ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

O Mουσικός Ομιλος “Ορφεύς Καλαμάτας” γιορτάζει την επέτειο των 60 χρόνων από την ίδρυσή του (1957-2017) – ΜΕΡΟΣ 2ον

0

Η χορωδία μας, “Ορφέας Καλαμάτας”, πιστή στην διαχρονική πορεία της από το 1957, συνεχίζει με την ίδια αγάπη την εκπλήρωση των στόχων της με την αμέριστη συνδρομή και συμπαράσταση φίλων και συνεργατών  καθώς και με το κέφι των μελών της  που είναι:

  • Η καλλιέργεια, η διάδοση και η προβολή της Τετράφωνης Χορωδιακής Μουσικής.
  • Η Μουσική, καλλιτεχνική και πολιτιστική καλλιέργεια και εξύψωση των μελών της.
  • Η συμβολή στην Καλλιτεχνική και γενικότερα στην Πολιτιστική ανάπτυξη του Δήμου μας και της ευρύτερης περιοχής.
  • Η συμβολή στην Προβολή του Δήμου Καλαμάτας τόσο στον Ελλαδικό όσο και στον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο στα πλαίσια των επιδιώξεων της.
  • Η χαρά να μεταδίδει την αγάπη για τη μουσική και τη μαγεία της Χορωδιακής Μουσικής, το Χορωδιακό Τραγούδι καθώς και την ιδιαίτερη αγάπη της Θρησκευτικής Μουσικής και παρουσιάζοντας τα ωραιότερα μουσικά έργα της Ορθόδοξης, της Καθολικής αλλά και της Λαϊκής Μουσικής Παράδοσης.
Γράφει η  ΜΑΡΙΑ Ε.nikhtopoyloy
ΝΙΚΗΤΟΠΟΥΛΟΥ
(ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΕΑ)
χορωδός Μουσικού
 Ομίλου ”Ορφεύς”
Καλαμάτας

Η Χορωδία μας, Μουσικός Ομιλος ”ΟΡΦΕΥΣ” Καλαμάτας, αποτελεί τον καλύτερο πολιτιστικό πρεσβευτή της πόλης μας, κι εν γένει της χώρας μας στον κόσμο,  ανταποκρινόμενη επιτυχώς σε προσκλήσεις για εμφανίσεις σε άλλες πόλεις, αλλά, και προσκαλώντας καταξιωμένες χορωδίες και ορχηστρικά σύνολα της χώρας μας και του εξωτερικού σε από κοινού εμφανίσεις.

ΙΒΑΝ ΜΑΤΖΑΡΗΣ

Τη Χορωδία μας, “ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ”,  διδάσκει και διευθύνει με επιτυχημένη μουσική πορεία,  για είκοσι πέντε (25) περίπου χρόνια, ο αξιόλογος και καταξιωμένος με ξεχωριστή καλλιτεχνική ευαισθησία μαέστρος, καθηγητής ευρωπαϊκής μουσικής Ιβάν Μάτζαρης.

Μεγάλη καλλιτεχνική πορεία και αξιοσημείωτη χορωδιακή πείρα στα μουσικά δρώμενα του τόπου μας, γνώστης της σύνθεσης και της αρμονίας,  που με τις πρωτότυπες ενορχηστρώσεις του απογειώνει τις εκδηλώσεις.

Ο ρόλος του σημαντικός, απαιτητικός και σύνθετος.

Μακρόχρονη και Επιτυχημένη θητεία στον χορωδιακό χώρο.

Στόχος του είναι η χορωδία να συμμετέχει στα χορωδιακά δρώμενα παρουσιάζοντας μουσικά κομμάτια Ελληνικού και Διεθνούς ρεπερτορίου, από όλο το φάσμα της Πολυφωνικής Χορωδιακής Μουσικής.

Η πρωτότυπη χορωδιακή επεξεργασία των τραγουδιών, που θα ακουστούν, αποτελεί καρπό κοπιαστικού έργου του Μαέστρου και Καλλιτεχνικού Διευθυντή της Χορωδίας μας.

Συγχαίρουμε και Ευχαριστούμε τον υπέροχο δάσκαλο, κορυφαίο Μαέστρο, Συνθέτη και Πιανίστα της Χορωδίας μας, ΙΒΑΝ ΜΑΤΖΑΡΗ,  άνθρωπο της προσφοράς και της αγάπης, για το συνολικά εξαίρετο και τέλειο από κάθε άποψη «διευθυντικό» του έργο, για την καταπληκτική δουλειά του και  την επιμονή να διεκπεραιώνει τέτοιου μουσικού βεληνεκούς έργα και συνεργασίες, αλλά και για την μεγάλη υπομονή μαζί μας!

Πάντα αποτελεί μεγάλο κεφάλαιο για το Δήμο μας, το Δημοτικό Ωδείο Καλαμάτας και την χορωδία μας και θα πρέπει να του αποδοθούν τα εύσημα που του αξίζουν.

 

ΧΟΡΩΔΙΑΚΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΚΑΙ ΚΑΛΑΜΑΤΑ

Τελειώνοντας θα ήθελα να τονίσω ιδιαίτερα τη σημαντικότατη θέση που κατέχει το χορωδιακό τραγούδι στην παράδοση και στον πολιτισμό της υπέροχης πόλης μας γι’ αυτό και ο Μουσικός Ομιλος ”ΟΡΦΕΥΣ” Καλαμάτας  κάνει έκκληση όλοι να συνδράμουμε έμπρακτα στη στήριξη αυτού του κινήματος που λέγεται “Καλαματιανό Χορωδιακό Μουσικό Κίνημα”.

Καλεί όλους, που τους αρέσει η μουσική και θέλουν να συμμετέχουν ενεργά στη Χορωδία, να γίνουν κοινωνοί του πολιτιστικού αγαθού που παράγεται στην πόλη μας και  να στηρίξουν την “Χορωδιακή Ιδέα” μέσω της συμμετοχή τους στις Χορωδίες του τόπου μας, έτσι ώστε η Μουσική να ξεχύνεται σαν ποτάμι και να γεμίζει τις καρδιές μας!

Ο Διεθνής Διαγωνισμός και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας τον οποίον ο Δήμος Καλαμάτας διοργανώνει σε συνεργασία με τον διεθνώς αναγνωρισμένο πολιτιστικό οργανισμό Interkultur, είναι ένα πανηγύρι φωνών και τραγουδιών απ’ όλον τον κόσμο και φυσικά και από τον τόπο μας και κάνει την πόλη μας  δυνατό μουσικό πόλο έλξης.

Κατά την διάρκεια του Φεστιβάλ η πόλη μας ξεχειλίζει από μουσική.

Επίσης και η ίδια η κοινωνία αντιλαμβάνεται τη σημασία – αξία του Χορωδιακού Τραγουδιού διότι πλέον όλη η επικράτεια βρίθει από φωνητικά σύνολα παίδων και ενηλίκων.

Στο 2o Διεθνή Διαγωνισμό και Φεστιβάλ Χορωδιών Καλαμάτας, (11 – 15 Οκτωβρίου 2017), οι Ελληνικές Χορωδίες κατέκτησαν σ’ αυτόν πολλές και σημαντικές διακρίσεις, αποσπώντας το δίκαιο έπαινο και το θαυμασμό του κοινού και των συμμετεχόντων από άλλες χώρες, ενώ ταυτόχρονα προέβαλλαν τη σημαντική δουλειά που γίνεται στην Ελλάδα, στο χώρο της Χορωδιακής Μουσικής.

Επίσης, Χορωδίες από έθνη μακρινά και κοντινά, από την Κίνα, τη Μαλαισία τη Ρωσία και τη Βραζιλία, αλλά και πολλές χώρες της Ευρώπης, είχαν την ευκαιρία να δείξουν τα πολιτιστικά τους επιτεύγματα και, σε πνεύμα ευγενούς άμιλλας, να διαγωνισθούν για να κατακτήσουν τη διάκριση.

Ο Μουσικός Ομιλος ”ΟΡΦΕΥΣ” Καλαμάτας, διακρίθηκε και τιμήθηκε με Χάλκινο Δίπλωμα.

60 ΧΡΟΝΙΑ  ΜΟΥΣΙΚΟΣΟΜΙΛΟΣ ”ΟΡΦΕΥΣ” ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Εξήντα Χρόνια…  Ταξίδι με τα φτερά της Μουσικής… Εξήντα Χρόνια… στην Τέχνη,  τον  Πολιτισμό και στην Ποιότητα ζωής της πόλης μας.

Συγχαρητήρια και Ολόθερμες Ευχαριστίες

 

Η επετειακή εορταστική-πανηγυρική χορωδιακή εκδήλωση γίνεται σε συνδιοργάνωση με τις αξιόλογες παρουσίες: Την Χορωδία Ένωση Φίλων Μουσικής Καλαμάτας «ΑΡΜΟΝΙΑ», με Μαέστρο και Διευθυντή Χορωδίας τον  καθηγητής Μουσικής Μιχάλη Γαργαλιώνη, πιάνο η μουσικός Σόφη Τσόγκα και το Χορωδιακό Σύνολο Καλαμάτας «ALLEGRI» με μαέστρο και καλλιτεχνική διευθύντρια την  καθηγήτρια μουσικής από την Ρωσία Αγγελική Λαζάρου.  

Συγχαρητήρια και ολόθερμες ευχαριστίες. Η συνεργασία τους μαζί μας μας τιμά και μας κάνει υπερήφανους,  γιατί προάγει την μουσική παιδεία των συμπολιτών μας και δείχνει ότι στην πόλη μας υπάρχει μια σημαντική κοιτίδα πολιτισμού.

Οπωσδήποτε, ειλικρινή και εγκάρδια συγχαρητήρια αξίζουν δικαιωματικά οι 50 καλλίφωνοι χορωδοί του Μουσικού Ομίλου ”ΟΡΦΕΥΣ” Καλαμάτας, οι οποίοι με συνέπεια και εξαιρετική επιμονή αποτελούν τον καθρέπτη της πολυφωνίας μας. Με ένα πλούσιο ρεπερτόριο και με τον δικό τους τρόπο συμβάλλουν στα πολιτιστικά και όχι μόνο δρώμενα του Δήμου μας και της χώρας μας γενικότερα.

Συγχαρητήρια στα μέλη της εκπληκτικής Μαντολινάτας, που «αγκαλιάζουν» μουσικά τη Χορωδία και ανταποκρίνονται σε κάθε κάλεσμα, κάνοντας εφικτή αυτή την εορταστική, ρομαντική, μαγευτική και εκλεπτυσμένη βραδιά.

Ολόθερμες ευχαριστίες στον ταλαντούχο πιανίστα Λουκά Γεώργα έναν καταπληκτικό, αλλά και έναν σημαντικό για την κοινωνία μας πιανίστα, στους παρουσιαστές του προγράμματος της επετειακής Εκδήλωσης, πάντα γεμάτοι ζωντάνια, δυναμισμό και φωτεινά χαμόγελα!

Συγχαρητήρια και ολόθερμες ευχαριστίες για την συμμετοχή και άψογη συνεργασίας μας με το STUDIO Καλαμάτας και την υπέροχη δουλειά του Φώτη Κουτρουμπή, τηλεσκηνοθεσία-ντοκιμαντέρ  παραγωγή  της Διαδικτυακής Τηλεόρασης, που ενέπνευσε στο να δημιουργήσει αυτό το ντοκιμαντέρ-δομή της ιστορικής αναδρομής της Χορωδίας του “Ορφέα Καλαμάτας” – με τις πολύ ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις ανθρώπων διαφορετικής ηλικίας που όλοι τους όμως με την ίδια υπέροχη διάθεση φάνηκαν χρήσιμοι να  διευκολύνουν την δημιουργία του. Το Studio Καλαμάτας- Φώτης Κουτρουμπής είναι ένα εργαστήρι που δραστηριοποιείται στην τέχνη της τηλεσκηνοθεσίας-ντοκιμαντέρ μέσω της δημιουργίας βίντεο και ντοκιμαντέρ και αξιοποιώντας τα σύγχρονα μέσα για την παραγωγή ποιοτικού οπτικοακουστικού υλικού, στοχεύει σε δημιουργίες υψηλής αισθητικής πολιτιστικού έργου.

Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους βοήθησαν να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση, όλους τους συμμετέχοντες μπροστά αλλά και πίσω από τους προβολείς, το υπέροχο ακροατήριο που θα κατακλύσει τον χώρο και μας τιμά με την παρουσία του και το θερμότατο χειροκρότημα του αλλά κυρίως τους μαέστρους των Χορωδιών, Ιβάν Μάτζαρη, Μιχάλη Γαργαλιώνη, Αγγελική Λαζάρου, που θα μας χαρίσουν για μια ακόμα φορά μια μαγευτική καλλιτεχνική βραδιά.

Συγχαρητήρια και σε κάθε άλλο παράγοντα αυτής της λαμπρής εκδήλωσης για  την πολύτιμη προσφορά και την ανεκτίμητη συμβολή του καθενός από αυτούς στο συνολικό υπέροχο, θεσπέσιο και εντυπωσιακό  μουσικό αποτέλεσμα της Μελωδικότατης αυτής Επετειακής Εορταστικής Χορωδιακής Εκδήλωσης-Συναυλίας για τα  Εξήντα (60) Χρόνια του Μουσικού Ομίλου ”ΟΡΦΕΥΣ” Καλαμάτας,  η οποία μάλιστα εμάς τους κατοίκους της Καλαμάτας μέσω των συνειρμών και των αναμνήσεων που θα μας «ενεργοποιήσει» θα μας φέρει για μια ακόμη φορά  κοντά στην αγαπημένη μας και αξέχαστη εποχή να τραγουδήσουμε αγαπημένα τραγούδια, παλιά και καινούργια, σε μία υπέροχη βραδιά ξεχνώντας άγχη, υποχρεώσεις και αρνητισμούς.

Όλοι ξέρουμε ότι σε καιρούς σαν τους σημερινούς, η ανάταση ψυχής που πρόκειται να μας προσφέρουν, αποτελεί για μας καταφύγιο και ίαμα ψυχής.

Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή μου αυτή, εύχομαι ολόψυχα συγχαρητήρια στις καταξιωμένες Χορωδίες, “ΟΡΦΕΑΣ Καλαμάτας”, Ένωση Φίλων Μουσικής Καλαμάτας «ΑΡΜΟΝΙΑ» και το Χορωδιακό Σύνολο Καλαμάτας «ALLEGRI», συνεχή πρόοδο και θεαματικά επιτεύγματα στον ευρύτατο και πολυδιάστατο τομέα της Χορωδιακής και ενόργανης μουσικής, διατηρώντας και καλλιεργώντας πάντοτε την αυθεντική και ανεπανάληπτη μουσική και Χορωδιακή Παράδοση. Καλή δύναμη και διάθεση και στις επόμενες δραστηριότητες!

Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω όλα τα εξαίρετα μέλη του Διοικητικού Συμβούλιου του “Ορφέα Καλαμάτας” για αυτό το επίτευγμα. Απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι όταν ενώνουμε τις δυνάμεις μας όλα είναι δυνατά.

Ιδιαίτερα εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στην πρόεδρο Λίλιαν Αναγνωστοπούλου, που στέκει πάντα δίπλα στη Χορωδία μας και να ευχηθώ πάντα τέτοιες λαμπρές εκδηλώσεις-ομιλίες. Η συμβολή της αποτελεί πράξη αγάπης και φροντίδας για την Χορωδία μας,

  • στον ήρεμο, συνετό, εργατικό επίτιμο πρόεδρο και γραμματέα Αντώνη Πλατανιά, συνταξιούχο εκπαιδευτικό με εξαιρετικές διοικητικές και οργανωτικές ικανότητες. Διοικεί και καθοδήγει τον “Ορφέα Καλαμάτας” με αγάπη, αφοσίωση, δίνοντας την ψυχή του και τον λαμπρύνει με τις πολιτιστικές δραστηριότητες που οργανώνει όλα τα χρόνια αφήνοντας άριστες εντυπώσεις και όλοι τον αγαπούν και τον σέβονται,
  • στον δραστήριο συνταξιούχο καθηγητή και ακούραστο αντιπρόεδρο Αλέξανδρο Μπουφέα καθαρό στη συμπεριφορά, στο λόγο και στη σκέψη, ντόμπρο και σεμνό, καλόκαρδο και χαμογελαστό, με ευθυκρισία και δικαιοσύνη και πολλή δουλειά προγραμματίζει, συντονίζει, ενημερώνει τους χορωδούς, ανοίγει ορίζοντες και βελτιώνει συνεχώς τα πράγματα και βοηθά τον ” Ορφέα Καλαμάτας” για την ποιοτικότερη παρουσία του στον καλλιτεχνικό χώρο.

Η επετειακή  εορταστική χορωδιακή εκδήλωση για τα  εξήντα χρόνια του Μουσικού Ομίλου ”ΟΡΦΕΥΣ” Καλαμάτας απ’ την ίδρυσή του ήταν σταθμός για την Χορωδία μας και σαφέστατα ανωτέρου επιπέδου.

Κάθε φορά και ψηλότερα…. Ενωμένοι και προχωράμε…

Leave a Reply