ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η περιπέτεια του καθενός και όλων μας κ.ά.

0

«ΚΑΠΟΤΕ ο κόσμος ήταν γκρίζος. Η λατινοαμερικανική παράδοση θέλει τους ινδιάνους Ισίρ να κλέβουν το χρώμα από τους θεούς – και έτσι ο κόσμος λάμπει και τα χρώματά του αποτυπώνονται και χρωματίζουν τα μάτια που τον βλέπουν.

ΜΕ ΠΟΙΟ χρώμα βλέπει, άραγε, ο καθένας μας τον κόσμο; Διότι είναι σίγουρο πως ακόμα και τα ίδια πράγματα δεν τα βλέπουμε ίδια.

ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ, σημαιοφόροι, κληρώσεις, προσευχές, έπαρση σημαίας, πανεπιστήμια, μέτρα, κόμματα, οικονομία, ελπίδα και το αντίθετό της, επιστροφή στις αγορές, capital controls, νοσοκομεία, διόδια, πρόσφυγες, φόρος εισοδήματος, έρωτας, εξωδικαστικός συμβιβασμός, κανένας συμβιβασμός, ένας μεγάλος πόλεμος που τελείωσε, μικροί πόλεμοι που δεν τελειώνουν, μια ζωή που περνά στιγμή με τη στιγμή. Με ποιο χρώμα βλέπουμε αυτή τη μεγάλη περιπέτεια που υπάρχει, λένε, για τον καθένα μας; Αυτή την περιπέτεια του ενός.

ΣΤΗ ΣΚΟΠΙΑ, τελικά. Εκεί διαφέρουμε μεταξύ μας. Στη σκοπιά από την οποία βλέπουμε τα πάντα γύρω μας. Ζούμε σε μια χώρα όπου τα χρώματα που ξέραμε έχουν αλλάξει εδώ και καιρό. Ή μήπως είμαστε εμείς εκείνοι που αλλάζουν; Ζωή και στάση. Μια ψευδαίσθηση ευημερίας. Μια απότομη προσγείωση.

ΚΑΙ μια φτώχεια σε όρους που δεν είχαμε καν σκεφτεί – δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε χρόνο, δεν έχουμε σιωπή και δεν μπορούμε να την αγοράσουμε, τρώμε σκουπίδια που πληρώνουμε σαν να ήταν τροφή, έχουμε ελευθερία να αλλάξουμε κανάλι. Μέχρι εκεί.

ΑΛΗΘΙΝΑ φτωχοί είναι εκείνοι που δεν γνωρίζουν ότι είναι φτωχοί. Που έχουν μείνει με λιγοστές επιλογές. Που ισοπεδωτικά η πραγματικότητα τους επιβάλλει τα δικά της χρώματα.

ΤΟ ΝΟΗΜΑ είναι, τελικά, κάτι που τα ανθρώπινα όντα κατασκευάζουμε από τα οικοδομικά υλικά της οικειότητας, από όσα πετραδάκια του γνωστού διαθέτουμε, σαν ένα παζλ από το οποίο λείπουν πολλά κομμάτια. «Το μέλλον είναι πάντα ανοιχτό» έλεγε με επιμονή ο Καρλ Πόπερ. «Προβλέψεις μπορούμε να τολμήσουμε να κάνουμε. Μα ποιος τολμά να πορευθεί με βεβαιότητες;».

ΚΙ ΟΜΩΣ, σε μια χώρα όπου όλα έχουν αλλάξει και αλλάζουν διαρκώς και αντιστέκονται αλλά αλλάζουν – προς το καλύτερο ή το χειρότερο, ποιος μπορεί να γνωρίζει στον ενεστώτα ιστορικό χρόνο; -, οι βεβαιότητες δείχνουν εξαιρετικά πολλές.

ΠΟΛΥ περισσότερες από εκείνες που δικαιολογούν οι άνεμοι της αλλαγής, το ανοίκειο που μας κατακλύζει και η διαπίστωση πως έχουμε δει μόνο ένα ελάχιστο κομμάτι μιας τεράστιας και πολυδιάστατης εικόνας.

Η ΖΩΗ αλλάζει και προχωρεί με ασήμαντες νύξεις, με τυχαία συναπαντήματα, με τρικλοποδιές και ολισθήματα που διαρκώς αλλάζουν και επαναπροσδιορίζουν τη ροή των πραγμάτων. Η ιστορία γράφεται από εκατομμύρια κλάσματα στιγμών, τόσα πολλά που είναι αδύνατον να τα παρατηρήσουμε και να τα καταγράψουμε.

Η ΑΛΗΘΙΝΗ ιστορία είναι πιο περίπλοκη από αυτή που συγκεντρώνουμε σε ένα – δύο άλμπουμ με φωτογραφίες. Για να αφηγηθούμε ολόκληρη την ιστορία μας χρειάζεται μια ζωή».

***

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ εκτενέστατο από το άρθρο της Νατάσας Μπαστέα στα «Νέα» της 5ης Αυγούστου και πολύ το χάρηκα ομολογώ.

ΜΙΑ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΑ η ζωή για τον καθένας μας και σημασία πως τη ζούμε και πόσο τελικά την χαιρόμαστε εν μέσω όλων των αντιξοοτήτων που μας περιβάλλουν και αναπόφευκτα συναντάμε μπροστά μας.

ΥΠΑΡΧΕΙ βέβαια και η ιστορία του καθενός και όλων μας και αυτή η ιστορία χρειάζεται μια ζωή για να αφηγηθούμε την περιπέτειά της.

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ είναι ανοιχτό ακόμα κι όταν ο ορίζοντας θολώνει.

ΠΡΟΣ αυτό το μέλλον στρέφονται τα βλέμματα όταν η ελπίδα στο παρόν μοιάζει να χάνεται.

***

ΔΕΝ θα αποφευχθούν τελικά τα σοβαρά διλήμματα για τους μεταρρυθμιστές της Κεντροαριστεράς και εύστοχα το επισήμανε σε άρθρο του στην «Καθημερινή» ο Νίκος Μαραντζίδης.

ΠΩΣ θα διαχειριστούν αυτά τα διλήμματα οι «μεταρρυθμιστές», είναι βέβαια ένα δικό τους πρόβλημα, αλλά όσο περισσότερο κλείνονται στο καβούκι τους είναι βέβαιο ότι δεν θα τα ξεπεράσουν.

ΚΑΙ μόνο να σκεφτεί κανείς την δυσφορία που προέκυψε με το όνομα του νέου φορέα («Κίνημα Αλλαγής»), δεν είναι δύσκολο να βγάλει το συμπεράσματα πως ο δρόμος για το μέλλον του φορέα αυτού, είναι δύσκολο και κακοτράχαλος.

ΜΕΝΕΙ να δούμε αν είναι και καταστροφικός τελικά.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply