ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όλα ανοιχτά για το Σκοπιανό!

0

ΜΕ τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ να επείγονται για μια λύση του ονόματος των Σκοπίων αποδεκτή από την Ελλάδα ώστε να αρθούν οι αντιρρήσεις της και το βέτο για την ένταξη στη συμμαχία και την Ευρωπαϊκή Ενωση, βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης από τις δύο πλευράς μέσα στο Α΄ εξάμηνο του 2018.

Η αλλαγή της στάσης των Σκοπίων στο ζήτημα της ονομασίας φέρνει τις δύο χώρες πιο κοντά, ωστόσο δεν έχουν πλήρως εξαλειφθεί τα προβλήματα τόσο στην Ελλάδα όσο και τη γείτονα.

Η στάση των ΑΝ.ΕΛ. και του Π. Καμμένου για τη μη χρήση του όρου Μακεδονία, δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα, καθώς η Ενωση Κεντρώων και τη Χρυσή Αυγή τοποθετούνται αρνητικά, ενώ ανάλογη αλλά με άλλο σκεπτικό είναι η θέση του Μίκη Θεοδωράκη (σελ. 9).

Πάντως, στο χώρο της ΝΔ υπάρχει προβληματισμό τόσο για την έλλειψη ενιαίας κυβερνητικής θέσης, όσο και για τη διαφοροποιημένη θέση του Απόστολου Τζιτζικώστα, αλλά και πλειάδας βορειοελλαδιτών βουλευτών που στέκονται στην «εθνική γραμμή του 1992, όπως τη χάραξαν οι πολιτικοί αρχηγοί υπό τον τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Στο ίδιο μήκος κύματος και η θέση της ΚΕΔΕ (σελ. 4)

Μπορεί το 2008 η Ελλάδα να πρόβαλε βέτο για την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, ωστόσο η ελληνική θέση για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων, δεν φαίνεται να συσπειρώνει τώρα όλες τις τάσεις και τους βουλευτές του κόμματος.

Μια σημαντική παράμετρος στην τελική στάση της ΝΔ είναι και η τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, που εμμένει στην εθνική γραμμή του 1992, έχοντας διαφωνήσει με τη σύνθετη ονομασία και το 2008, με άρθρο του στην «Καθημερινή», εγκρίνοντας βέβαια τη θέση της τότε κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή για την απόρριψη της διπλής ονομασίας.

Ωστόσο η θέση του Μεσσήνιου πολιτικού κατά της σύνθετης ονομασίας δεν φαίνεται να έχει αλλάξει, καθώς όπως πίστευε και, προφανώς, εξακολουθεί να πιστεύει δεν πρέπει η Ελλάδα να συμφωνήσει σε ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία ή παράγωγό του.

Ο νέος γύρος του Σκοπιανού μόλις και ξεκίνησε και ας μη βιάζονται κάποιοι να προεξοφλήσουν και επίλυσή του, καθώς όλα δείχνουν ότι τα πάντα είναι ανοιχτά, όπως και ο ίδιος ο Τσίπρας άφησε να εννοηθεί στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο. Και τούτο γιατί – προφανώς – πολλοί πιστεύουν ότι τώρα τα Σκόπια είναι σε περισσότερο δεινή θέση για την επιβίωσή τους, απ’ ότι το 2008. Ωστόσο το ζήτημα δεν αφορά (μόνο) τα Σκόπια, αλλά κυρίως τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Είναι άραγε σήμερα η Ελλάδα σε θέση να προβάλλει αντιστάσεις; Ιδωμεν…

Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΑΜΟΥΛΗ

Leave a Reply