ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκπαίδευση του σκύλου μας ή κάτι που έτσι μοιάζει;

0

Η εκπαίδευση τού σκύλου στη χώρα μας μοιάζει με «ανοχύρωτη πόλη»! Πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε την κατάσταση αφού στο χώρο έχουν παρεισφρήσει χιλιάδες νεόκοποι «εκπαιδευτές εκ του προχείρου» που για χάριν συντομίας θα τους αποκαλούμε (εκ του προχείρου).

Του ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ Δ. ΤΣΙΚΟΥΡΗ*

Σχεδόν κάθε άνεργος δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος ιδιοκτήτης σκύλου εμφανίζεται σαν, εκτροφέας και εκπαιδευτής σκύλων! Αποτέλεσμα… δεκάδες κατ’ έτος δαγκωμένοι από τους ίδιους τους αγαπημένους κατοικίδιους σκύλους τους , τους φίλους, τους συντρόφους τους, που τους έχουν μεγαλώσει με περισσή στοργή και αγάπη κόβοντας από τα παιδιά τους το κάτι περισσότερο ή ακόμη και από το υστέρημά τους . Αποκορύφωμα αυτών των φαινομένων, που συντάραξε όχι μόνο την τοπική μας κοινωνία αλλά και το Πανελλήνιο, η κατασπάραξη της άτυχης φιλόζωης συμπολίτισσάς μας που κινδύνευσε όχι μόνο η σωματική της ακεραιότητα, την οποία τελικά απώλεσε αλλά και η ίδια της η ζωή στην οδό Ηρώων τον περασμένο Μάρτη.

Φρικτό εφιάλτη ζει κάθε άνθρωπος που βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση αγαπητοί φίλοι , ξυπνά μέσα του ο τρόμος του θηράματος απέναντι στους θηρευτές του. Αφύσικο βέβαια αφού ο άνθρωπος έχει πάψει πολλές χιλιάδες χρόνια να βρίσκεται στο διατροφικό μενού του σκύλου και τον έχει μετατρέψει σε κατοικίδιο. Έλα όμως που κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες μπορεί ο κατοικίδιος να μετατραπεί στον αρχαίο του πρόγονο το Λύκο. Την έλλειψη σεβασμού προς τον άνθρωπο προωθεί εν αγνοία του η εκπαίδευση του εκπαιδευτή (εκ του προχείρου)!

Οι γνωστές δωροδοκίες σα μέσο εκπαίδευσης δεν καλλιεργούν σεβασμό από το σκύλο προς τον άνθρωπο αφού η ανταπόκριση του σκύλου στις εντολές του εκπαιδευτή έχει σαν υπόβαθρο τη σκυλίσια λαιμαργία . Αναπτύσσεται έτσι μια εμπορική σχέση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Είναι ποτέ δυνατόν να μετατραπεί σε σχέσης υπακοής ανάμεσα στους συναλλασσόμενους από την πλευρά τού ενός; Σίγουρα ΟΧΙ , αύριο θα ψάξω για κάτι καλύτερο σκέφτεται ο σκυλάκος μας και μόλις βρεθεί με ένα δυνατότερο κίνητρο από το τυράκι ήτο μπισκοτάκι οι προτιμήσεις του αλλάζουν , ακολουθεί τη νέα σκυλίτσα που αιφνίδια εμφανίστηκε εμπρός του , αλλά και η τρεχάτη γατούλα είναι πειρασμός ανυπέρβλητος! Αλλοίμονο δε εάν σε τέτοιας ποιότητας εκπαιδευμένους σκύλους εμφανιστούν οι (εκ του προχείρου) φορώντας ολόσωμες φόρμες δαγκώματος για να  εκπαιδεύσουν το σκύλο μας να δαγκώνει παντού , ώστε να ξεσκίσει αυτόν που θα τολμήσει να περάσει απρόσκλητος την είσοδο του χώρου μας .

Ακόμη εάν ο σκύλος μας βρει την ευκαιρία να ξεφύγει από το χώρο μας αλλοίμονο στους ανυποψίαστους περαστικούς! Τέτοιου είδους εκπαίδευση θεωρώ πως πρέπει να εφαρμόζεται σε σκύλους που μετέχουν σε αγώνες συγκεκριμένου αγωνιστικού σπορ όπως το γαλλικό ρινγκ από εξειδικευμένους επαγγελματίες εκπαιδευτές σε συγκεκριμένες φυλές σκύλων και όχι σε Μαστίφ σκύλους , αφού δεν το χρειάζονται για να ακινητοποιήσουν τον κακοποιό. Ένα δυνατό δάγκωμα στον πήχη του επιτιθέμενου χεριού του κακοποιού είναι υπεραρκετό να τον ακινητοποιήσει . Μάλιστα φίλοι μου , ο στόχος της εκπαίδευσης στους σκύλους δε μπορεί να είναι ο κατασπαραγμός του οποιουδήποτε ανθρώπου ακόμη και αυτού του κακοποιού , αλλά μόνον η απενεργοποίηση του κρατώντας τον κάτω ακίνητο μη επιφέροντάς του άλλα δαγκώματα . Πόσω μάλλον του περαστικού που δεν προκάλεσε με εισβολή ή με επιθετικότητα το σκύλο. Απεναντίας ο σκύλος ο σωστά εκπαιδευμένος δεν πρέπει να απομακρύνεται από το χώρο ευθύνης του και φυσικά πρέπει να είναι απόλυτα κοινωνικοποιημένος με τον διερχόμενο κόσμο αλλά και με τα άλλα ζώα . Πώς μπορούν να προσφέρουν τέτοιας ποιότητας εκπαίδευση οι εκ του προχείρου;

