ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Αριστοτέλης Φράγκος και η παρουσίαση της ενδέκατης ποιητικής του συλλογής «Ο βαρκάρης του Αχέροντα»

0

fragos-aristotelisΤο βράδυ της προηγούμενης Τετάρτης (17 Ιανουαρίου) έγινε με επιτυχία η παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής, «Ο βαρκάρης του Αχέροντα» από τις εκδόσεις «Ωρίωνας», του καλαματιανού ποιητή, Τέλη Φράγκου. Στον φιλόξενο χώρο του Καφέ «Σταθμός», φίλοι του ποιητή, λογοτέχνες και λοιποί εραστές του λόγου τον τίμησαν με την παρουσία τους, αφού αισίως εξέδωσε την ενδέκατη ποιητική συλλογή, ασχολούμενος με την ποίηση από το 1982.

Γράφει η ΑΝΤΩΝΙΑ ΠΑΥΛΑΚΟΥ
φιλόλογος, συγγραφέας, γραμματέας ΕΜΣ

Καλαματιανός ο Τέλης Φράγκος από γέννηση και κυρίως από πεποίθηση, γιατί ζει μόνιμα στην γενέθλια πόλη, από το 1977. Ήταν τότε που έκλεισε τ’ αυτιά στις σειρήνες της μητριάς πατρίδας, της Γερμανίας που τον κράτησε κοντά της ως σπουδαστή και εργαζόμενο για έντεκα χρόνια και που εγκατέλειψε με σταθερή επιλογή για να ζήσει στη φωτεινή πόλη του ελληνικού νότου που τον εμπνέει σταθερά στις ποιητικές ή συγγραφικές αναζητήσεις του.

Μακρά, λοιπόν, η πορεία του Τέλη Φράγκου στα γράμματα και άξια να προσεχθεί και να αποτιμηθεί όσο της πρέπει. Ένα ποιητικό έργο με ποικίλες διεθνείς βραβεύσεις αλλά και ελληνικές, με κορυφαία το βραβείο «Μάρκος Αυγέρης» που έλαβε το 2014 από την Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών για την ποιητική του συλλογή «Άλαλες λέξεις – βουβές νότες».

  • Ο δημοσιογράφος, Θαν. Παντές, ένας από τους ομιλητές της εκδήλωσης, εστίασε ακριβώς στην αξία του συνολικού ποιητικού έργου του Τέλη Φράγκου και στην ανάγκη μιας αναψηλαφητικής και πολύ προσεκτικής ματιάς στην εξελικτικά βελτιούμενη πορεία της ποιητικής του, των εκφραστικών μέσων και των θεμάτων του.
  • Στην ίδια γραμμή προσέγγισης κινήθηκε και στην δική του εισήγηση ο δικηγόρος, Δημ. Ζέρβας, ο οποίος φώτισε τη διάσταση της σχέσης του Τέλη Φράγκου με την Καλαμάτα σε πολλά σημεία του συνολικού ποιητικού του έργου αλλά και με έμφαση στην πρόσφατη συλλογή, όπου η ομορφιά της πόλης του ποιητή και η θάλασσά της λειτουργούν ως αντίδοτα, ως φάρμακα προσωρινής αθανασίας στο αναπόφευκτο του ανθρώπινου τέλους.
  • Η δημοσιογράφος Γιούλα Σαρδέλη, με σημείωμά της που διαβάστηκε στην εκδήλωση, σχολίασε ότι ο Τέλης Φράγκος γράφει τον «Βαρκάρη του Αχέροντα» με σκοπό να μιλήσει για τον δικό του τρόπο προσέγγισης στο φαινόμενο του θανάτου. Εντόπισε μάλιστα τη ρεαλιστική διάθεση του ποιητή, την υποταγή του μάλλον και όχι τη διαμαρτυρία του στο συνολικό φαινόμενο της ζωής που απολήγει στον θάνατο.
  • Τον λόγο του ποιητή ανέδειξε με την εξόχως θεατρική απαγγελία τριών ποιημάτων της συλλογής, ο πολύ αγαπητός ηθοποιός, Αλέκος Κολλιόπουλος. Ακολούθησαν δύο τραγούδια σε στίχους Τέλη Φράγκου και μελοποίηση από τον μουσικό – συνθέτη και Δ/ντή της Φιλαρμονικής Καλαμάτας, Κώστα Νικολέα, τα οποία απέδωσε η σοπράνο, Ευτυχία Δημητρακοπούλου με τη συνοδεία της Ρούλας Αλαμάνου στο πιάνο, του Γιώργου Μίντζα στο κλαρινέτο και της Φιλοθέης Μαστέα στο φλάουτο.
  • Ο Τέλης Φράγκος που απευθύνθηκε στους φίλους του εκ των υστέρων, κυρίως για να τους ευχαριστήσει, διευκρίνισε ότι η νέα του ποιητική συλλογή, παρά τον τίτλο και μια ενότητα ποιημάτων που αφορούν τη θεματική του τίτλου, δεν έχει σκοπό να προξενήσει στον αναγνώστη αισθήματα απαισιοδοξίας ή δυσφορία, αλλά αντίθετα να του δείξει τον δρόμο προς την συμφιλίωση με το αναπόφευκτο τέλος του φαινομένου της ζωής και τους τρόπους που έχει επιλέξει ο ίδιος να το αντιμετωπίσει, χωρίς μάλιστα να το εχθρεύεται.

Η γράφουσα που είχε και την ευθύνη του συντονισμού της εκδήλωσης, συμπληρώνει με το κείμενο που ακολουθεί στοιχεία τα οποία ανέφερε στην εισαγωγή της στην αρχή της παρουσίασης. «Η ποιητική συλλογή του Τέλη Φράγκου δεν αφήνει περιθώρια στον αναγνώστη να χαλάσει τη διάθεσή του, μια και το βιβλίο περιέχει, εκτός των ποιημάτων των σχετικών με τον τίτλο, ένα σύνολο άλλων που αφορούν σύγχρονα προβλήματα και τις ευθύνες του ανθρώπου γι’ αυτά, άλλα που πυρήνας τους είναι η αγάπη, η χαμένη αγάπη, ο έρωτας, η διαδικασία της ποιητικής δημιουργίας και τα υλικά που χρησιμοποιεί γι’ αυτήν ο ποιητής. Ο αναγνώστης θα απολαύσει επίσης 34 αρχαιογνωστικά χαϊκού που βρίσκονται στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, ενώ θα βρει ανάμεσα στα ποιήματα 11 εικόνες «υπομνηματισμένες» με ολιγόστιχες ποιητικές συνθέσεις, με παίζουσα διάθεση και περιεχόμενο διάφορο από τη βασική θεματική.

Ο Τέλης Φράγκος, λοιπόν, αυτοαποκαλούμενος «βοσκός των αστεριών» στο εξαιρετικό και ομώνυμο ποίημα της συλλογής καταθέτει στον αναγνώστη του με τον τίτλο αυτό, την ποιητική του ταυτότητα. Ανιχνεύοντας εμείς τα στοιχεία αυτής της ταυτότητας στη συγκεκριμένη συλλογή, βρίσκουμε να είναι παρόμοια με των υπολοίπων. Με τη δυναμική μιας ποιητικής πρόζας, με σύμμαχο την ομορφιά της φύσης, με έμφαση στη θάλασσα και μάλιστα στην καλαματιανή, με τη δύναμη του έρωτα, με την αξία της αγάπης και των θετικών συναισθημάτων ο ποιητής μας ξορκίζει την ασκήμια του ανθρώπινου τέλους. Πανταχού παρόντα είναι τα στοιχεία που συνθέτουν το μοναδικά προσωπικό του στιλ, που είναι, θαρρώ, η πρόκληση με την οξύτητα της παρατήρησής του, το ξάφνιασμα που έρχεται από τις αφτιασίδωτες λέξεις του, ο κοφτός ρεαλισμός του που δεμένος ωστόσο μ’ έναν κοσμητικό φόρτο συνθέτουν έναν πρωτότυπο πυκνό λυρισμό. Όλα τα παραπάνω παραμερίζουν τα απλά, τα κοινά νοήματα και, μαζί με τον στίχο, τον νευρικό, τον δυνατό και υποταγμένο στον δημιουργό του, φτιάχνουν διαδρομές εικόνων με στόχο μια κατάληξη που ξαφνιάζει, με την απλότητα και τη διαύγειά της, τον ήδη ποιητικά μεθυσμένο αναγνώστη. Ειρωνεία, ή λεπτή ειρωνεία, σαρκασμός και αληθινά ζωντανή και αυτοσαρκαστική έκφραση ανακινούν, μέσω και της εικονοποιίας, τα βαθύτερα συναισθήματα και οδηγούν, μέσα από ένα ενδιαφέρον ποιητικό ταξίδι, σ’ ένα συχνά απρόσμενο τέλος».

Κλείνοντας, σας μεταφέρω άρωμα από την ποιητική συλλογή με την ολιγόστιχη και ουσιαστική αναφορά του ποιητή, την οποία καταθέτει στο οπισθόφυλλο του βιβλίου:

Αναθεωρώ τα γεγονότα

του χθες

Υποτάσσομαι στις αντιξοότητες

του σήμερα

ελπίζω στην γενναιοδωρία

του αύριο.

 

 

Leave a Reply