ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Τα λάθη και οι τούμπες

0

«Η ΕΝΑ ΓΡΑΜΜΗ του ΣΥΡΙΖΑ ήρθε από το Τέξας. Εκεί όπου ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να κάνει τη μεγάλη τούμπα: «Η Ελλάδα δεν θα εξέλθει εθελοντικά από την ευρωζώνη»!

Η ΤΟΥΜΠΑ μπορεί να ξεκίνησε από το Τέξας, ολοκληρώθηκε όμως στην Αθήνα. Κι αφού προηγουμένως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η «Αριστερή Παρέμβαση» έγιναν έξαλλοι με τη… μονομερή απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να ανατρέψει πλήρως την πολιτική του κόμματος του και να στείλει στον κάλαθο των αχρησιών το σκίσιμο των μνημονίων και τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

ΤΕΛΙΚΑ η μόνη «μονομερής» ενέργεια και η μόνη «ανατροπή» που πέτυχε ο Αλ. Τσίπρας αφορούσαν στην πολιτική του κόμματος του. Αδίκως θορυβήθηκαν κάποιοι. Κι ακόμα πιο άδικα «τσίμπησαν» πολλοί, ότι υπάρχει κι άλλη επεξεργασμένη πρόταση εξόδου της χώρας από την κρίση και τα μνημόνια.

ΤΖΑΜΠΑ ενθουσιάστηκαν όσοι ενθουσιάστηκαν με το σκίσιμο των μνημονίων και με τη μονομερή διαγραφή του χρέους.

ΧΩΡΙΣ λόγο χάρηκαν όσοι χάρηκαν, ακούγοντας τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να τάζει λαγούς με πετραχήλια.

ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ που κατάλαβαν και αντέδρασαν στην τούμπα του Αλ. Τσίπρα ήταν οι σύντροφοι του. Αυτοί που συγκρούστηκαν μαζί του στο πρόσφατο συνέδριο του κόμματος.

ΚΙ ΑΥΤΟΙ που εννοούσαν πράγματι κάτι διαφορετικό απ’ αυτό που δυστυχώς κατέστη μονόδρομος, δαπάναις Γιώργου Παπανδρέου.

ΑΥΤΟΙ που θέλουν επιστροφή στο εθνικό νόμισμα, που είναι και η μόνη εναλλακτική πρόταση στην ακολουθούμενη πολιτική.

ΜΠΟΡΕΙ να είναι ακόμα πιο καταστροφική από την πολιτική των μνημονίων, αλλά είναι η μόνη διαφορετική πρόταση…

ΑΥΤΟ άλλωστε υπαινισσόταν τόσο καιρό ο Αλ. Τσίπρας, κλείνοντας το μάτι της παροχολογίας στην κοινωνία και του συμβιβασμού στο εσωτερικό του κόμματος τους.

ΣΤΟ ΤΕΞΑΣ όμως τα έφερε όλα τούμπα. Και από την «ούλτρα αριστερή» κι ανεύθυνη, όπως ομολογεί τώρα, γραμμή του «καμία θυσία για το ευρώ», προσγειώθηκε».

***

ΑΠΟ τον Μπάμπη Παπαναγιώτου το άρθρο που προηγήθηκε και δημοσιεύτηκε στον Τύπο της Κυριακής στις 10 Νοεμβρίου 2013.

ΑΠΟ τότε βέβαια μέχρι σήμερα οι κωλοτούμπες ήταν ουκ ολίγες και δεν αφορά μόνο τον Τσίπρα βεβαίως.

ΤΟ ΜΟΙΡΑΙΟ λάθος από το Τέξας, τιτλοφορείται το άρθρο, αλλά όπως αποδείχτηκε στην πορεία, μόνο μοιραίο λάθος δεν ήταν η δήλωση του Τσίπρα τότε.

Ο ΤΣΙΠΡΑΣ στο Τέξας δήλωσε απλώς τη στροφή του εν όψει του πιθανότατου από τότε διαφαινόμενου ενδεχομένου να έρθει στην εξουσία και τελικά αυτή η στροφή καταμετρήθηκε στα υπέρ του όσο κι αν δυσκολεύτηκαν τότε και δυσκολεύονται και σήμερα ορισμένοι να το καταλάβουν.

ΠΑΡ’ ΟΛΗ τη στροφή στο Τέξας τότε, δεν κατάφερε να γίνει «Τεξανός» και βέβαια συνέχισε να τάζει «λαγούς με πετραχήλια» μέχρι να γίνει πρωθυπουργός.

ΑΝ ΟΜΩΣ ο Τσίπρας έδινε υποσχέσεις, εκείνοι που τις άκουγαν γιατί πίστευαν, όπως άλλωστε είχαν πιστέψει και τις υποσχέσεις των προηγούμενων;

ΑΠΛΟΥΣΤΑΤΑ γιατί ήθελαν να τις πιστεύουν και σήμερα έχουν απογοητευτεί τόσο πολύ που το φυσάνε και δεν κρυώνει.

ΕΙΝΑΙ δύσκολη ασφαλώς η συγκυρία και πλέον οι υποσχέσεις δεν μπορούν να γίνονται πιστευτές.

ΚΑΙ επιστρέφοντας στο άρθρο, τελικά η προσγείωση του Τσίπρα στο ρεαλισμό κρίνεται καθημερινά και προς κάθε κατεύθυνση απ’ όλους.

ΕΙΝΑΙ μια αναπόφευκτη εξέλιξη αυτή βέβαια και μακριά από παραμυθιάσματα.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply