ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Δημήτρης Μητρόπουλος για την παρουσίαση βιβλίων του Αμβ. Καρατζά στην Αθήνα: Αγρυπνος φρουρός των ανθρωπίνων αισθημάτων ο Αμβρόσιος με τα πνευματικά του δημιουργήματα

0

Παραβρέθηκα με ευχαρίστηση στην παρουσίαση των βιβλίων, με τους τίτλους «Με το τσιαλούμι του κασμά»  και «Μούτσης, ο “πρίγκιπας” του Βαρικού», που έγινε σε αίθουσα του Δημαρχείου Ηλιούπολης, Αττικής, την 26-11-2017, μαζί με πολλούς φίλους και πατριώτες από τα χωριά της Τριφυλίας.

Οι ομιλητές -παρουσιαστές : Παναγιώτης Γεωργακόπουλος, αντιστράτηγος ε.α. της ΕΛ.ΑΣ., Δημήτριος Κολέτσος, συγγραφέας, λαογράφος, Έρικα Αθανασίου, εκπρόσωπος εκδόσεων «Κηφισιά», Θανάσης Τσαμούλης, εκδότης της εφημερίδας «ΦΩΝΗ» της Μεσσηνίας, Κώστας Αδαμόπουλος, πρ. πρόεδρος Συλλόγου Αυλωνιτών Τριφυλίας, επιχειρηματίας. Όλοι καταξιωμένοι και ξεχωριστές προσωπικότητες, εντυπωσίασαν ο κάθε ένας ξεχωριστά με την εμπνευσμένη ομιλία του, τους ακροατές της κατάμεστης Αίθουσας, χωρίς να απομακρύνονται, από την αναγνωριστική αφηγηματικότητα του περιεχομένου του βιβλίου, οδηγώντας τη σκέψη των ακροατών, σε ένα βαθύτερο επίπεδο: Εκείνο που γεννά  ενέργειες  και δράσεις τού λόγου, καθώς ανέσυραν από το υποσυνείδητο, μνημοτεχνικές καταστάσεις. Χαιρέτησαν, ο π. Πρόεδρος της Βουλής και  π. υπουργός Βύρων Πολύδωρας, ο Δημήτρης Ρεντίφης, διδάκτορας Κλασικής Φιλολογίας , μέσα από την υπόδειξη μιας υποθάλπουσας τρυφερότητας, που μεταγγίζεται στα τεκμήρια αλλοτινών εποχών, προσδίδοντάς τους μια ιδιάζουσα υφολογία και ο δήμαρχος Ηλιούπολης. Κείμενα διάβασαν , ο ηθοποιός Γιώργος Γιαννόπουλος, Μεσσηνιακής καταγωγής, η Μαρία Φουράκη, ηθοποιός με πολιτισμικές σπουδές και η γλυκύτατη  8χρονη Δήμητρα Γεωργακοπούλου, εγγονή του Στρατηγού.

Το συντονισμό είχε, ο εκδότης και  διευθυντής  της «ΦΩΝΗΣ» Θανάσης Τσαμούλης, ο οποίος δημιούργησε αισθητικότητα και υποβλητικότητα της ατμόσφαιρας, προκειμένου να κινητοποιείται δημιουργικά ο συνειρμός και  να έλκεται συγκινησιακά η προσοχή των ακροατών, αποδίδοντας εκφραστικά ,συλλογισμούς και βιώματα, από εντυπώσεις και αναμνήσεις. Ο συγγραφέας στα βιβλία του περιγράφει με σθένος, εντιμότητα και ευσυνειδησία, τις αρχές  και τις αξίες της παράδοσης του τόπου, που γεννήθηκε και μεγάλωσε , της Αυλώνας Τριφυλίας.

Αποτύπωσε εύγλωττα το μοναδικό προνόμιο, που έχει ο επισκέπτης να απολαμβάνει το δειλινό, μέσα από την αμφιθεατρική θέση του χωριού του, όταν γινόταν πιο κρύο τα πρωινά και τα βουνά στη δύση πιο βιολετά, με τη φυσική ομορφιά του περιβάλλοντος χώρου, τα πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, τα λιθόκτιστα σοκάκια, που μαγεύουν με την πρώτη τους ματιά, ψιθυρίζοντας ιστορίες από τα παλιά. Με γλαφυρότητα, σεμνότητα και μετριοφροσύνη, μας μεταφέρει με επιγραμματικές αδρές λέξεις, τις βιομετρικές οικογενειακές αναμνήσεις και τις εξιστορεί μοιρασμένες , όπως τις θυμάται από το παρελθόν, ενώ αποκαλύπτει το ψυχικό κόσμο των γονιών του.

Έχοντας καταλύσει τα δεσμά του εγωισμού, τα οποία περιορίζουν ασφυκτικά την αγάπη και δεν επιτρέπουν να ενεργεί και να βλέπει, πέρα από ένα μικρό ορίζοντα, γύρω από τον εαυτό του, με ψυχική ωραιότητα, με αυτά πού έγραψε, σαγηνεύει και διδάσκει απολαμβάνοντας από τούς αναγνώστες, το σεβασμό και γενόμενος σε όλους συμπαθής. Η γεμάτη από αγάπη καρδιά του προς τους γονείς, αναβλύζει σα ζωντανό νερό και εκδηλώνεται με τις ποικίλες μορφές των συναισθημάτων του, σαν γλυκειά χάρη, απλωμένη στο πρόσωπό του, δείχνοντας το πλούτο της καρδιάς του και το μεγαλείο του χαρακτήρα του. Η ευσέβειά του, που είναι η μητέρα των αρετών, σοφία και θησαυρός αδαπάνητος, είναι ο στύλος που υποβαστάζει τις αναμνήσεις και αποτυπώνει σαν όραμα φωτισμένο με ανάγλυφες παραστάσεις, που αναπαράγει εντυπώσεις και σε μεταφέρει στη πραγματικότητα. Γεμάτος ενθουσιασμό, έχει ατίμητο προνόμιο, να περιγράφει τα γεγονότα της οικογενειακής ζωής, τις καθημερινές απασχολήσεις και τις γενικότερες συνθήκες με την ευαισθησία τού πολυδιάστατου  ανθρώπου, με γνώση και την ικανότητα του λόγου.

Σαν άλλος Κρυστάλλης  μεταμορφώνει το λυρικό λόγο σε ποίηση, γιατί ο πατέρας του στάθηκε ριζικός βράχος της οικογένειάς και διδάχτηκε από τη μητέρα του, την τρυφερή δροσιά του έργου της ζωής του και την πνευματική αγρυπνία, γεμάτη ήθος και ανθρωπιά.  Και στα δύο του βιβλία, περιγράφει πραγματικά γεγονότα και αληθινά περιστατικά, τιμώντας τον εαυτό του και την οικογένειά του, καθώς και τους αναγνώστες, αφού η αλήθεια  είναι το χαρακτηριστικό του ενάρετου βίου. Μέσα από τα κείμενά του διαφαίνεται , η ακεραιότητα του χαρακτήρα, το ήθος , η αξιοπρέπεια, η ανιδιοτέλεια, η ανεξικακία και η απέραντη αγάπη για τον τόπο του. Κλείνοντας, συγχαίρω όλους τους συντελεστές της ωραίας αυτής βιβλιοπαρουσίασης και ιδιαίτερα τον Αμβρόσιο Καρατζά, που με την ευαισθησία της συνείδησής του, έγινε άγρυπνος φρουρός των ανθρωπίνων αισθημάτων, με τα πνευματικά του δημιουργήματα.

 

Με ιδιαίτερη Εκτίμηση και Αγάπη
Δημήτριος Μητρόπουλος
Αντιστράτηγος ε.α., Επίτιμος Υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.

Leave a Reply