα. Ήταν μια καινοτόμα δράση με θετικά αποτέλεσμα, τη συμμετοχή αρκετού κόσμου και την προβολή της πόλης», δήλωσε η κα Ντίντα, η οποία καταληκτικά, ανέπτυξε τους πρώτους στόχους του Δήμου για το 2018.

ΥΨΗΛΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ 2018

«Υπάρχει ήδη έτοιμη πρόταση η οποία έρχεται στο Δημοτικό Συμβούλιο, με το Σώμα να καλείται να αποφασίσει για τις δράσεις που προγραμματίζουμε το 2018 και κοστολογούνται σε 50.000 ευρώ», ανέφερε η αντιδήμαρχος και συνέχισε. «Η συνεδρίαση αυτή, θα γίνει μεθαύριο Πέμπτη, ενώ θα υλοποιηθεί και μια πάρα πολύ σημαντική δράση, μέσω του Προγράμματος της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ύψους 260.000 ευρώ, που αφορά στην αναβάθμιση της τουριστικής πληροφόρησης με ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας και δημιουργία σημείων, όπου μέσω διαδραστικών τραπεζών πληροφοριών, θα μπορεί να ενημερώνεται ο επισκέπτης, αλλά και ένα νέο  Τουριστικό Γραφείο στην προκυμαία, πρωτότυπο και αρκετά ελκυστικό». Ένας ακόμη στόχος, για τον ο οποίο ο Δήμος έχει ήδη μεριμνήσει, αφορά στην προσέλκυση και πάλι κρουαζιερόπλοιων, τα οποία έχουν αλλάξει… ρώτα, λόγω των παγκόσμιων συνθηκών και ειδικά των εξελίξεων στη γειτονική Τουρκία, καθώς όπως είναι γνωστό, αυτά τα ταξίδια, διαρκούν πολύ και έχουν όχι μόνο έναν προορισμό. «Είναι αλήθεια ότι φέτος υπήρχε μείωση στα κρουαζιερόπλοια, όμως ο Δήμος, προσπαθεί να ανατρέψει την κατάσταση αυτή. Ήδη, έχει ζητηθεί και θα προγραμματιστεί μέσα στο Δεκέμβριο, συνάντηση με το Σύνδεσμο Εφοπλιστών Κρουαζιέρας, προκειμένου να επανεξεταστεί το θέμα του λιμανιού της Καλαμάτας και να ενταχθεί στα καινούρια δρομολόγια, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί λόγω των εξελίξεων στην Τουρκία, οι οποίες και φέρουν τη βασική ευθύνη των αλλαγών, με αποτέλεσμα να έχει πληγεί και η Καλαμάτα», δήλωσε καταλήγοντας η αντιδήμαρχος Παναγιώτα Ντίντα.

Leave a Reply