Αφού τους λείπουν οι σωστές επαγγελματικές εγκαταστάσεις , το εξειδικευμένο δίκτυο συνεργατών , τα εξειδικευμένα εποπτικά μέσα εκπαίδευσης , οι εκπαιδευμένοι έμπειροι σκύλοι που θα παραδειγματίσουν το νέο σκύλο και θα τον βοηθήσουν να μην εμφανίζει αντικοινωνική συμπεριφορά . Όταν τους παρατηρεί που αδιαφορούν στις προκλήσεις του , μαθαίνει να αδιαφορεί και αυτός ακόμη με τη σειρά του σε μελλοντικές προκλήσεις από άλλους σκύλους , υπακούοντας και παραμένοντας συγκεντρωμένος στις οδηγίες του χειριστή του. Με λίγα λόγια οι (εκ του προχείρου) δεν διαθέτουν καθόλου επαγγελματικό κεφάλαιο παρά μόνον ένα μεταφορικό μέσον μετατρέποντας την εκπαίδευση του σκύλου μας σε «δουλειά του ποδαριού». Εμπρός να μετατρέψουμε τις πυλωτές , τα πάρκινγκ τους δρόμους τα πεζοδρόμια και τα δημόσια πάρκα σε εκπαιδευτήρια και όποιον πάρει ο Χάρος! Να τρομοκρατούμε και τους σκεπτόμενους υποψήφιους πελάτες που αντιδρούν πώς… εμείς εκπαιδεύουμε το σκύλο παρουσία σας δεν τον κακοποιούμε (εννοούν σωματικά) προσοχή βέβαια συμπληρώνουν «μην τον  αφήσετε σε εκπαιδευτήριο θα τον αφήνουν νηστικό, θα τον ξυλοφορτώνουν και μάλλον δε θα βγει ζωντανός από εκεί μέσα». Γκαιμπελισμός σ’ όλο του το μεγαλείο , αφήστε που εμείς (οι εκ τού προχείρου) είμαστε και πολύ πιο οικονομικοί (ψευδέστατο αφού το κόστος έχει άμεση σχέση με το αποτέλεσμα).

Τέλος ερχόμαστε για πενήντα λεπτά μάθημα αλλά στο τέλος μετά το δεκάλεπτο καταλήγει ο ιδιοκτήτης να διαδρά (εκπαιδεύει) το σκύλο του. Έτσι απενοχοποιούμαστε κιόλας για το άθλιο συνήθως αποτέλεσμα και ο έρημος ο σκύλος με ποιόν να συνεννοηθεί και ποιόν να πιστέψει ; Τον (εκ του προχείρου) ή τον άσχετο ιδιοκτήτη του; Δύο σωστές συμπεριφορές ο ιδιοκτήτης και πέντε λάθος , πώς να προκόψει ο μαθητής; Τέλος με την κατ’ οίκον εκπαίδευση η δουλειά είναι μαύρη, τα χρήματα μαύρα και φυσικά υπάρχει παντελής έλλειψη ελέγχου οιουδήποτε κρατικού ελεγκτικού μηχανισμού , ούτε αστυνομία ούτε κτηνιατρική υπηρεσία ούτε εφορία! Αφού τέλος από αλλού βιοπορίζονται οι άνθρωποι και ότι καταφέρουν να αρπάξουν . Πολλοί εξ αυτών χειριστές και όχι εκπαιδευτές αστυνομικών σκύλων ή σκύλων του στρατού ή της αεροπορίας ( οι ανωτέρω εκπαιδευτές βρίσκονται στα κέντρα εκπαίδευσης σε Αθήνα Θεσσαλονίκη) παρ’ ότι οι (εκ του προχείρου) παρουσιάζονται παραπλανώντας τον κόσμο σαν εκπαιδευτές του στρατού, της αεροπορίας, της αστυνομίας. Δυστυχώς κάποιοι επαγγελματίες ειδών κατοικιδίων και κάποιοι κτηνίατροι συνεργάζονται με τους (εκ του προχείρου) παρασύροντας πολλούς πελάτες τους που τους εμπιστεύονται , είναι κρίμα που συμπράττουν με τους προαναφερθέντες αφού είναι νόμιμοι και κατά τ’ άλλα ευυπόληπτοι επαγγελματίες . Ίσως τελούν εν αγνοία . Ίσως δε γνωρίζουν τί προβλέπει η Νομοθεσία για παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού έστω και εν αγνοία τους!

Συνοψίζοντας θα σας πρότεινα ο εκπαιδευτής που θα ασχοληθεί με το καμάρι σας για να μη μετατραπεί μελλοντικά σε Λύκο πρέπει να είναι νόμιμος με σταθερό αδειοδοτημένο χώρο από το κράτος , να μπορεί να ελεγχθεί από εσάς και τις κρατικές αρχές , να είναι έμπειρος ( όχι να μαθαίνει στου κασίδι το κεφάλι). Και, τέλος, να είναι μέλος του Πανελλήνιου Συλλόγου Εκπαιδευτών Σκύλων ) ώστε να είναι αποδεκτός και από τους συναδέλφους του αλλά και να ελέγχεται από το Σύλλογό του.

* Ο Παναγιώτης Δ. Τσικούρης είναι Εκπαιδευτικός Κυνοτρόφος Εκπαιδευτής σκύλων ιδρυτικό μέλος του ΠΑ.Σ.ΕΚ.Σ. (Αρ. Εγγραφής. :021) και Πραγματογνώμων σε ζητήματα επιθέσεων σκύλων της Εισαγγελίας Καλαμάτας.

Leave a Reply