ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Στο… κόκκινο ο παραλογισμός της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα που «τρώει» τα παιδιά της!

0

Στα άκρα, φαίνεται πως θα οδηγηθεί η «κόντρα» με το δημόσιο, μιας τρίτεκνης οικογένειας στο Ασπρόχωμα της Καλαμάτας, η οποία βιώνει εδώ και χρόνια, τον παραλογισμό της γραφειοκρατίας. Ο λόγος για την οικογένεια του Σπύρου Κούτρα και της Ζωής Κόσσυβα, οι οποίοι είδαν το σπίτι που ζούσαν με τα δύο τότε, μικρά παιδιά τους, να παθαίνει τεράστιες ζημιές και κυρίως να μένει χωρίς στέγη, από τον ανεμοστρόβιλο που έπληξε την περιοχή, στις 21 Σεπτεμβρίου 2015! Οι άνθρωποι αυτοί δύο και πλέον χρόνια μετά, όχι μόνο δεν έχουν βγάλει… άκρη και δε θα πάρουν τελικά τα χρήματα που έχουν ξοδέψει, αλλά ακούν το επίσημο κράτος, να τους λέει πως για να αποζημιωθούν, θα έπρεπε να μην προχωρούσαν σε επισκευή του σπιτιού τους και να ζούσαν όλο αυτό το διάστημα, σε ξενοδοχείο!

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

ΤΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ Ο ΠΟΛΥΤΕΚΝΟΣ ΠΑΤΕΡΑΣ

«Έκανα όλες τις αιτήσεις, στο Δήμο, στην Περιφέρεια και στην Πολιτική Προστασία, από την πρώτη σχεδόν στιγμή», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» ο πατέρας της πολυμελούς οικογένειας που επλήγη από το φαινόμενο, επισημαίνοντας πως μια ημέρα μετά, στις 22 Σεπτεμβρίου 2015 κατέθεσε αίτημα στην Πολιτική Προστασία, όπου ενημέρωνε για την αποψίλωση της στέγης και τις υπόλοιπες καταστροφές που είχε υποστεί το σπίτι. «Ανέφερα επίσης, τις ζημιές στην περίφραξη, τον ηλιακό, τα δοκάρια της στέγης που άνοιξαν σαν καρυδότσουφλα και τους παρακάλεσα να έρθουν το συντομότερο δυνατό, γιατί είναι κύρια κατοικία, ώστε να γίνει έλεγχος πριν προβώ στην αποκατάσταση των ζημιών», τόνισε ο κ. Κούτρας και συνέχισε. «Η απάντηση, έφτασε στις 25 Σεπτεμβρίου και το κλιμάκιο, ήρθε για έλεγχο 4 ημέρες αργότερα. Οι μηχανικοί από το υπουργείο, μου έδωσαν το πιστοποιητικό με το «κίτρινο» χαρτί, ότι δηλαδή το κτίριο είναι ακατάλληλο για χρήση μέχρι την αποκατάσταση της στέγης και με προέτρεψαν να κάνω όλες τις νόμιμες διαδικασίες και φυσικά, υπομονή. Πράγματι, πήγα στο μηχανικό μου, ενώ έκανα το… λάθος, να βγάλω άδεια για τη στέγη, προκειμένου να είμαι νόμιμος για τη διενέργεια των εργασιών. Πήγα λοιπόν στην Πολεοδομία και έβγαλα άδεια μικρής κλίμακας. Έκανα όσα έπρεπε, τράβηξα φωτογραφίες και τήρησα κατά γράμμα το Νόμο», δήλωσε αγανακτισμένος ο νεαρός ιδιοκτήτης, τονίζοντας πως το ΦΕΚ δημοσιεύτηκε μετά από 7 περίπου μήνες και συγκεκριμένα τον Μάρτιο του 2016.

Ο ΠΑΡΑΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ  ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ… ΣΕ ΠΑΡΑΝΟΜΙΑ!

«Στο μεταξύ, γεννήσαμε το τρίτο μας παιδί κι εγώ έτρεχα σε μαιευτήρια και κλινικές, τη δουλειά μου, καθώς και με το μεγαλύτερο παιδί μας, που πήγαινε στο σχολείο. Κανείς δεν μας είπε πως είχαμε το δικαίωμα να μας διαθέσουν χρήματα για διαμονή. Όταν ηρεμήσαμε, έκανα την αίτηση και η απάντηση από το Ταμείο Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων (ΤΑΣ) Μεσσηνίας, έλεγε πως δε δικαιούμαι αποζημίωση, επειδή έβγαλα άδεια στην Πολεοδομία και όχι από αυτούς, βάση ΦΕΚ! Μου ανέβηκε… το αίμα στο κεφάλι και πήγα επί τόπου και βρήκα τους υπαλλήλους, οι οποίοι προσπαθούσαν να με αποφύγουν, καθώς αυτοί που είχαν υπογράψει την απόφαση, δεν ήθελαν να μιλήσουν μαζί μου και μου εξήγησαν ότι σύμφωνα με το ΦΕΚ, έπρεπε να βγάλω άδεια από τον αρμόδιο φορέα, που είναι το ΤΑΣ. Εγώ αυτό δεν το γνώριζα, αλλά το ΤΑΣ είναι κομμάτι της Πολεοδομίας. «Έπρεπε», μου είπαν, «να φτιάξεις το σπίτι χωρίς άδεια», να είμαι δηλαδή… παράνομος», ανέφερε ο κ. Κούτρας, ο οποίος ακολούθησε τη διαδικασία που προβλέπει ο Νόμος και μετά από πολλά… παράλογα και καθυστερήσεις, πρόλαβε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή να είναι εμπρόθεσμος.  

ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΓΙΑΤΙ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΩ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΟΥ!…

«Στο υπουργείο, μου είχαν πει πως δεν δικαιούμαι αποζημίωση επειδή επισκεύασα το σπίτι μου, στο οποίο μεγαλώνω τα παιδιά μου και επίσης, άκουσα και την αιχμή ότι δεν έπρεπε να ζητάω χρήματα, αφού είχα να το φτιάξω! Με τα… χίλια ζόρια, αποφάσισαν από το ΤΑΣ να εκδώσουν την άδεια μικρής κλίμακας και ήρθε ο υπάλληλος που είχε παραλάβει το φάκελό μου, έκανε έλεγχο και έβγαλε φωτογραφίες για να εκδοθεί τελικά. Φέτος το καλοκαίρι, ήρθαν για αυτοψία, για να εκδώσουν άδεια  επισκευής και με αποζημιώνουν για τον ηλιακό θερμοσίφωνα, την ψευδοροφή λόγω αποκόλλησης στέγης(!), εσωτερικά επιχρίσματα, χρωματισμούς περιμετρικά και ηλεκτρολογική εγκατάσταση κατά 50%.

Είπαν και πάλι πως θα το δουν και θα μου έδιναν συνολικά 1.200 ευρώ, τονίζοντας πως θα μπορούσα αργότερα, να κάνω ένσταση. Στο μεταξύ, είχαν γίνει οι πλημμύρες στη Μάντρα της Αττικής και είπα μόνος μου, πως θα τους ενοχλούσα αργότερα», δήλωσε ο ιδιοκτήτης επισημαίνοντας πως τελικά ,δε δικαιούται σύμφωνα με το κράτος, τίποτε περισσότερο από τα 1.200 ευρώ. «Η υπάλληλος από το υπουργείο ΔΑΕΦΚ μου είπε ότι δεν έπρεπε να επισκευάσω το σπίτι και να κάνω οποιαδήποτε ενέργεια και δικαίως το ΤΑΣ Μεσσηνίας δεν με κάλυψε, αφού το σπίτι το είχα τελικά επισκευάσει! Έπρεπε να μείνω σε ξενοδοχείο, λέει, 7 μήνες για να βγει το ΦΕΚ και να μην κάνω εργασίες μέχρι να γίνει ο έλεγχος, ο οποίος πραγματοποιήθηκε ύστερα από 2 χρόνια! Δε ζήτησα τηλεοράσεις, οικοσκευές κ.λπ. δε με ένοιαζαν αυτά, ήθελα ακριβώς αυτά που δικαιούμαι και μου είπαν πως εκτός από τα 1.200 ευρώ και τη δυνατότητα άτοκου δανείου, δε δικαιούμαι τίποτε άλλο! Ρώτησα και απορώ πραγματικά, αν όλα αυτά μπορούν να τα πουν και στους συγγενείς των νεκρών στη Μάντρα… Δεν τα θέλω τα 1.200 ευρώ, θα πληρώσω και άλλα τόσα σε δικηγόρο αν χρειαστεί, για να αποζημιωθώ ηθικά», δήλωσε καταληκτικά, αγανακτισμένος ο πατέρας της πολυμελούς οικογένειας.

 

Leave a Reply