ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μέτρα για προστασία των αδέσποτων ζώων ζητούν οι δήμαρχοι της χώρας

0

ΘΕΩΡΕΙΤΑΙ ΠΡΩΤΗΣ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΖΗΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΔΕ

Τα ψηφίσματα που πριν από έξι περίπου μήνες, εξέδωσαν στην κοινή εκδήλωση που διοργάνωσαν με την Πανελλαδική Φιλοζωική Περιβαλλοντική Ομοσπονδία με την συμμετοχή Εισαγγελέων, τα μέλη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), διεκδικώντας ένα εθνικό σχέδιο και μια ξεκάθαρη πολιτική για τα αδέσποτα, επανέφερε στη δημοσιότητα ο πρόεδρος της Ένωσης Γιώργος Πατούλης, με αφορμή καταγγελίες που έγιναν μετά από τοποθετήσεις συγκεκριμένων αιρετών που κάνουν λόγο για θανάτωση ζώων. Ο κ. Πατούλης, χαρακτηρίζει επιτακτική την ανάγκη να δρομολογηθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προκειμένου η χώρα μας να μπει στην τροχιά εκείνων που δεν έχουν αδέσποτα  και έχουν υψηλό φιλοζωικό επίπεδο, επισημαίνοντας πως πρέπει να θεσμοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

ΕΠΙΤΑΚΤΙΚΗ  Η ΛΗΨΗ  ΑΜΕΣΩΝ ΜΕΤΡΩΝ

Σε εκείνα τα κοινά άλλωστε ψηφίσματα, προτείνονταν έξι μέτρα και συγκεκριμένα, η υποχρεωτική στείρωση των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς για πέντε χρόνια, η δωρεάν στείρωση στα δημοτικά κτηνιατρεία των ζώων, των οποίων οι ιδιοκτήτες ανήκουν στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες με κριτήριο την φορολογική τους δήλωση, την απαγόρευση πώλησης ζώων στα pet-shops και ως τότε, να είναι πιο αυστηροί οι έλεγχοι λειτουργίας τους, τη δραστική μείωση εισαγωγών νέων ζώων συντροφιάς, τη λήψη μέτρων για την πάταξη του παράνομου εμπορίου χιλιάδων νέων ζώων, το «φρένο» στις αγγελίες πώλησης ζώων συντροφιάς με υποχρεωτική την παράθεση του αριθμού αδείας εκτροφής και του τσιπ, την εισαγωγή υποχρεωτικού μαθήματος στα σχολεία και φυσικά, τη συστηματική ενημέρωση, κυρίως από τους Δήμους της χώρας, για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας, με κονδύλια που θα διαθέσει το ελληνικό κράτος.

ΜΕΣΟΠΡΟΘΕΣΜΑ ΜΕΤΡΑ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΟΛΩΝ

Οι αρμόδιοι φορείς, πρότειναν μάλιστα και μεσοπρόθεσμα μέτρα και ειδικότερα, στοχευμένους ελέγχους και καταγραφή και στην περίπτωση που έχουν γεννήσει, λειτουργία βάσης δεδομένων σε κάθε Δήμο, συστηματική στείρωση των ήδη αδέσποτων, αύξηση κονδυλίων, εθελοντές κτηνιάτρους ελλήνων και ξένων, που παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους και συνεχή ενημέρωση των δημοτών και των παιδιών στα σχολεία, με ταυτόχρονη δημιουργία  δημοτικού ή διαδημοτικού κτηνιατρείου και φυσικά τήρηση της σχετικής Νομοθεσίας. «Σε καμία περίπτωση δεν συνηγορούμε με τέτοιου είδους ακραίες πρακτικές και ενέργειες, όπως καταγγέλθηκαν», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, τονίζοντας ωστόσο πως αυτοί, είναι μεμονωμένοι ισχυρισμοί τους οποίους προφανώς, κανείς δεν συμμερίζεται. «Ως  πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αλλά και ως απλός πολίτης, έχω εκδηλώσει έμπρακτα την αγάπη μου για τα αδέσποτα ζώα. Με δεδομένη την αγάπη μας για τα ζώα και ειδικότερα τα αδέσποτα, θεωρώ ότι είναι αναγκαίο να διαχειριστούμε το ζήτημα της προστασίας τους με σύννομο τρόπο. Για την ΚΕΔΕ η προστασία των αδέσποτων ζώων είναι ζήτημα πρώτης προτεραιότητας και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε για τη θέσπιση και την υλοποίηση των προτάσεων που περιέχονται στα ψηφίσματα που συναποφασίσαμε κατά τη διάρκεια της Πανελλήνιας Συνάντησης Δήμων και Φιλοζωικών Οργανισμών τον περασμένο Μάιο στην Αθήνα», δήλωσε καταλήγοντας ο κ. Πατούλης.

Γ. Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply