ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σκοπιανό κι άλλα τινά

0

ΜΕ ΠΟΛΥ ΠΑΘΟΣ η ομήγυρις συζητούσε για το ζήτημα του Σκοπιανού που βρίσκεται στην επικαιρότητα τις τελευταίες μέρες για άλλη μια φορά.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ ήταν που απασχολούσε τους συνομιλούντες και με εμμονή τόνιζαν πως τα Σκόπια δεν μπορεί να λέγονται Μακεδονία.

ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ μάλιστα πρότειναν να λάβουν μέρος και στα προγραμματισμένα συλλαλητήρια αλλά η πρόταση πέρασε μάλλον στο βρόντο.

ΤΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟ ήταν πως η συζήτηση γινόταν γύρω από την ξυλόσομπα που έκαιγε ακατάπαυστα.

ΤΕΛΙΚΑ δεν κατέληξαν πουθενά κι όλοι έφυγαν με τη διάθεση να επανέλθουν για νέες συζητήσεις.

***

ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ενδιαφέρον το βιβλίο του  Θανάση Χρήστου σε δύο τόμους που παρουσιάζεται σήμερα στις 7 μ.μ. στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

«Ο ΡΟΛΟΣ των νέων στο μέτωπο, την κατοχή και την αντίσταση (1940-1944)», ο τίτλος του βιβλίου και αναμένεται με ενδιαφέρον μιας και είναι γνωστό πως ο Θανάσης Χρήστου είναι γνώστης και εμβριθής μελετητής της ελληνικής ιστορίας και ιστορικός με ιδιαίτερα έντονη κριτική οξυδέρκεια.

***

ΣΚΟΠΙΑΝΟ στο προσκήνιο κατ’ εξακολούθηση με την παρέμβαση Κατρούγκαλου, ο οποίος έκανε λόγο σε συνέντευξή του για «Εθνικά ευκταίο ένα όνομα χωρίς αλυτρωτισμό».

Ο ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΣ κατηγόρησε για διγλωσσία στο θέμα του Σκοπιανού τη ΝΔ αλλά και το Σαμαρά, ως βασικό υπεύθυνο για τη «μη λύση το 1992».

ΑΠΟ εκεί και πέρα η συζήτηση όπως καταλαβαίνετε είναι στον αέρα, με τις «άρες-μάρες» να αιωρούνται ως συνήθως.

***

ΠΟΙΑ σχέση έχει ο Δραγουμάνος με το Φίλιππος της Αγγλίας;

Η ΕΡΩΤΗΣΗ δεν ήταν ρητορική αφού ήταν γνωστό άλλωστε πως ο πατέρας του Φίλιππου πρίγκιπας Ανδρέας, ήταν παλαιόθεν γνώριμος του Ιωνά Δραγουμάνου.

Ο ΔΡΑΓΟΥΜΑΝΟΣ πάντως ασχολήθηκε (από σπόντα ως συνήθως) και με το ζήτημα του Σκοπιανού από την εποχή του Ιωνα Δραγούμη μέχρι την εποχή του Πιπινέλη.

ΓΙΑ την υπόθεση αυτή, αλλά και για την επικείμενη επιστροφή των Γουηβέριων που ρωτούν φίλοι αναγνώστες, θα ασχοληθούμε τις επόμενες μέρες.

ΟΙ ΓΟΥΗΒΕΡΙΟΙ επιστρέφουν κατ’ απαίτηση και του «ανηψιού» που αναζητά εναγωνίως το διευρυμένο ρόλο που θα έχει στις νέες συνέχειες του αφηγήματος.

***

ΑΠΟ τις εκδόσεις ΘΙΝΕΣ ένα πολύ αξιόλογο βιβλίο που αξίζει να το προσέξουμε.

ΠΑΡΑΘΕΤΩ τα στοιχεία που το αφορούν:

***

Η ΖΩΗ ΜΠΟΡΕΙ να αλλάξει ριζικά μέσα σε μια νύχτα. Από ξέγνοιαστη τουρίστρια στην Αθήνα, η Γιέλενα γίνεται η πρόσφυγας από το Σαράγιεβο.

ΑΝΑΡΩΤΙΕΤΑΙ πώς να επανασυνδεθεί με την πατρίδα από την οποία εκδιώχθηκε. Μέσα από νέες φιλίες που δημιουργεί με γυναίκες και άντρες από διαφορετικές χώρες και πολιτισμούς, συνειδητοποιεί ότι αυτό το ερώτημα δεν έχει πάντα σχέση μόνο με τα γεγονότα του πολέμου.

Ο ΦΟΒΟΣ και η αβεβαιότητα εξακολουθούν να παραμένουν παρόντες και στο νέο περιβάλλον της.

ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΖΟΝΤΑΣ το παρελθόν της κατά τη διάρκεια της προσωπικής μάχης της με σοβαρή ασθένεια, η Γιέλενα διδάσκεται την έννοια του ελληνικού όρου Ύβρις. Εκεί, τελικά, θα βρει την απάντηση στο ερώτημα που την έχει βασανίσει.

ΣΕ ΑΥΤΟ το μυθιστόρημα οι μοίρες των χαρακτήρων, έχουν την ίδια πηγή ‒την παραβίαση των ανθρώπινων και κοινωνικών θεσμών με ένα βίαιο και αλαζονικό τρόπο. Για το λόγο αυτό οι ήρωες του βιβλίου βρέθηκαν στην Αθήνα.

Η ΝΤΟΥΜΠΡΑΒΚΑ ΛΑΛΙΤΣ γεννήθηκε το 1963 στο Σαράγιεβο. Σπούδασε αγγλική γλώσσα και λογοτεχνία. Από το 1992 ζει στην Αθήνα. Ασχολείται με την διδασκαλία και την συγγραφή. Γράφει ποιήματα, σενάρια και μυθιστορήματα. Έχει εκδώσει βιβλία στη σερβική και στην αγγλική γλώσσα.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ « Ύβρις» παρουσιάστηκε  στη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου στο Βελιγράδι το 2010.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ θα παρουσιαστεί το Σάββατο 20 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. στη «Μπουκαδούρα» με ομιλητές την Κλεοπάτρα Σκαλτσά και το Μιχάλη Μπορνόβα, ενώ θα συντονίσει η Ευαγγελία Παναγάκη.

ΑΞΙΖΕΙ να δώσουμε το παρών καθώς το θέμα του βιβλίου έχει μια οδυνηρή επικαιρότητα στις μέρες μας.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply