ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σκοπιανό, λιτότητα, στρατόπεδο κ.ά.

0

ΑΝ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ του Σκοπιανού κάνουμε λόγο και για αντιπαράθεση Τσίπρα-Σαμαρά, τότε θα χάσουμε την ουσία του όλου θέματος που είναι πολύ πιο σοβαρό βέβαια από την οποιαδήποτε αντιπαράθεση πολιτικών σε προσωπικό επίπεδο.

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ δεν πρέπει να γίνει κι αυτή τη φορά θέμα που θα διχάσει τους πολίτες, όπως έγινε στο παρελθόν γιατί τώρα περιθώρια που σε άλλες εποχές υπήρχαν, πλέον δεν υπάρχουν.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης ήταν πολύ μικρότερης έκτασης και έντασης από εκείνα του παρελθόντος κι αυτό προφανώς κάτι σημαίνει.

ΥΠΑΡΧΕΙ βέβαια και η ονοματολογία που εξελίσσεται σε ονοματολαγνεία που σε συνδυασμό με την άγνοια της ιστορίας είναι επικίνδυνη.

ΕΠ’ ΑΥΤΟΥ θα επανέλθουμε αφού το θέμα είναι ανοιχτό  και οι εξελίξεις τρέχουν.

***

ΣΤΟ ΜΕΓΙΣΤΟ βαθμό η υποβάθμιση και η απαξίωση της Βουλής.

ΔΕΝ ΤΟ ΛΕΩ εγώ, αλλά το επισήμανε σε άρθρο του στην Εφημερίδα των Συντακτών ο Μανόλης Δρεττάκης που έχει διατελέσει εκτός από υπουργός και αντιπρόεδρος της Βουλής σε άλλες εποχές βέβαια και με άλλες συνθήκες.

ΕΚΤΟΤΕ ήρθαν τα πάνω-κάτω, άλλαξαν τόσα πολλά, άλλαξε και η Βουλή δείχνοντας δυστυχώς σε ουκ ολίγες περιπτώσεις το χειρότερο πρόσωπό της, μέσω των εκπροσώπων της.

***

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ έφερε τους ναζί  στην εξουσία, επισήμανε σε άρθρο του ο Τάκης Μίχας, γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας με σημαντικές παρεμβάσεις στο ενεργητικό του.

Η ΑΝΑΦΟΡΑ του εστιάζεται βέβαια στην εποχή του ναζισμού στην Γερμανία αλλά εκ των πραγμάτων και με τα όσα γύρω μας συντελούνται πλέον σε διεθνές επίπεδο, το φάντασμα μοιάζει να αιωρείται στις κοινωνίες που μαστίζονται από την αγριότητα της λιτότητας.

Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ σε κάθε περίπτωση είναι κακός σύμβουλος όταν δεν είναι επιλογή.

***

ΛΟΥΚΕΤΟ και στο στρατόπεδο Καλαμάτας, ύστερα από την κυβερνητική απόφαση για αναδιάταξη των Κέντρων Εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα.

ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΙ και πάλι αντιδράσεις αλλά θα περάσουν μάλλον απαρατήρητες.

ΑΛΛΩΣΤΕ η τοπική πλευρά, καλώς ή κακώς, δεν έχει ανάλογη πειστική επιχειρηματολογία για το ζήτημα του στρατοπέδου, όταν μάλιστα έχει αλλάξει ο στρατηγικός σχεδιασμός της χώρας.

ΓΙΑΤΙ βέβαια σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί επιχειρηματολογία η κάθε λογής μικροκομματική σκοπιμότητα διανθισμένη με αρκετή ρουσφετολογία.

ΑΠΟ κει και μετά το ερώτημα που τίθεται και έχει σοβαρότητα είναι τι θα γίνει με την αξιοποίηση του στρατοπέδου ως χώρος που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφεθεί στην τύχη του.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ έχουν ήδη υπάρξει κατά καιρούς και προφανώς θα υπάρξουν και άλλες.

ΟΙ ΘΕΩΡΟΥΜΕΝΟΙ ως αρμόδιοι ας τις λάβουν υπόψη τους και χωρίς παρωπίδες βεβαίως.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply