ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκλογολογία και Σκοπιανό

0

«ΟΙ ΕΚΛΟΓΕΣ και ο χρόνος κατά τον οποίο αυτές θα γίνουν είναι καθημερινό ζήτημα στην πολιτική ζωή της χώρας. Εχει φροντίσει γι’ αυτό η αντιπολίτευση -κυρίως η αξιωματική-, η οποία δεν κρύβει ότι θα ήθελε εκλογές και αλλαγή της κυβέρνησης το ταχύτερο δυνατό.

ΜΙΑ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ πλευρά της εκλογολογίας εδράζεται στην καταστροφολογία. Στην αξιοποίηση δηλαδή της δύσκολης κατάστασης που βιώνουν οι πολίτες, η οποία διανθίζεται με εκτιμήσεις ότι ο τόπος πάει από το κακό στο χειρότερο, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερο να ζυγώνουμε -ως οικονομία και ως κοινωνία- στον γκρεμό. Πώς επομένως θα σωθούμε; Με πρόωρες εκλογές και κυβερνητική αλλαγή.

ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ, βεβαίως, η σοβαρότητα κρίνεται πάντοτε από την ορθότητα των εκτιμήσεων, η οποία δεν μπορεί να προκύψει παρά μόνο μέσα από μια ρεαλιστική ανάλυση των εκάστοτε κοινωνικοπολιτικών δεδομένων.

Η ΕΛΛΑΔΑ διανύει το όγδοο έτος της μνημονιακής πολιτικής, μιας πολιτικής νεοφιλελεύθερης και βαθιά αντιλαϊκής, η οποία εφαρμόζεται με την επιτροπεία των δανειστών και από την οποία δεν μπορούμε να απαλλαγούμε χωρίς τη δική τους θέληση. Αυτό είναι το πρώτο δεδομένο.

ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ δεδομένο αφορά το γεγονός ότι οι δανειστές συνηγορούν πλέον στην έξοδο της Ελλάδας από τα μνημόνια και την επιτροπεία (η περιοριστική πολιτική θα συνεχιστεί για πολύ ακόμα) τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους και έχουν λόγο για το πώς θα γίνει αυτό.

ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ, άλλωστε, εξαρτάται επί της ουσίας η δημιουργία των όρων για μια σταθερή έξοδο της χώρας στις αγορές και για τη διευθέτηση της βασικής εκκρεμότητας της ελληνικής κρίσης που αφορά τη βιώσιμη ρύθμιση του χρέους.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΕΒΑΙΑ, και η καθαρά εσωτερική πλευρά του ζητήματος. Το γενικότερο κλίμα στην κοινωνία, οι αντιδράσεις των πολιτών και η δυνατότητα αιφνιδιασμού που διαθέτει πάντα ο πρωθυπουργός είναι το τρίτο δεδομένο.

ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ συμπέρασμα είναι πως εκλογές θα γίνουν όταν η κατάσταση της χώρας, εκτός επιτροπείας, θα έχει σταθεροποιηθεί.

ΑΡΑ, με τα τωρινά δεδομένα, η ρεαλιστική εκτίμηση βρίσκεται μάλλον με το μέρος του πρωθυπουργού, ο οποίος σε κάθε ευκαιρία δηλώνει ότι κάλπες θα έχουμε το 2019».

***

ΑΡΘΡΟ στην Εφημερίδα των Συντακτών με αφορμή την εκλογολογία που εξελίσσεται σε εκλογολαγνεία αρχές του νέου χρόνου ιδίως για την αξιωματική αντιπολίτευση.

ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ εκλογές ή όχι δεν εξαρτάται βέβαια από το αν τις απαιτεί η ΝΔ αλλά αυτό μάλλον ελάχιστα την απασχολεί όπως φαίνεται.

ΟΣΟ κι αν τις απαιτεί όμως δεν μπορεί να τις επιβάλλει κιόλας κι αυτό είναι που ενοχλεί περισσότερο τους γαλάζιους κήνσορες.

ΤΩΡΑ μάλιστα που προέκυψε και η πιθανολογούμενη λύση του Σκοπιανού, η ηγεσία της ΝΔ βγήκε κυριολεκτικά στα κεραμίδια όχι ως «γάτα» όμως αλλά ως «ποντίκι».

ΚΙ ΕΝΩ περίμεναν τον Καμμένο να σηκώνει «μπαϊράκι» αυτός βγήκε μελιστάλαχτος από τη συνάντησή του με τον Τσίπρα.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ τελικά κι αν θα συναινέσει για την ονομασία των Σκοπίων είναι βέβαια άγνωστο προς το παρόν, αλλά το πιθανότερο είναι πως όποια στάση κι αν κρατήσει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα ικανοποιηθεί ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο ΣΤΟΧΟΣ του είναι να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές με αφορμή το Σκοπιανό.

ΜΕΝΕΙ να δούμε αν οι κυβερνώντες είναι διατεθειμένοι να του κάνουν το χατήρι.

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ πάντως ή Μακεδονικό, όπως άλλοι το ονομάζουν, θα μας απασχολήσει αρκετά το επόμενο διάστημα, χωρίς να είναι και τόσο σίγουρο ότι αυτή τη φορά θα βρει την οριστική του λύση.

ΑΣ ΕΛΠΙΣΟΥΜΕ πως δεν θα μας διχάσει κιόλας γιατί αυτό θα είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί και καμία σκοπιμότητα δεν μπορεί να δικαιολογήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply