ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Συνάντηση του υπουργού Πάνου Σκουρλέτη με τους προέδρους  των Περιφερειακών Συμβουλίων

0

ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΤΟΥΣ ΡΟΛΟ ΕΝΟΨΕΙ ΤΩΝ ΑΛΛΑΓΩΝ ΣΤΟΝ «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ»

Συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη,  στην οποία παρών ήταν  και ο περιφερειάρχης  Δυτικής Μακεδονίας Θεόδωρος  Καρυπίδης, είχαν ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Πελοποννήσου Ηλίας  Στρατηγάκος  μαζί με τους προέδρους Αττικής, Δυτικής Ελλάδας, Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Νοτίου Αιγαίου, εκπροσωπώντας το σύνολο των προέδρων των Περιφερειακών Συμβουλίων Ελλάδας.

Στη συνάντηση, σύμφωνα με ενημέρωση του κ. Στρατηγάκου, συζητήθηκαν θεσμικά ζητήματα αναφορικά με τη λειτουργία και τη δομή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  β΄ βαθμού, ενώ δόθηκε έμφαση σε θέματα που απασχολούν ειδικότερα τους προέδρους  των Περιφερειακών Συμβουλίων, σχετικά με την αναβάθμιση του ρόλου τους, τη  νομική κάλυψή τους εφόσον υποθέσεις αφορούν την εκτέλεση των καθηκόντων τους , την επέκταση της κάλυψης για τους ίδιους λόγους  στους πρώην προέδρους, καθώς και βελτιστοποιήσεις στο πεδίο του πειθαρχικού ελέγχου.

Επίσης, συζητήθηκε ο ρόλος του προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου, ως συνθετικού παράγοντα και εκφραστή  του οργάνου σε θεσμικό επίπεδο, καθώς και οι νέες θετικές προκλήσεις που αναμένεται να προκύψουν στο πλαίσιο  αυτού του ρόλου με τις αλλαγές  στον «Καλλικράτη».

Ο  υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε εύλογα και δίκαια  πολλά από τα ζητήματα που θίχτηκαν και ζήτησε  από τους αιρετούς την εξειδίκευση των προτάσεών τους. Στη βάση αυτή , το επόμενο χρονικό διάστημα το υπουργείο  θα ξεκινήσει διάλογο με την ΕΝΠΕ , προκειμένου να αποτυπωθούν  και να αξιολογηθούν οι διαθέσιμες επιλογές , ενόψει και των παρεμβάσεων στο θεσμικό πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Της συνάντησης είχε προηγηθεί συνεδρίαση  των προέδρων στα γραφεία της ΕΝΠΕ , μετά από πρόσκληση του προέδρου της Κώστα Αγοραστού.

Στο αμέσως επόμενο χρονικό  διάστημα προγραμματίζεται επίσκεψη των προέδρων  των Πε.Συ. και στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση.

 

Leave a Reply