ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Απάντηση από το Σωματείο Εργαζομένων ΔΕΥΑ Μεσσηνίας: Δεν τρέφουμε αυταπάτες για το πού το πάει η κυβέρνηση με τη διαχείριση του νερού

0

Με αφορμη δημοσίευμα του έγκριτου δημοσιογράφου Γιάννη Μποζίκα στη «ΦΩΝΗ», με θέμα: «Εκσυγχρονισμό και με βιώσιμο σχέδιο λειτουργίας επιδιώκει η ΔΕΥΑ Τριφυλίας», παρακαλούμε να δημοσιεύσετε τις απόψεις του Σωματείου μας.

Το Νομικό πλαίσιο που διέπει τις ΔΕΥΑ απαγορεύει την διαχείριση του νερού προς όφελος των εργαζομένων και του Λαού. Και η τελευταία τροποποίηση του νόμου που διέπει τις ΔΕΥΑ, από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κινείται στην λογική της ανταποδοτικότητας, με αποκλειστικούς πόρους από την τιμολογιακή πολιτική πού μάλιστα θα είναι ενιαία σε πανελλαδικό επίπεδο και επιβαρυμένη με περιβαλλοντικό κόστος.

Έχοντας υπόψη τα πιο πάνω, αποτελούν κοροϊδία οι όποιες δηλώσεις περί εκσυγχρονισμού, μόνο με την πρόσληψη διευθυντού, χωρίς στελέχωση επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού και με το νομικό καθεστώς της αποκλειστικής ανταποδοτικότητας των υπηρεσιών των ΔΕΥΑ, από την τιμολογιακή πολιτική των δημοτών τους.

Κάτω από ένα τέτοιο νομικό καθεστώς, οι επιβαρύνσεις του οποιουδήποτε εκσυγχρονισμού, θα είναι δυσβάστακτες για την περιοχή, αφού θα δούν τα τιμολόγια του νερού να εκτοξεύονται στα ύψη. Παράδειγμα η πόλη της Καλαμάτας, που προσπαθεί με ρυθμίσεις και με διακοπές νερού να μαζέψει τα έσοδα της δημιουργώντας κοινωνικό πρόβλημα στους εργαζόμενους που ζούν με το άγχος να ανταποκριθούν στις τόσες ρυθμίσεις για το νερό, για την ΔΕΗ, για τις τράπεζες για τον ΕΜΦΙΑ, για τις ασφαλιστικές τους εισφορές, για τις δόσεις στην εφορία  για τα φροντιστήρια των παιδιών τους. Ετσι και αρρωστήσουν και χρειαστούν περίθαλψη κλάφτους. Θα έλθει και η ΔΕΥΑΤ και θα τους στερήσει και το νερό.Οι οποιεσδήποτε εσυγχρονιστικές προσπάθειες, πού είναι απαραίτητες, πρέπει να συνοδεύονται με απαίτηση για μόνιμο προσωπικό, με γερή κρατική χρηματοδότηση και με  πάγωμα των οφειλών για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Κοινωνικό τιμολόγιο ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα, έως και δωρεάν υδροδότηση στους μακροχρόνια άνεργους. Διεκδίκηση από την Δημοτική αρχή, χρηματοδότησης του κόστους του παγώματος των οφειλών και του κοινωνικού τιμολογίου.

Γνωρίζουμε πολύ καλά. Δεν τρέφουμε αυταπάτες.

Η διαχείριση του νερού προς όφελος των εργαζομένων και του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Αυτός είναι ο νέος, ο λαϊκός μονόδρομος που πρέπει να ανοίξουμε με τους αγώνες μας.

Στο πλαίσιο αυτής της οικονομίας κι ανάπτυξης η γη, οι υδάτινοι πόροι τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, κι ο επιστημονικός σχεδιασμός θα μπορεί να προβλέπει και να ικανοποιεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών και στο συγκεκριμένο τομέα.

Μέσα σε  αυτό το πλαίσιο, ο  Ενιαίος Κρατικός Φορέας Διαχείρισης του νερού, θα κατοχυρώνει το νερό ως κοινωνικό αγαθό και θα μπορεί να υλοποιεί ολοκληρωμένη πολιτική διαχείρισης του με γνώμονα τη λαϊκή ευημερία, αξιοποιώντας  τα αποτελέσματα της επιστημονικής έρευνας και των τεχνολογιών.

Θα μπορεί να  ελέγχει και να μεριμνά για την προστασία των ποταμών, λιμνών και θαλασσών από τη βιομηχανική ρύπανση, για τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικών έργων, για τη συντήρηση των δικτύων όμβριων υδάτων στις πόλεις.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ

Παλεύουμε για :

  • Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη μισθό  και δικαιώματα.
  • Άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα τεράστια κενά στις ΔΕΥΑ  και τις υπηρεσίες ύδρευσης των Δήμων. Η μισθοδοσία των εργαζομένων να είναι υποχρέωση του κράτους,   με πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό. Να επανέλθουν τώρα οι συλλογικές συμβάσεις.
  • Φθηνό με επάρκεια και  υγιεινό νερό για το λαό. Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα και τα χαράτσια ,  το νερό είναι κοινωνικό αγαθό .
  • Καμιά   διακοπή νερού σε ευπαθείς κοινωνικές  ομάδες, όπως είναι οι άνεργοι .
  • Έξω κάθε επιχειρηματική δράση  από τις  ΔΕΥΑ και τους Δήμους  .
  • Άμεσο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για διεύρυνση και στήριξη των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης.Ένταξη των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε αυτές τις λαϊκές προτεραιότητες και ανάγκες  .
  • Πλήρη κρατική χρηματοδότηση όλων των υπηρεσιών της Τοπικής Διοίκησης από τον κρατικό προϋπολογισμό με τη φορολόγηση του μεγάλου  κεφαλαίου.

 

Leave a Reply