ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ισορροπώντας ανάμεσα στο cult και το underground και τον στυλιζαρισμένο βερμπαλισμό όλα …με όμορφο περιτύλιγμα!

0

ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗ «Φ»: Ο ΕΚ ΤΩΝ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΩΝ …«ΣΥΜΜΟΡΙΤΩΝ» ΘΑΝΟΣ ΚΑΡΒΟΥΝΗΣ ΜΟΙΡΑΖΕΤΑΙ ΠΟΛΛΑ ΚΑΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΧΘΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΡΙΟ

 

Tαινίες πλούσιες σε έμπνευση και μηδενικό μπάτζετ. Καθημερινές σκέψεις και προβληματισμοί, ένα «καλειδοσκόπιο» συναισθημάτων «αιχμαλωτίζεται» από τον κινηματογραφικό φακό και αφηγείται ιστορίες για… αγρίους (και ήρεμους), ιστορίες του σήμερα, του χθες και του αύριο μέσα από τον φακό της «tiiinewzfilms».

Από την short movie «Τώρα εγώ»

Από την short movie «Τώρα εγώ»

Η TiiiNewzFilms δίνει «σάρκα και οστά» στα κινηματογραφικά της όνειρα δημιουργώντας εναλλακτικά ψευδο – videoart και ταινίες μικρού μήκους, video clip ερασιτεχνικών και όχι μόνο ανερχόμενων συγκροτημάτων και καλλιτεχνών, διαφημιστικά spot, και άλλα projects που περιμένουν στο ράφι τη σειρά τους να …λάμψουν και να συγκρουστούν με τη λογική του mainstream, αφού από την πρώτη κιόλας ώριμη δημιουργική σκέψη ο βασικός πυρήνας της ΑΚΣ tiiinewzfilms – το πλήρωμα της οποίας βρίσκεται υπό διαρκή ανανέωση και αναδιάταξη ρόλων και θέσεων – οι Δήμος Καπόγιαννης, Θάνος Καρβούνης και Axel Καπόγιαννης (υπογράφουν κυρίως σκηνοθεσία, συγγραφή σεναρίων, μοντάζ, εφέ και τις δημόσιες σχέσεις) πήραν «διαζύγιο» με την κατά παραγγελία δημιουργία αποσυνδέοντας εαυτούς από τον παράγοντα κέρδος καθώς η «tiiinewzfilms» αποπειράται να ισορροπήσει ανάμεσα στο cult και το underground και τον στυλιζαρισμένο βερμπαλισμό «ντύνοντας» τις ιστορίες της με το όσο πιο όμορφο αισθητικά περιτύλιγμα!

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση «Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης»

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση «Τα επτά πρόσωπα της κώφωσης»

**Το story**

Το 2006 μια παρέα φοιτητών Γεωπονικής θέλησε να πάρει την τέχνη στα χέρια της(!) και ξέθαρρα να εκφράσει ό,τι πιο νέο στο χώρο του σινεμά, αμφισβητώντας πρωτίστως το στερεότυπο των πανάκριβων παραγωγών που καθιστούν το filming άπιαστο όνειρο για όσους δεν διαθέτει τα μεγάλα budget! Το Μάη του 2006 ξεκίνησαν τα γυρίσματα του πρώτου οργανωμένου «επίσημου», πια, project με κυριότερο στόχος, βεβαίως, η όλη παραγωγή να μην ξεπεράσει τα 0€ έξοδα! Τίτλος του πρώτου project «V for Veronica» όπου σε 37’ αφηγείται την ιστορία μιας πόρνης, αποφεύγοντας να περάσει ηθικοπλαστικά μηνύματα καθωσπρεπισμού ή να αθωώσει στα μάτια του θεατή την εκμετάλλευση της γυναίκας και μετά από 4 μήνες γυρισμάτων η έμπνευση έλαβε «σάρκα» και το πρώτο δημιούργημα της κινηματογραφικής ομάδας «TiiiNewzFilms» έκανε το ντεμπούτο του στο internet προσφερόμενο προς free download. Η ταινία έφτασε γρήγορα τα 5000 hits και παρουσιάστηκε μέσα από αρκετά forum, με αποτέλεσμα τον Φεβρουάριο του 2007 κατόπιν πρωτοβουλίας της tiiinewzfilms, έγινε προσπάθεια να συναντηθούν οι ερασιτεχνικές κινηματογραφικές ομάδες «πρώτης γενιάς» με τη διεξαγωγή του «C-Movie Festival», το οποίο δυστυχώς ακυρώθηκε. Η τύχη τους χαμογέλασε λίγο καιρό αργότερα, τον Ιούνη του 2007, με την προβολή του «V for Veronica» κατά την τρίτη μέρα του «Mini-Short Festival» στo switch-on στην Αθήνα.

kapogiannis-karboynis

11 χρόνια μετά…

Η Άτυπη Κινηματογραφική Συμμορία tiiinewzfilms 11 χρόνια μετά έχει στο portfolio της αρκετές δουλειές: 2 ταινίες («V for Veronica» και «Πριν Σε σκοτώσω»), 8 short movies («Melancholy Disorder», «Δουλειά γραφείου», «Εκτός Πλάνου», «Έλεγχος 2011», «Κατάβαση», «Καφέ στην Μπενάκη», «Λούπα αυτοκτονίας» και «Τώρα εγώ»), 10 video clips (“Black swan” by Ismini Band, “Satisfaction Control” του Ευθύμη Καραδήμα, “Still here” by Karmic Link, “Utopia fragmented” by Wastefall, “Απλά…” Αντίποινα feat. Νικόλας {Razastarr}, “Μπάτσο μπάτσο” Infinik, “Στο όνομα εκείνων” Magic De Spell, “Τίποτα” Μαρία Λούκα, “Φοιτητικά χρόνια” Infinik, και Αντίποινα: Live at Rodeo), 13 presentations (“Our Tech Group” teaser campaign, “Σάρκα και οστά” Infinik, Enter the HapKido, The BJJ Pirates Project, Βραδιά Ερευνητή 2013 – ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Παρουσίαση Ινστιτούτου INN (ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος), Προεκλογικό σποτ ΑΝΤΑΡΣΥΑ – Ευρωεκλογές 2014, Προεκλογικό σποτ ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΕΕΚ, Προεκλογικό σποτ ΑΝΤΑΡΣΥΑ-ΜΑΡΣ, Προεκλογικό σποτ της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου – Δημοτικές εκλογές 2014, Τα 7 πρόσωπα της κώφωσης – Book trailer, Τα blues του Περδικονερίου και Χιπχοπ καφενές) και δυο video art (NeuRolePsia και Puppets memmory).

Πλέον κόβει βόλτες σε underground festivals, φιγουράρει σε αφιερώματα στο internet, μετράει τα views των ταινιών της στο youtube, δικτυώνεται συμμετέχοντας στην ChainFree (Ελληνικό Δίκτυο Ανεξάρτητων Κινηματογραφιστών) και αναζητεί τρόπους επικοινωνίας με ένα άγνωστο – απροσδιόριστο κοινό που την «ψάχνει»… “παραχωρώντας” συνεντεύξεις σε περιοδικά και εφημερίδες! Η «Φ» …ανέκρινε το μέλος της Κινηματογραφικής Ομάδας, Θάνο Καρβούνη, που σήμερα μοιράζεται μαζί μας πολλά και ενδιαφέροντα για το χθες και το αύριο «tiiinewzfilms»…

  • Ποιοι αποτελούν την «tiiinewzfilms»;

«Είμαστε μια ανεξάρτητη κινηματογραφική συλλογικότητα που από το 2006 γυρνάμε ταινίες μικρού μήκους, videoclips και εναλλακτικά διαφημιστικά spots. Έχουμε κατά καιρούς συνεργαστεί με αρκετό κόσμο, επαγγελματίες ή μη καλλιτέχνες, ωστόσο σταθερά στην ομάδα μας θα βρείτε τους Δήμο και Axel Καπόγιαννη και Θάνο Καρβούνη. Χωρίς να έχουμε σπουδάσει σινεμά, μοιραζόμαστε σενάριο, σκηνοθεσία και παραγωγή. Εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων το κόστος των projects μας κρατιέται πολύ κοντά στα 0€.

«Εκτός Πλάνου» (ταινία μικρού μήκους)

Στιγμιότυπο από την short movie «Εκτός Πλάνου»

Στιγμιότυπο από την short movie «Εκτός Πλάνου»

  • Καλλιτεχνικές ανησυχίες… δημιουργική έμπνευση… Τι σας ώθησε να “συστήσετε” την κινηματογραφική ομάδα;

«Όταν ήμαστε φοιτητές συνεχώς λέγαμε να γυρίσουμε μια ταινία, όπως αρκετές παρέες της γενιάς μας. Κάναμε αρκετές προσπάθειες, αλλά ήταν κυρίως βιντεάκια εσωτερικής κατανάλωσης.

Όταν ο Δήμος ξεκίνησε να μελετάει μέσω internet μοντάζ, τότε τα χέρια μας λύθηκαν. Αρχίσαμε να προσέχουμε περισσότερο την παραγωγή και σχετικά γρήγορα περάσαμε από το χαβαλέ στην οργανωμένη προσπάθεια αφήγησης μιας ολοκληρωμένης ιστορίας.

Και επειδή βλέπουμε το όλο εγχείρημα συλλογικά, δύσκολα θα βρεις τα ονόματά μας στα credits των δουλειών μας. Είμαστε ομάδα, υπογράφουμε ως ομάδα.»

  • «Tiiinewzfilms»… πως εμπνευστήκατε το όνομα και τι σημαίνει;

«Το tiiinewzfilms είχε ξεκινήσει ως αστείο και απλώς αποτελούσε προέκταση μιας ατάκας που ακουγόταν πολύ στην παρέα μας, «τι νιουζ?» ή «τι νέα;».

Στην πράξη δεν σημαίνει κάτι περισσότερο από την ανάγκη μας να εκφράσουμε ό,τι πιο νέο, ό,τι πιο καινοτόμο στο χώρο του σινεμά.

Με την προσθήκη του Άτυπη Κινηματογραφική Συμμορία, νομίζω καταφέραμε να δώσουμε κάπως καλύτερα μια γεύση από τις προθέσεις μας.»

  • Πως προέκυψε το project «τα blues του Περδικονερίου»; Ήταν η πρώτη προσπάθεια σας ή έχετε γεμάτο portfolio;

«Η αλήθεια είναι πως πρόσφατα παντρεύτηκα στο Περδικονέρι και οι επισκέψεις μου στην ευρύτερη περιοχή έχουν αυξηθεί …δραματικά! Γνωρίζοντας τους κατοίκους του χωριού και ακούγοντας τις ιστορίες τους, ένιωσα την ανάγκη αυτή η πλούσια πληροφορία να κινηματογραφηθεί και να διοχετευτεί μέσα από εικόνες σε περισσότερο κόσμο. Μάλιστα, όταν είδα τον Μπάμπη να φτιάχνει μουσικά όργανα από κουρτινόξυλα, εκεί είπα το βάζουμε μπροστά. Με την ευκαιρία βέβαια, προσπαθήσαμε να αναδείξουμε ομορφιές του χωριού και μιας διαφορετικής στάσης ζωής στην επαρχία. Ελπίζω να το πετύχαμε!

Παρόμοιο video για άλλη περιοχή δεν έχουμε κάνει. Στο www.tnfilms.gr θα βρείτε το σύνολο των δουλειών μας.»

  • Από πού αντλείται τη θεματολογία σας;

«Κυρίως από καθημερινά μας βιώματα. Δύσκολα θα δεις σε ταινία μας εξωγήινους ή δράκους. Καλώς ή κακώς .. δεν τα έχουμε συναντήσει, άρα κινηματογραφούμε αυτά που ζούμε.

Εργασία, ανθρώπινες / ερωτικές σχέσεις, πρόσωπα οικεία. Επίσης η πολιτική σκηνή στην Ελλάδα δεν μας αφήνει αδιάφορους.

Ανάμεσα σε άλλα, έχουμε φτιάξει προεκλογικά spots για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ» 

Στιγμιότυπο από την short movie «Κατάβαση»

Στιγμιότυπο από την short movie «Κατάβαση»

  • Ποια είναι η διαφορά μεταξύ Rockumentary και Documentary;

«Ένα ντοκυμαντέρ θα χρειαζόταν μια βασική, αλλά σοβαρή, έρευνα πάνω σε ένα θέμα πριν κινηματογραφηθεί. Το rockumentary αφηγείται μια ιστορία η οποία είναι ντυμένη με μουσική.

Στην περίπτωσή μας τα Blues του Περδικονερίου έχουν soundtrack τις μπλουζιές του Seasick Steve, του Μπάμπη και των φίλων του.»

  • Ποια τα σχέδιά σας για το άμεσο μέλλον;

«Αυτές τις μέρες ξεκινάμε το σχεδιασμό μιας νέας ταινίας μικρού μήκους, ενώ ήδη χρωστάμε να ανεβάσουμε online την τελευταία μας, το «Αύριο έντεκα».

Έχουμε ακόμη 4-5 σενάρια στο συρτάρι, όποτε βρίσκουμε χρόνο θα διαλέγουμε ένα και θα το γυρίζουμε.

Για άμεση ενημέρωση μπορείτε να μας βρείτε στις σελίδες μας στα social media (fb, twitter).»

  • Τι πραγματεύεται το Project “Αύριο έντεκα”;

«To Αύριο Έντεκα πραγματεύεται την ιστορία ενός νεαρού ζευγαριού που ψάχνει εναλλακτικούς τρόπους να ανανεώσει τη σχέση τους.

Το ερώτημα είναι, ποιο θα είναι το τίμημα για τα ρίσκα που παίρνουν.

Τη μουσική της ταινίας υπογράφει ο hip hop μουσικός παραγωγός Renegade Instruments

Στιγμιότυπο από την short movie «Melancholy disorder»

Στιγμιότυπο από την short movie «Melancholy disorder»

  • Τι οραματίζεστε για το «αύριο» της «Tiiinewzfilms»;

«Έχοντας ήδη 11 χρόνια ζωής στην πλάτη, θεωρούμε πως όσο η ανάγκη μας για έκφραση δεν σβήνει, τόσο θα συνεχίσουμε να παράγουμε κινηματογραφικές ιστορίες. Κι επειδή ο ελεύθερός μας χρόνος όλο και λιγοστεύει, θέλουμε να το κάνουμε στους δικούς μας ρυθμούς, χωρίς άγχος και στην καλύτερη δυνατή ποιότητα.

Εξάλλου, έχουμε δώσει ραντεβού για μεγάλο party για τα εικοστά γενέθλιά μας. Να περιμένετε πρόσκληση».

 

Στο www.tnfilms.gr μπορείτε να βρείτε το σύνολο των δουλειών της ΑΚΣ tiiinewzfilms, ενώ για πιο άμεση ενημέρωση για τα νέα της ομάδας επισκεφθείτε τις σελίδες τους τα social media (fb, twitter).

Leave a Reply