ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαντικός ο ρόλος του αναπληρωτή υπουργού Αλ. Χαρίτση: O Μεσσήνιος που «τινάζει στον αέρα» τη μπάνκα του ΕΣΠΑ για τρίτη χρονιά!

0

Για τρίτη  συνεχόμενη χρονιά η Ελλάδα είναι πρώτη στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Ο ρόλος του Μεσσήνιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, είναι σημαντικός καθώς χειρίζεται τα ζητήματα του ΕΣΠΑ από την αρχή της διακυβέρνησης της χώρας από τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Του ΠΑΝΟΥ ΜΟΥΡΙΚΗ*

Όταν ανέλαβε, τον Φεβρουάριο του 2015, γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο υπουργείο Οικονομίας, πολλοί παραξενεύτηκαν. «Πώς είναι δυνατόν ένας νέος πολιτικός που δεν κατάφερε να εκλεγεί βουλευτής στη Μεσσηνία να αναλαμβάνει έναν τόσο κρίσιμο τομέα της κυβερνητικής πολιτικής;», αναρωτήθηκαν πολλοί. Τρία χρόνια μετά, και αφού εν τω μεταξύ ο Αλέξης Χαρίτσης έχει αναβαθμιστεί σε αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας (Νοέμβριος 2016), η απάντηση στο «πώς είναι δυνατόν;» δίνεται με τον πιο εκκωφαντικό τρόπο: Η Ελλάδα για τρίτη συνεχόμενη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, είναι πρώτη στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε ολόκληρη την ΕΕ!

Ο ΡΟΛΟΣ ΧΑΡΙΤΣΗ

Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να πει ότι μια τόσο σημαντική επιτυχία της κυβερνητικής πολιτικής μπορεί να είναι έργο μόνο ενός ανθρώπου. Ωστόσο, στην περίπτωση του Αλέξη Χαρίτση μπορεί κανείς να ειπωθεί ότι η επιτυχία του ανήκει σε μεγάλο βαθμό και γι’ αυτό, άλλωστε, την πιστώνεται και πολιτικά. Μάλιστα, όσο και αν ο ίδιος προτιμά να κρατά χαμηλούς τόνους, όλοι του αναγνωρίζουν την τεράστια συνεισφορά που είχε και έχει στη μεγάλη επιτυχία. Επιπλέον, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Αλέξης Χαρίτσης αυτή τη στιγμή αποτελεί ένα κυβερνητικό στέλεχος του οποίου η δουλειά αναγνωρίζεται και από τους αντιπάλους του, καθώς ακόμα και στελέχη της ΝΔ αναφέρονται με κολακευτικά έργα στη δουλειά του.

ΑΓΩΝΑΣ ΔΡΟΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟ 2015

Μιλώντας χθες στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το ΕΣΠΑ ο Αλέξης Χαρίτσης δήλωσε: «Πρώτο μας μέλημα στο Υπουργείο Οικονομίας είναι η διοχέτευση ουσιαστικής ρευστότητας στην οικονομία και η εξασφάλιση επαρκούς χρηματοδότησης για την υλοποίηση των αναγκαίων υποδομών και τη στήριξη των επιχειρήσεων. Με έναν αγώνα δρόμου το 2015 εξυγιάναμε τα Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2007-2013 και καταφέραμε να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ για τη χώρα μας. Την ίδια στιγμή ενεργοποιήσαμε γρήγορα το νέο ΕΣΠΑ και πετύχαμε υψηλή απορρόφηση που μας έφερε στην πρώτη θέση της Ευρώπης για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Η προσπάθεια αυτή απέφερε στην ελληνική οικονομία περισσότερα από 11 δισεκ. ευρώ την προηγούμενη τριετία και άλλαξε σημαντικά την εικόνα της Ελλάδας στην Ευρώπη. Επιπλέον, χάρη στην πολύ στενή συνεργασία που αναπτύξαμε με την ΕΤΕπ φέραμε πολλά νέα κεφάλαια στην οικονομία και ενεργοποιήσαμε τάχιστα το Σχέδιο Γιούνκερ, πετυχαίνοντας και εκεί τη δεύτερη θέση σε όλη την Ευρώπη στην αξιοποίηση των πόρων του. Το 2018 συνεχίζουμε πιο εντατικά στην ίδια κατεύθυνση με περισσότερα προγράμματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και των δήμων αλλά και με νέα στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία για την αποτελεσματικότερη στήριξη μίας σειράς κλάδων της οικονομίας».

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Το γράφημα της Κομισιόν που δείχνει την πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Το γράφημα της Κομισιόν που δείχνει την πρωτιά της Ελλάδας στην απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ

Η χώρα μας μέχρι το τέλος του 2017 έχει απορροφήσει το 25% των πόρων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020), πετυχαίνοντας την υψηλότερη απορρόφηση στην Ευρώπη. Αντίστοιχη πρωτιά είχαμε και το 2016, όταν πετύχαμε ρεκόρ απορρόφησης 11,3%. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης, η απορρόφηση που είχαν πιάσει οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στο αντίστοιχο χρονικό σημείο (2009) της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (ΕΣΠΑ 2007-2013) ήταν μόλις 1,5%.

Χάρη σε αυτή την προσπάθεια υλοποιούνται πλήθος από μικρά και μεγάλα έργα σε όλη τη χώρα. Υποδομές κρίσιμες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Με τους πόρους αυτούς πραγματοποιήθηκαν επίσης, σημαντικές παρεμβάσεις στον κοινωνικό τομέα και ενισχύθηκαν ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Προσλήφθηκαν για δεύτερη συνεχή χρονιά έγκαιρα όλοι οι αναπληρωτές καθηγητές και τα σχολεία άνοιξαν στην ώρα τους. Περισσότερα από 108 χιλιάδες παιδιά βρήκαν θέση σε παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς χωρίς ουδεμία οικονομική επιβάρυνση για τους γονείς τους. Χρηματοδοτείται τέλος η μεγάλη μεταρρύθμιση στην Υγεία, με τη δημιουργία για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δομών ολοκληρωμένης πρωτοβάθμιας υγείας (ΤΟΜΥ).

Η επιτυχία αυτή στην απορρόφηση των πόρων του νέου ΕΣΠΑ έρχεται να προστεθεί σε εκείνη της πλήρους αξιοποίησης των κονδυλίων της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2007-2013) που έφερε ξανά τη χώρα μας στην κορυφή της Ευρώπης. Καρπός αυτής της προσπάθειας ήταν η ολοκλήρωση όλων των μεγάλων οδικών αξόνων της χώρας που παρέμεναν παγωμένοι για δεκαπέντε και πλέον χρόνια

*Από τη Messiniapress με στοιχεία από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Leave a Reply