ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σκέψεις εν κινήσει σκεπτόμενου περιπατητή 

0

ΕΧΕΙ η Καλαμάτα σχέση με τη φιλοσοφία;

ΑΝΑΡΩΤΙΟΤΑΝ ο σκεπτόμενος περιπατητής κατά μήκος της παραλίας στην αισιόδοξη πόλη των πάλαι ποτέ ιβίσκων αλλά απάντηση δεν είχε.

ΔΕΝ ΗΤΑΝ εύκολο άλλωστε να έχει απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα όταν η φιλοσοφία σεργιανίζει ανεξέλεγκτη και οι συναγελαζόμενοι μαζί της αναζητούν τρόπο και τρόπο να σταθούν και να φιλοσοφήσουν.

ΚΙ ΑΝ φιλοσοφήσουν τι θα γίνει άραγε;

ΕΥΛΟΓΑ μπορεί να αναρωτηθεί καλοπροαίρετα όποιος δεν έχει σε μεγάλη υπόληψη την φιλοσοφία και δυσκολεύεται να τη διαχωρίσει από τις λογής αμπελοφιλοσοφίες που έτσι κι αλλιώς υπερτερούν.

***

Ο ΕΡΩΤΑΣ που αφυπνίζει και αφυπνίζεται σε μια αδιάκοπη επαφή του σώματος με την ψυχή.

ΤΟ ΔΕΟΣ του έρωτα ως πεμπτουσία της ύπαρξης αλλά και ως εξουσία.

ΜΠΟΡΕΙ να υπάρξει ο έρωτας χωρίς εξουσία;

ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ και έχουν δίκιο όσοι επισημαίνουν πως η εξουσία λειτουργεί ως αφροδισιακό.

ΑΥΤΗ η αφροδισιακή διάθεση άλλωστε είναι που κάνει τους εξουσιαστές να αισθάνονται επιβήτορες.

ΕΠΙΒΗΤΟΡΕΣ αισθάνονται και αυτοί που μας κυβερνούν, δυστυχώς με την ανοχή μας.

ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ καθώς σεργιάνιζε παρά θιν’ αλός και αναρωτιόταν πως ο έρωτας είχε περάσει από τη ζωή του και είχε προσπεράσει πολύ καιρό τώρα έτσι κι αλλιώς.

***

Η ΙΣΤΟΡΙΑ σε σχέση με την πολιτική εκ των πραγμάτων ασφαλώς και σε αδιάκοπη επαφή με τη ζωή βεβαίως!

ΑΥΤΑ βλέπουν και οι ιστορικοί και προβληματίζονται που δεν βρίσκουν άκρη με τα «προϊόντα της ιστορίας» που σε τελική ανάλυση  είναι οι άνθρωποι στις καλύτερες και τις χειρότερες εκδοχές τους.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ καθόλου αβάσιμος ο χαρακτηρισμός «προϊόντας της Ιστορίας» όσο κι αν ξενίζει ενδεχομένως.

ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ καθώς περπατούσε και αναλογιζόταν τα ιστορικά γεγονότα που γνώριζε και που είχε γι’ αυτά διαμορφώσει άποψη που εκ των πραγμάτων μπορούσε πλέον να αναιρεθεί καθώς η προσέγγισή τους διαρκώς άλλαζε.

***

ΑΛΛΟ ηγέτης κι άλλο ικέτης!

ΕΙΝΑΙ οι ηγέτες πάντοτε προπέτες;

Ο ΠΡΟΠΕΤΗΣ σαν ηγέτης είναι βλοσυρός ικέτης.

ΣΗΜΕΡΑ που οι ηγέτες πια σπανίζουν, ο προπέτες γίνονται ολοένα και περισσότεροι ενώ οι ικέτες συναγωνίζονται μεταξύ τους για να βρεθούν μπροστά σε αυτό το ρόλο θεωρώντας τον μάλιστα πρωταγωνιστικό!

ΙΚΕΤΕΣ σε ρόλο ηγετών λοιπόν και εκ των πραγμάτων προπέτες βέβαια με ό,τι πιο αρνητικό μπορεί να συνεπάγεται αυτή η διαπίστωση που δεν είναι  διόλου κολακευτική για όσους βρίσκονται ή θα βρεθούν σε αυτή τη θέση.

ΣΚΕΦΤΟΤΑΝ ο σκεπτόμενος περιπατητής στην παραλία της αισιόδοξης πόλης των πάλαι ποτέ ιβίσκων μια μέρα χειμωνιάτικη με ήλιο με τη βεβαιότητα δεδομένη πως απάντηση δεν θα έβρισκε στα ερωτήματά του, που πλέον είχαν μετεξελιχθεί σε απορίες και θα ερχόντουσαν  σύντομα στο τραπέζι για φιλοσοφική συζήτηση από ετερόκλητους συνδαιτυμόνες.

ΚΑΛΗΜΕΡΑ και υγιαίνετε φίλτατοι αναγνώστες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply