ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το βασιλικό κίνημα του 1967 και άλλα θέματα

0

ΕΠΕΤΕΙΟΣ το 2017 και για το βασιλικό κίνημα κατά της δικτατορίας της 21ης Απριλίου 1967 που έγινε στις 13 Δεκεμβρίου και απέτυχε παταγωδώς όπως είναι γνωστό.

ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ για μια τυχαία αποτυχία βέβαια αλλά για μια κραυγαλέα επιβεβαίωση της σήψης που επικρατούσε στην Ελλάδα εκείνη την περίοδο τόσο στο πολιτικό όσο και στο στρατιωτικό τοπίο με δεδομένη δυστυχώς εξαρχής την ταύτισή τους.

ΤΟ ΑΝΤΙΚΙΝΗΜΑ της 13ης Δεκεμβρίου 1967 που επιχείρησε τότε ο βασιλιάς και οι πέριξ αυτού στρατιωτικοί ήταν καταδικασμένο εξαρχής σε αποτυχία και αυτό τελικά συνέβη και ότι αποφεύχθηκε τελικά η αιματοχυσία οφείλεται σε ανικανότητα περισσότερο και όχι σε αυτογνωσία.

ΟΙ ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ ωστόσο στο «βασιλικό εγχείρημα» ισχυρίζονται πως αν το κίνημα είχε πετύχει, η πορεία της χώρας στη συνέχεια θα ήταν διαφορετική.

ΔΕΝ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΖΟΥΝ πάντως αν θα ήταν προς το καλύτερο ή το χειρότερο προφανώς γιατί δεν τους συμφέρει μια τέτοια διευκρίνιση.

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ωστόσο είναι πως το λεγόμενο βασιλικό κίνημα κατά της 21ης Απριλίου ήταν εξαρχής σχεδιασμένο με προκλητική προχειρότερο και γι’ αυτό άλλωστε απέτυχε αμέσως αφήνοντας εκτεθειμένο το βασιλιά Κωνσταντίνο που αναγκάστηκε να αυτοεξοριστεί και τελικά να χάσει το θρόνο του.

ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ κίνημα θα αναφερθούμε εκτενώς το επόμενο διάστημα.

***

Η ΜΑΡΤΥΡΙΑ ενός πρωθυπουργού, είναι ο τίτλος του βιβλίου που έγραψε ο ανεκδιήγητος καταγόμενος από το Ψάρι Τριφυλίας, πρωθυπουργός επί Χούντας 21ης Απριλίου, Αδαμάντιος Ανδρουτσόπουλος.

ΔΙΑΒΑΣΑ πρόσφατα ολόκληρο το πολυσέλιδο πόνημα του Ιωαννίδικου πρωθυπουργού και έφριξα με το απύθμενο θράσος των λεγομένων του.

Ο ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ οργιάζει με τα όσα λέει στο βιβλίο του, που κυκλοφόρησε το 1993, αλλά τελικά πέρασε απαρατήρητο και ο ίδιος χάθηκε στη λήθη, γλιτώνοντας ωστόσο τη φυλακή όπως άλλοι όμοιοί του.

ΑΣ ΟΨΕΤΑΙ το «στιγμιαίο» του Καραμανλή βέβαια.

***

ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ να πω ότι μου αρέσει ιδιαίτερα το Χριστουγεννιάτικο δέντρο που στολίστηκε στο λιμάνι της Καλαμάτας.

ΕΝΑ ΚΑΡΑΒΙ θα ήταν ό,τι καλύτερο, αλλά φαίνεται πως στέρεψε η φαντασία των αρμοδίων και είναι κρίμα αν συμβαίνει αυτό τελικά.

ΚΑΤΑ τ’ άλλα η ατμόσφαιρα έχει αρχίσει να γίνεται έντονα εορταστική στην πόλη της Καλαμάτας από πλευράς χρώματος, όχι όμως και κινητικότητας του κόσμου, που η γενικότερη οικονομική δυσπραγία έχει σαφώς επηρεάσει τις καταναλωτικές του διαθέσεις.

ΤΡΕΙΣ Κυριακές τα καταστήματα ανοιχτά και οι ελπίδες για ζεστό χρήμα από τους εμπόρους είναι προφανείς μπας και «ρεφάρουν» τη γενικότερη «χασούρα» που δυστυχώς υπάρχει λόγω της οικονομικής κρίσης.

***

ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ανταπόκριση βρήκε στα χωριά της Μάνης η πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Σωματείου «Nartura» σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη να προβάλλουν ταινία με θέμα τα Χριστούγεννα.

Η ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ αγκαλιάστηκε από τους τοπικούς πολιτιστικούς συλλόγους και αναμένεται να έχει συνέχεια.

***

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Ερντογάν στο ΣΚΑΪ προκάλεσε αίσθηση κι έδωσε τροφή για συνομωσιολογικές ερμηνείες που κινήθηκαν ως συνήθως στα όρια της γελοιότητας.

ΠΑΡ’ ΟΛΑ αυτά το ζήτημα παραμένει: Γιατί μας αρέσει να εκθέτουμε ο,τιδήποτε σχετίζεται με την εξωτερική πολιτική σε βάρος μας;

***

«ΣΤΑΘΜΟΣ» στο χώρο του Σιδηροδρομικού Σταθμού Καλαμάτας αυτή την περίοδο των εορτών επιβάλλεται χάρη στη γιορτινή ατμόσφαιρα που εκεί επικρατεί με όλες τις δραστηριότητες που έχουν δημιουργηθεί για μικρούς και μεγάλους αλλά και για τους γευστικούς μεζέδες στο καφέ «Σταθμός» που αποτελεί εδώ και πολύ καιρό ήδη πολυχώρο πολιτιστικών δράσεων και ετοιμάζεται για νέες δραστηριότητες και για το νέο χρόνο.

ΣΥΝΤΟΜΑ θα πούμε περισσότερα για τις δραστηριότητες αυτές.

Θανάσης Παντές

 

Leave a Reply