ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Μουσικός Ομιλος ”Ορφεύς” Καλαμάτας γιορτάζει την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή του (1957-2017)

0

Χορωδία (λατ. chorus) είναι ένα μουσικό σύνολο τραγουδιστών.

Η Χορωδιακή Μουσική, με τη σειρά της, είναι η Μουσική που εκτελείται από ένα τέτοιο σύνολο.

Ο Μουσικός Ομιλος ”Ορφεύς” Καλαμάτας είναι Μικτή τετράφωνη Χορωδία.

Γράφει η  ΜΑΡΙΑ Ε.nikhtopoyloy
ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΥ
(ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΕΑ)
χορωδός Μουσικού Ομίλου
”Ορφεύς” Καλαμάτας

Αποτελείται  από τέσσερις ομάδες φωνών, καθεμιά από τις οποίες αντιστοιχεί στις τέσσερις βασικές  φωνές, (σοπράνο, κοντράλτο, τενόρος, και μπάσος), έτσι ώστε να μπορεί να εκτελεί κομμάτια με βάση την τετράφωνη αρμονία, που είναι κυρίαρχο στοιχείο της κλασικής μουσικής.

 Η Μικτή  Χορωδία είναι η τελειότερη απόδοση της τετράφωνης αρμονίας.

Το μεγαλείο της Χορωδιακής Μουσικής  αγγίζει την ψυχή κάθε ανθρώπου.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Η Μουσική είναι η έκφραση της ψυχής, ενώνει τους ανθρώπους, και εξυψώνει το ανθρώπινο πνεύμα με ένα ιδιαίτερο τρόπο. Κι ακόμα ότι είναι η γλώσσα της καρδιάς, ο εκφραστής των συναισθημάτων και ο συνδετικός κρίκος που ενώνει ταξιδεύει και συγκινεί τους λαούς.

Το Χορωδιακό Τραγούδι από τη φύση του είναι μία ομαδική λειτουργία. Η ανάγκη των ανθρώπων για συνύπαρξη και γενικά για κοινή έκφραση είναι αυτή που το καθιστά αναγκαίο. Από την άλλη, η φωνή είναι ένα υπέροχο μουσικό όργανο, που στη μορφή της πολυφωνίας βρίσκει την κορύφωσή του.

Σίγουρα η συμμετοχή σε μία Χορωδία είναι απολαυστική εμπειρία!

Πρώτα απ’ όλα μας καλλιεργεί μουσικά!

Η ενασχόληση με τη μουσική και συγκεκριμένα με το Χορωδιακό Τραγούδι είναι μία σύνθετη διαδικασία, καθώς το τραγούδι αποτελείται από τρία στοιχεία : το ρυθμό, το λόγο και τη μελώδια, που κινητοποιούν αντίστοιχα το σώμα, τη λογική και το συναίσθημα.

Η Χορωδία όμως έχει και ρόλο παιδαγωγικό και κοινωνικό. Σε συλλογικό επίπεδο αποτελεί την κοιτίδα ανάπτυξη-καλλιέργειας της συνεργατικότητας, της αλληλεγγύης και του ομαδικού πνεύματος, μεταξύ των μελών της.

Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι μέσα από την Χορωδία μαθαίνει ο χορωδός να είναι συνειδητοποιημένος, υπεύθυνος, να έχει πειθαρχία, να σέβεται ο ένας τον άλλον και να συνεργάζεται.

Επίσης η Χορωδία καλλιεργεί την αυτοεκτίμηση, «ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, μειώνει το στρες και βελτιώνει την ψυχική διάθεση».

Εξήντα (60) Χρόνια Ζωής και Καλλιτεχνικής Χορωδιακής Δράσης συμπληρώνει φέτος ο Μουσικός Ομιλος ”Ορφεύς” Καλαμάτας.

Εξήντα (60) Χρόνια Παρουσίας γεμάτα  με Λαμπρή Χορωδιακή Μουσική, πρωτοποριακές α’ εκτελέσεις, Διεθνή Βραβεία, εκατοντάδες Συναυλίες στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό και συμμετοχές σε Χορωδιακά Φεστιβάλ σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Ο Μουσικός Ομιλος ”Ορφεύς” Καλαμάτας σημάδεψε τη Χορωδιακή παράδοση και γενικά την καλλιτεχνική πορεία της πόλης μας στα μέσα του 20ου αιώνα και επεκτάθηκε στον 21ο αιώνα, σύμβολο ενός αγώνα αλλά και βιωματική έκφραση πολλών γενεών, ένας θεσμός με ιστορία στην υποστήριξη της Χορωδιακής Μουσικής.

Ο Μουσικός Ομιλος ''Ορφεύς'' Καλαμάτας γιορτάζει τα 60 χρόνια του στο ιστορικό κτήριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού

Ο Μουσικός Ομιλος ”Ορφεύς” Καλαμάτας γιορτάζει τα 60 χρόνια του στο ιστορικό κτήριο του κεντρικού σιδηροδρομικού σταθμού

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΟΥ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ   

”ΟΡΦΕΥΣ” ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

– Στις 15 Δεκεμβρίου 1956 με πρωτοβουλία του Φώτη Γ. Σπίνου, σπουδαίο και σημαντικό άτομο με ενεργό μουσική και καλλιτεχνική δράση στη Χορωδιακή Μουσική, και με τη βοήθεια των φωτεινών και διαπρεπή μαέστρων των εκκλησιαστικών χορωδιών Αναλήψεως Δημήτριου Βαγγαλάτη και Παμμ. Ταξιαρχών Γεωργίου Κούμανη αποφασίστηκε η ίδρυση ανδρικής τετράφωνης χορωδίας με 35 Μέλη Ερασιτέχνες από τις δύο χορωδίες, πλαισιωμένοι από Ερασιτέχνες Καλαματιανούς φίλους των εγχόρδων οργάνων με μόνο εφόδιο το χάρισμα της καλλιφωνίας και έγραψαν ένα μεγάλο μουσικό κεφάλαιο στην ιστορία του τόπου μας.

35 επίλεκτα μέλη με χαρίσματα, με πάθος και ενθουσιασμό, που αντάμωσαν χάρη στην αγάπη και το μεράκι τους για την Χορωδιακή Μουσική, δίνοντας το προσωπικό τους χρώμα με τα μουσικά  όργανα και τις φωνές τους να ταξιδεύουν σε σκοπούς και τραγούδια που τους συγκινούν και τους εκφράζουν.

Ο καταξιωμένος μαέστρος και σπουδαίος αρχιμουσικός Δημήτριος Βαγγαλάτης ανέλαβε την  διεύθυνση της ανδρικής Χορωδίας και υπό την καθοδήγηση του επέτυχε να εμπνεύσει και να ωθήσει την Χορωδία σε υψηλές αποδόσεις.  Με πρωτοβουλία του την άνοιξη του 1956 η Χορωδία έκανε την παρθενική εμφάνιση της στην αίθουσα της Λαϊκής Σχολής Καλαμάτας (σήμερα Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο), γεγονός μοναδικό για τα δεδομένα της πόλης μας, με ένα ρεπερτόριο από γνωστά τραγούδια συνθετών της εποχής εκείνης που έχουν μείνει αξέχαστα και σκόρπισε αισθήματα χαράς.

Το πρώτο τραγούδι που τραγούδησε η χορωδία ήταν “Το Τζιτζικάκι”. Ένα  υπέροχο κερκυραϊκό κομμάτι της ρούγας και της αγάπης, πολύ παλιά έκδοση από το ντόπιο μουσικό δυναμικό της πλούσιας και μοναδικής πολιτιστικής λαϊκής μουσικής παράδοσης των καταπληκτικών κερκυραϊκών μελωδιών, που το έφερε ο θείος του αείμνηστου αρχιμουσικού Δημήτρη Βαγγαλάτη, Πέτρος Βαγγαλάτης ιδρυτικό μέλος της ανδρικής χορωδίας, έμπειρος μουσικός, εξαιρετικός χορωδός, υπέροχος άνθρωπος και πατέρας του σημερινού χορωδού του “ΟΡΦΕΑ” Αλέξανδρου Βαγγαλάτη. (Οικογένεια Βαγγαλάτη εκ Κερκύρας ορμώμενοι).

  “Το Τζιτζικάκι”.

” Έχω δυο λόγια μυστικά πουλάκι μου

κρυμμένα στην καρδιά μου

Τζιτζικάκι μου….”

Άλλες εποχές, καλές εποχές…

  –  Στις 20 Δεκεμβρίου ορίζεται τριμελής Διοικούσα Επιτροπή με Πρόεδρο τον διαπρεπή και διακεκριμένο Φώτη Σπίνο.  

 –   Στις  17 Ιανουαρίου 1957 εγκρίνεται το καταστατικό του Μουσικού Ομίλου «ΟΡΦΕΥΣ» Καλαμάτας και η Ανδρική Χορωδία του αρχίζει το δημιουργικό της έργο.

      Το καταστατικό συντάχθηκε από ένα εξαιρετικά ικανό και δημιουργικό άτομο, ιδιαίτερα προσφιλής στην τοπική κοινωνία, επίλεκτο μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και καταξιωμένο χορωδό (που έφυγε πριν λίγο καιρό), τον αείμνηστο Γεώργιο Νικητάκη.

 –   Στις 31 Μαρτίου 1957 στη Λαϊκή Σχολή Καλαμάτας η Χορωδία εμφανίζεται στο κοινό της Καλαμάτας στην πρώτη της συναυλία με 12 Χορωδιακά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών και με Διευθυντή το νεαρό τότε και Ταλαντούχο Μαέστρο Νίκο Κουτσομανιώτη, διαπρεπή μουσικό, που προσέφερε πολλά στην μετέπειτα μουσική πορεία της Χορωδίας μας και εν γένει στην ποιοτική μουσική ζωή της πόλης μας.

   –  Το 1959 παίρνει το Β’ Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Χορωδιών στο Παναθηναϊκό Στάδιο στην Αθήνα.

   – Μετά το 1976 δραστηριοποιείται ως Μικτή Χορωδία, διοργανώνοντας έτσι αξιόλογες και αξέχαστες συναυλίες, σκορπίζοντας συγκίνηση και ενθουσιασμό με το πλούσιο ρεπερτόριο της και απέσπασε τιμητικές διακρίσεις, ευμενέστατα σχόλια και άριστες κριτικές.

Όλα τα μέλη της Χορωδίας είναι ερασιτέχνες, είναι ένα έντεχνο μουσικό σύνολο, αγαπούν αυτό που κάνουν χωρίς να πληρώνονται.

Για μένα η Χορωδία αντιπροσωπεύει ένα πρωταρχικό μουσικό (και όχι μόνο) κοινωνικό κύτταρο που σκοπός της είναι η καλλιέργεια της Χορωδιακής Μουσικής και Παιδείας και η συμβολή της στην Πολιτιστική και Καλλιτεχνική ζωή του τόπου.

     – Ο Μουσικός Ομιλος ”Ορφεύς” Καλαμάτας έχει δώσει περισσότερες από 150 συναυλίες στην Καλαμάτα (Λαϊκή Σχολή, Ηλέκτρα, Αμφιθέατρο Κάστρου, Πνευματικό Κέντρο, Ι.Ν. Υπαπαντής, Ι.Ν. Παμμ. Ταξιαρχών…) και έχει πλουτίσει µε την εντυπωσιακή δράση του την Πολιτιστική ζωή της χώρας.

          Σημαντικοί σταθμοί στην πορεία του είναι ενδεικτικά:

          Συναυλίες:

·                    Σε όλες σχεδόν τις κωμοπόλεις της Μεσσηνίας.

·                    Στις περισσότερες πόλεις της Ελλάδος, σε μερικές περισσότερες από μία : Σπάρτη, Τρίπολη, Πάτρα, Ζάκυνθο, Αργοστόλι,  Ληξούρι, Λευκάδα, Κέρκυρα, Πρέβεζα, Ναύπακτο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Πόρο, Ρόδο κ ά.

·                    Στο εξωτερικό: Βουλγαρία, Ρουμανία, Αυστρία, Ιταλία.

·                    Έχει πάρει μέρος σε πάρα πολλά Festivals στη χώρα μας και στο εξωτερικό και έχει οργανώσει στην Καλαμάτα 4 Χορωδιακά Festivals με τη συμμετοχή Ελληνικών Χορωδιών και 1 Διεθνές.

·                    Έχει Ηχογραφήσει μουσικά προγράμματα σε ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς σε διάφορες πόλεις της Ελλάδος και του εξωτερικού.

·                    Έχει Ηχογραφήσει 5 δίσκους βινυλίου LP :

          1. Καντάδες Που Δεν Ξεχνιούνται

          2. 12 Παλιές Λαϊκές Επιτυχίες

          3. Δημοτικά Τραγούδια

          4. Ωραιότατα Λαϊκά Μοτίβα

          5. Τραγούδια του Κρασιού (τετράφωνη ανδρική χορωδία) (κυκλοφορούν και σε CD).

–  Από το 1982 πραγματοποιεί κάθε χρόνο Θρησκευτική Συναυλία στον Ι.Ν. Παμμεγίστων Ταξιαρχών, άρχισε υπό την αιγίδα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου Θέμελη και συνεχίζει επί των ημερών του σημερινού Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου Σαββάτου, ερμηνεύοντας Θρησκευτικά έργα Ελλήνων και ξένων συνθετών.

Το 1993 συμμετείχε και η Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσσηνίας υπό την διεύθυνση του  καθηγητή Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής Απόστολου Τσάφου, η οποία αποτελείτο από  επίλεκτους πρωτοψάλτες της Καλαμάτας που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους στην εξαίρετη αυτή μουσική πανδαισία

–  Από το 1994, σε συνεργασία με το Σύλλογο “Οι Φίλοι της Μουσικής Καλαμάτας”, η εκδήλωση γίνεται με τη συμμετοχή και άλλων Xορωδιών σαν Χορωδιακή Συνάντηση Θρησκευτικής Μουσικής. Μέχρι σήμερα οργάνωσε 23 Χορωδιακές Συναντήσεις Θρησκευτικής Μουσικής που ξεχωρίζουν ανάμεσα στα πολλά πολιτιστικά γεγονότα της χώρας.

  Μία γιορτή της Χορωδιακής Θρησκευτικής Μουσικής που έγινε Θεσμός Πολιτισμού, καθιερώθηκε σαν κορυφαίο καλλιτεχνικό γεγονός Πανελλήνιας προβολής για την πόλη μας, αγαπήθηκε από το μουσικόφιλο κοινό και αγκαλιάστηκε από την Τοπική Αυτοδιοίκηση  με εξαιρετική ως σήμερα επιτυχία.

– Τον Οκτώβριο του  2009  βραβεύτηκε με το 3ο βραβείο στο 5ο Διεθνές Χορωδιακό Φεστιβάλ Ναυπάκτου «Μίκης Θεοδωράκης».

–  Τον Οκτώβριο του  2017  βραβεύτηκε με Χάλκινο Δίπλωμα στο 2ο Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας.

– Ο Μουσικός Ομιλος ”Ορφεύς” Καλαμάτας δίνει τον ιδιαίτερο τόνο του και την παρουσία του σε Θρησκευτικές, Εθνικές, Κοινωνικές, Φιλανθρωπικές και άλλες Καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, που οργανώνει ο Δήμος Καλαμάτας και άλλοι Πολιτιστικοί φορείς σε όλη την Ελλάδα.

ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΡΙΦΩΝΗ ΧΟΡΩΔΙΑ ΑΓΟΡΙΩΝ

ΥΠΟ ΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΚΑΙ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΤΣΑΦΟΥ

 Ακόμα ένας σημαντικός σταθμός στην πορεία των Εξήντα (60) χρόνων του  Μουσικός Ομιλος ”Ορφεύς” Καλαμάτας ήταν και η Τρίφωνη Παιδική Χορωδία των Αγοριών που δημιουργήθηκε το 1980 με πρωτοβουλία και λειτούργησε κάτω από τη μουσική διεύθυνση-διδασκαλία του άριστου και έμπειρου  Εκπαιδευτικού και Μουσικοπαιδαγωγού Καθηγητή Ευρωπαϊκής και Βυζαντινής Μουσικής Απόστολου Τσάφου.

Η Τρίφωνη Παιδική Χορωδία των Αγοριών υπό την Διεύθυνση του Αποστόλου Τσάφου συμμετείχε στις γιορτές των Κατηχητικών Σχολείων Καλαμάτας επί του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομου Θέμελη. Η Χορωδία αυτή αυξήθηκε και  στελεχώθηκε από 30 καλλίφωνα  μέλη (παιδιά) ηλικίας 10-17 ετών.

Πρωταρχικός στόχος του Μουσικοπαιδαγωγού στην Παιδική Χορωδία των Αγοριών ήταν η μύηση τους στην τέχνη του Xορωδιακού Τραγουδιού, να ελέγχουν τη φωνή τους, να αναγνωρίζουν τα συναισθήματα που τους γεννιούνται καθώς τραγουδούν πάντα με “πορεία διδασκαλίας” τη διδακτική εμπειρία του ικανού-ταλαντούχου και Επιτυχημένου Μαέστρου Απόστολου Τσάφου.

Σκοπός του επίσης ήταν η γνωριμία των αγοριών  με την μουσική και το έργο των μεγάλων μας συνθετών, η κοινωνικοποίηση, η έκφραση συναισθημάτων καθώς και η εμπειρία της ομαδικής δουλειάς και η ανάπτυξη του πνεύματος συνεργασίας στον χώρο της μουσικής στοιχεία δηλαδή ιδιαίτερα σημαντικά για την καλλιέργεια και την εξέλιξη των δεξιοτήτων τους, τόσο στη μουσική όσο και στη ζωή τους γενικότερα, Παράγοντας Πολιτισμό στον Τόπο μας.

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και μέσα από συνεχείς πρόβες, με αυστηρότητα, πειθαρχία και  με τη βοήθεια και τη συμπαράσταση των γονέων τους παρουσιάστηκαν σε μια σπουδαία και εντυπωσιακή εκδήλωση-συναυλία του “ΟΡΦΕΑΣ Καλαμάτας”, στο Κάστρο της Καλαμάτας το καλοκαίρι του 1981 παρουσιάζοντας έργα κλασικών συνθετών.

 Στο πιάνο συνόδευε την Παιδική Χορωδία η Ειδική Παιδαγωγός και Ταλαντούχα Δασκάλα Ξανθιάννα Πιερρακέα.

1) Το πρώτο τραγούδι που τραγούδησαν  ήταν ο  «Ύμνος» ή αλλιώς «Ωδή» στη Χαρά που συνέθεσε ο L.V. Beethoven μέσα στην τελευταία του Συμφωνία (Ενάτη Συμφωνία) και μάλιστα όταν είχε πλέον χάσει όλη του την ακοή. Με τον “Ύμνο της Χαράς” ο Beethoven εκφράζει τη νίκη του ανθρώπου που έχει πίστη και κατορθώνει να υπερβεί τα δεινά της μοίρας του

2)  τον Ύμνο του συνθέτη Franz Schubert   “Δόξα στ’  Όνομά Του”.

3)  Η “Ευχή” του Friedrich Mücke κ.ά.

Με την επαγγελματικού επιπέδου ερμηνεία της η Τρίφωνη Παιδική Χορωδία των Αγοριών πιστοποίησε την αποδοτικότητα της πρώιμης διδασκαλίας της Χορωδιακής Μουσικής και ανέβασε το προσφερόμενο αποτέλεσμα στο ύψος των απαιτήσεων του ώριμου ακροατή.

Πολλά από τα μέλη της Τρίφωνης Παιδικής Χορωδίας εξελίχθησαν αργότερα σε επαγγελματίες μουσικούς.

Τα δυο αδέλφια, ο Βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, ένα από τα πιο πλέον Διάσημα κι Αγαπημένα παιδιά της Καλαμάτας, ο οποίος κατακτά τα τελευταία χρόνια όλο και ψηλότερες κορφές σε έναν χώρο με αδυσώπητες απαιτήσεις και ο Μιχάλης Πλατανιάς ένας  χαρισματικός νέος, εξαιρετικός τενόρος στις Χορωδίες: Ambitus Choir Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης   και στο  Μικτό Φωνητικό Σύνολο «Voice Box».

Τα δυο αδέλφια, ο  Γιάννης και ο Δημήτρης Πλεμμένος. Ο Γιάννης Πλεμμένος, έχει λάβει το Μεταπτυχιακό (MPhil) και το Διδακτορικό του Δίπλωμα (PhD) στην Εθνο-μουσικολογία από το Πανεπιστήμιο του Gabrige.

Ο Γιάννης Κλείδωνας, ο Νίκος Αλεβίζος, ο Ιάσων Λουκάς κ. ά υπήρξαν, ανάμεσα σε άλλα σπουδαία ονόματα μουσικών, μέλη της Παιδικής Χορωδίας. 

Η ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΤΟΥ

 «ΟΡΦΕΥΣ» ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑΣ

Το 1980 έγινε η Τελευταία Συναυλία της Χορωδίας «ΟΡΦΕΥΣ» Καλαμάτας με συνοδεία Μαντολινάτας που άφησε μια αξέχαστη εποχή στα μουσικο-χορωδιακά δρώμενα της κοινωνικής μας ζωής και έκτοτε, χάθηκαν τα μαντολίνα και οι μουσικοί εκτελεστές τους από τις Συναυλίες της πόλης μας.

Το 2013 ύστερα από τόσα χρόνια γίνεται μια νέα προσπάθεια επαναφοράς του Μαντολίνου από μαθητές αλλά και καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο της πόλης μας και στις 19 Ιουνίου 2013 στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας ο Μουσικός Όμιλος «ΟΡΦΕΥΣ» Καλαμάτας υπό τη Διεύθυνση του Ταλαντούχου, καταξιωμένου και εμπειροτάτου  Μαέστρου της εν λόγω Χορωδίας και Μαντολινάτας, κ. ΙΒΑΝ ΜΑΝΤΖΑΡΗ, ο οποίος, εκτός των άλλων, συνέβαλε στην ανανέωση του προγράμματος της Χορωδίας, όπως επίσης στην  αναβάθμιση της Μαντολινάτας και στον εμπλουτισμό του ρεπερτορίου της, παρουσίασε ένα μουσικό ταξίδι στο ελληνικό πεντάγραμμο, με γνωστά ελληνικά τραγούδια (Θεοδωράκη, Λοΐζο, Ξαρχάκο, Γκάτσο κ ά.) αναδεικνύοντας παράλληλα τον «επαγγελματισμό» της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Με την έντεχνη ορχήστρα από Μαντολίνα και κιθάρες και την Χορωδία δοθήκαν από τότε μέχρι και σήμερα πολυάριθμες Μουσικές Εκδηλώσεις- Συναυλίες και Χορωδιακές συναντήσεις γεμάτες μουσική με πρωτότυπες εκτελέσεις σε γνωστές μελωδίες προκαλώντας ευχάριστες εκπλήξεις που ξεσήκωσαν το κοινό.

Ο τρόπος που ερμηνεύουν οι μουσικοί και οι χορωδοί ηλεκτρίζουν την ατμόσφαιρα και φορτίζουν συναισθηματικά κάθε ευαίσθητο ακροατή, μεταδίδοντας το πάθος και τον ερωτισμό της Μουσικής!

ΜΟΥΣΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ: 60 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ

Η Επετειακή  Εορταστική Χορωδιακή Εκδήλωση για τα  Εξήντα (60) Χρόνια του Μουσικού Ομίλου ”Ορφεύς” Καλαμάτας απ’ την ίδρυσή του θα γίνει στο Δημοτικό Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας, σήμερα, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 στις 8 το βράδυ.

 Η Επετειακή Εορταστική Συναυλία είναι μια αναδρομή στην Ιστορία της Χορωδίας μας μέσα από αγαπημένα τραγούδια που καθόρισαν τη μουσική μας πορεία και χάρισαν αλησμόνητες εμπειρίες τόσο σε μας όσο και στο αγαπημένο μας μουσικόφιλο κοινό.

Θυμήθηκα και νοστάλγησα όλα αυτά και θεώρησα ιερό μου καθήκον ν’ αναβιώσω τα χρόνια εκείνα τα δημιουργικά και τα ονόματα όλων εκείνων των αξέχαστων μουσικών, μαέστρων και χορωδών που με κέφι και μεράκι χάρισαν στην πόλη μας μια αξέχαστη εποχή, ως γνήσιοι συνεχιστές της Χορωδιακής Μουσικής Παράδοσης που διακρίνει τον τόπο μας.

Η συνεργασία μας ήταν πάντα γλυκιά και αποτελεσματική, με στόχο πάντα να υπηρετήσουμε τη μουσική που μας ενώνει.

Με εκατοντάδες χορωδούς δουλέψαμε, γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, ταξιδέψαμε, αγαπηθήκαμε.

Μία διαρκής αλληλομετάγγιση πείρας και ενθουσιασμού, γνώσης και παρορμητισμού, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μείγμα ενέργειας.

Όλοι κράτησαν τη Χορωδία σαν ένα από τα καλύτερα κομμάτια της ζωής τους.

Έγιναν φίλοι, ζευγάρια, οικογένειες και πολλοί απ’ αυτούς ανακάλυψαν μέσα τους έναν μουσικό με καλλιτεχνικό ταλέντο και με λαμπερή και επιτυχημένη επαγγελματική πορεία, αργότερα, στον χώρο της μουσικής.

Σ’ αυτούς αφιερώνουμε αυτή την Επετειακή Συναυλία, ευχόμενοι μια Φωτεινή Πορεία.

Κάλεσμα σε όσους έχουν το μεράκι για τη μουσική και ειδικά για το Χορωδιακό Τραγούδι.

Ελάτε να αφεθούμε, να διασκεδάσουμε όλοι μαζί σε μία μοναδική Συναυλία!

Ελάτε να ταξιδεύσουμε μουσικά, στα χρόνια της νιότης μας… ομορφαίνοντας το δειλινό της!

Το τραγούδι ανοίγεται στον κόσμο, τους ανθρώπους, τη μουσική, την ομορφιά της ζωής με λίγα λόγια, έστω της λίγης που απομένει.

Τραγούδι, νοσταλγία, μνήμες, συναισθήματα …  όλα όπως παλιά!

Ραντεβού λοιπόν ΣΗΜΕΡΑ Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2017 στις 8 το βράδυ στο φιλόξενο χώρο του Δημοτικού Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για όλο τον κόσμο.

 

  • Αύριο: Συνέχεια του αφιερώματος με τους στόχους και τους πρωταγωνιστές της νέας πορείας του Μουσικού Ομίλου «ΟΡΦΕΥΣ».

Leave a Reply