ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Λαμπρός ο εορτασμός του προστάτη των ναυτικών Αγίου Νικολάου χθες στην Καλαμάτα!

0

Με την καθιερωμένη επισημότητα, τιμήθηκε χθες, η μνήμη του Αγίου Νικολάου, με πλήθος πιστών να συρρέει στο φερώνυμο – πανηγυρίζοντα ιερό ναό στην Καλαμάτα, όπου στον όρθρο, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Ο κ.κ. Χρυσόστομος, στο τέλος της Ακολουθίας χειροθέτησε σε πρωτοπρεσβύτερο τον οικονόμο Παναγιώτη Κοσμόπουλο και σε οικονόμο τον ιερέα Βασίλειο Μπεγέτη. Στη συνέχεια, ο μητροπολίτης, τέλεσε την πανηγυρική θεία λειτουργία συμπαραστατούμενος από ιερείς της πόλης και δοξολογία μετ’ αρτοκλασίας για το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, καθώς ο Άγιος Νικόλαος είναι προστάτης των ναυτικών. Φέρεται να ήταν προικισμένος με το χάρισμα της θαυματουργίας με το οποίο έσωσε πολλούς ανθρώπους και όσο ήταν εν ζωή αλλά και μετά την κοίμησή του το 330 μ.Χ. Για παράδειγμα όταν κάποτε κινδύνευσε κάποιος στη θάλασσα – λόγω σφοδρών ανέμων – και επικαλέστηκε το όνομα του Αγίου σώθηκε και μάλιστα ενώ βρισκόταν στη μέση του πελάγους βρέθηκε αβλαβής στο σπίτι του. Το θαύμα έγινε αμέσως γνωστό στην Πόλη και ο λαός προσήλθε αμέσως σε λιτανεία και αγρυπνία προκειμένου να τιμήσει το θαυματουργό Άγιο.

Ο μητροπολίτης, ευχήθηκε ο Άγιος να χαρίζει υγεία και να σκέπει την ζωή όλων, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως στον εορτασμό παρέστησαν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου.

Λαμπρός το προηγούμενο βράδυ, ήταν και ο πανηγυρικός εσπερινός προεξάρχοντος του μητροπολίτη Λεοντοπόλεως Γαβριήλ συμπαραστατούμενος από πλειάδα κληρικών της Καλαμάτας αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μεσσηνίας. Τον θείο λόγο, κήρυξε ο προϊστάμενος του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Χριστού Χαλανδρίου , πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης Αλέξιος Πετρίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στον Άγιο της αγάπης και της φιλανθρωπίας. Από την πλευρά του, ο μητροπολίτης Λεοντοπόλεως ευχαρίστησε τον ποιμενάρχη Μεσσηνίας για την πρόσκληση και τον προϊστάμενο του ναού και πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Φίλιππο Χαμαργιά.

Γ. Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply