ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Υποτονική η κίνηση στην πρωτοχρονιάτικη αγοράμε τους καταναλωτές να περιμένουν τις εκπτώσεις!

0

Υποτονική είναι αυτήν την εβδομάδα, μετά τα Χριστούγεννα, η κίνηση στα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας, με τους επαγγελματίες να «κυνηγούν» τους πελάτες με το… δίκανο, καθώς οι αγορές τους, είναι πολύ περιορισμένες, ενόψει της Πρωτοχρονιάς.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Η αρχική εκτίμηση, πέραν της κρίσης και των αυξημένων εξόδων των καταναλωτών, που κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες, πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, φόρους, ΕΝΦΙΑ και άλλες εισφορές, έχει να κάνει με την επικείμενη εκπτωτική περίοδο, η οποία ειδικά στη Μεσσηνία αναμένεται πως και πως, καθώς πολλοί θα μπορέσουν να αγοράσουν τα απαραίτητα, έχοντας τελειώσει με τα πολλά έξοδα και πουλώντας φυσικά, ελαιόλαδο. «Η κίνηση την εβδομάδα των Χριστουγέννων, ήταν σχετικά καλή, καθώς κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, αυτή όμως η εβδομάδα ενόψει της Πρωτοχρονιάς, είναι πολύ υποτονική», δήλωσε μιλώντας στη «Φ» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Καλαμάτας Λίλιαν Ψηλάκη, κάνοντας παράλληλα την εκτίμηση πως οι περισσότεροι καταναλωτές, ψώνισαν τα άκρως απαραίτητα για τα Χριστούγεννα και περιμένουν τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου, την έναρξη των χειμερινών εκπτώσεων για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. «Θέλω να πιστέψω πως όσοι δεν ψώνισαν στις γιορτές, αφού και η Πρωτοχρονιά πάει… χαμένη, θα το κάνουν στις εκπτώσεις, οπότε και θα έχουν μαζέψει και το λάδι και θα μπορούν να διαθέσουν κάποια χρήματα», δήλωσε η κα Ψηλάκη, υπενθυμίζοντας πως τα καταστήματα στην Καλαμάτα, είναι ανοιχτά αύριο και την Κυριακή και κλειστά, λόγω του συνεχούς ωραρίου, τη Δευτέρα, αλλά και την επομένη της Πρωτοχρονιάς, την Τρίτη 2 Ιανουαρίου. Οι επαγγελματίες, κάνουν καλές τιμές ακόμη και αυτήν την περίοδο, προκειμένου να είναι δελεαστικοί, όμως από τις 8 Ιανουαρίου, οπότε και θα αρχίσουν οι χειμερινές εκπτώσεις, οι τιμές αναμένεται να είναι πραγματικά χαμηλές.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΣΤΟΧΟΣ ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΕΣ ΕΚΠΤΩΣΕΙΣ…

pshlakh«Τα ποσοστά των εκπτώσεων που θα είναι σίγουρα πραγματικές, θα είναι πραγματικά υψηλά και θέλω να πιστεύω ότι οι καταναλωτές θα αδράξουν την ευκαιρία και θα ψωνίσουν στις εκπτώσεις, οι οποίες θα είναι πολύ μεγάλες», ανέφερε η κα Ψηλάκη, η οποία δήλωσε πως οι καταναλωτές στις γιορτές, δεν έκαναν… υπερβολές, ούτε στα τρόφιμα που ήταν παλιά απαραίτητα για κάθε γιορτινό τραπέζι. «Ακόμη και στο super markets, οι περισσότεροι ψώνιζαν όλοι τα άκρως απαραίτητα! Μέχρι και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι δηλαδή, δεν είχε τη συνηθισμένη ποικιλία των γιορτών, για τους περισσότερους, αφού ο μισθός φαίνεται πως δε φτάνει να καλύψει την εφορία, τον ΕΝΦΙΑ, τη ΔΕΗ, πόσο μάλλον να διαθέσει κανείς για δώρα ή ένδυση», δήλωσε η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας, τονίζοντας πως η κίνηση γενικά φέτος, ήταν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και προφανώς πολύ πιο μειωμένη σε σχέση με τα προ κρίσης χρόνια. «Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το τέλος του χρόνου, θα είμαστε στα ίδια επίπεδα με την προηγούμενη χρονιά, καθώς αν μειωθεί κι άλλο η κίνηση, η κατάσταση, θα είναι πολύ άσχημη. Αξίζει μόνο να σημειωθεί, πως από την αρχή της κρίσης, το 2008 και μέχρι σήμερα, η κατανάλωση στα περισσότερα είδη, έχει μειωθεί κατά 90%! Δεν είναι μικρό ποσοστό», ανέφερε και στάθηκε στο θεσμό των Open Malls στον οποίο προσανατολίζεται σε συνεργασία με το Δήμο, η Καλαμάτα, για να αντεπιτεθεί στα μεγάλα πολυκαταστήματα.

«ΝΑΙ» ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΡΟΥ

«Οι μεγάλες αλυσίδες δυστυχώς, παίρνουν τη μερίδα του λέοντος στην αγορά, ακόμη και την εορταστική και φυσικά την εκπτωτική περίοδο, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να τις ανταγωνιστούμε! Προσανατολιζόμαστε ωστόσο σε μια «αντεπίθεση», η οποία θα γίνει με τα Open Malls, τα Ανοιχτά Εμπορικά Κέντρα, που θα είναι σαν συνεταιρισμός προς όφελος των τοπικών καταστημάτων, με όσα δεν είναι μέλη του Εμπορικού Συλλόγου, να γίνονται για μπορέσουν να συμμετάσχουν», ανέφερε η κα Ψηλάκη, τονίζοντας πως οι ντόπιοι επαγγελματίες, περιμένουν πως και πως το «άνοιγμα» του ευρωπαϊκού προγράμματος για ένταξη και δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων συμμετοχής στο θεσμό, ο οποίος έχει βοηθήσει ήδη πολλούς επαγγελματίες, όπου πιλοτικά έχει εφαρμοστεί.

Leave a Reply