ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Παύλος Χαϊκάλης για Αντώνη Σαμαρά: Έχει δικαιωθεί πλήρως σε ό,τι φώναζε για το Μακεδονικό από το 1992!

0

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΥΠΟΝΟΜΕΥΣΑΝ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ

Για πλήρη δικαίωση του Αντώνη Σαμαρά με αφορμή το θέμα των Σκοπίων, κάνει λόγο ο μέχρι πρότινος έμπιστος συνεργάτης του Πάνου Καμμένου και πρώην υφυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ Παύλος Χαϊκάλης, ο οποίος χαρακτηρίζει άδικη και παραπλανητική την

επίθεση στο πρόσωπο του πρώην πρωθυπουργού και τότε υπουργού Εξωτερικών. «Ο Σαμαράς έχει δικαιωθεί για ό,τι φώναζε. Μόνο που κάποιοι προσπαθούν να του επιρρίψουν ευθύνες για να γλυτώσουν τις ερινύες. Δεν θα το καταφέρουν ποτέ. Είτε νεκροί, είτε ζωντανοί, κάποιοι θα κουβαλούν μέσα τους το στίγμα της ενοχής», ανέφερε μεταξύ άλλων στην προσωπική του σελίδα στο διαδίκτυο www.pavloschaikalis.gr, ο πρώην υφυπουργός, ξεκαθαρίζοντας πως η αλήθεια πρέπει να λέγεται, ανεξάρτητα από τις πολιτικές διαφορές.

«Μπορεί με τον Αντώνη Σαμαρά να είχαμε πολιτικές διαφορές, μπορεί να υπάρχει έντονη διαφωνία μέσα μας για πολλά, μπορεί να μην διάκειται ευμενώς προς το πρόσωπό μου, άλλωστε δεν έχουμε ξεκαθαρίσει ποτέ κάποια πράγματα μεταξύ μας, αλλά η αλήθεια θα πρέπει να λέγεται και να γράφεται. Κάποιοι, προσπαθούν να κρύψουν ενοχές και να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα», σημειώνει ο κ. Χαϊκάλης, ο οποίος προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα, χρησιμοποιεί τον όρο «αποπομπή», τονίζοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς, θα είχε λύσει το μείζον αυτό θέμα, καθώς είναι ο μόνος που κινήθηκε πατριωτικά.

ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ «ΠΡΟΔΟΤΗ», Η ΑΠΟΠΟΜΠΗ ΚΑΙ Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ ΘΑ ΕΙΧΕ ΔΟΘΕΙ ΠΡΟ ΠΟΛΛΟΥ

«Σε προηγούμενο άρθρο μου, έχω επισημάνει γιατί ποτέ αυτή η περιοχή δεν ήταν Μακεδονία. Η αλήθεια είναι ότι εμείς, αναγνωρίσαμε κάτι που δεν υπάρχει.
Η αλήθεια είναι ότι ο Αντώνης Σαμαράς, είναι ο μόνος που λειτούργησε μέσα σε καθαρά πατριωτικά πλαίσια για το θέμα του ονόματος και που αν δεν είχε αποπεμφθεί, ίσως σήμερα το θέμα να είχε λυθεί. Είχε παλέψει μόνος του και έμεινε τελικά μόνος του, με το στίγμα του προδότη, κάτι που αφορούσε τελικά άλλους», σημειώνει και τεκμηριώνει τα περί… εσωτερικής προδοσίας. «Ντοκουμέντο από έρευνα του πρώην γερουσιαστή, πρώην προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και πρώην προέδρου του Δημοκρατικού Κόμματος της Πολιτείας του Νιού Χαμσάϊρ, Η.Π.Α., Κρίς Σπύρου αναφέρει καθαρά, ότι το Μακεδονικό πουλήθηκε εκ των έσω. Στις 16 Δεκεμβρίου ο Σαμαράς καταφέρνει να πείσει τους υπουργούς Εξωτερικών της Ένωσης και παίρνει την ιστορική απόφαση να δεχτούν τη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης με τους γνωστούς τρεις όρους. Και ο πόλεμος αρχίζει», τονίζει ο Παύλος Χαϊκάλης, παραλληλίζοντας τα γεγονότα του ’92 με τα σημερινά.

Η ΣΤΑΣΗ ΣΑΜΑΡΑ ΤΟ 1992 ΚΑΙ ΠΩΣ ΕΠΕΙΣΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ

«Γιατί σήμερα διαφωνούν πολλοί με τα συλλαλητήρια; Έχουν κάποια σημασία; Κι όμως έχουν και πολλή και μεγάλη μάλιστα. Στις 14 Φεβρουαρίου 1992, ημέρα Παρασκευή, γίνεται το μεγαλύτερο συλλαλητήριο που έγινε ποτέ στη Θεσσαλονίκη για το Μακεδονικό. Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους. Λίγες ημέρες μετά, τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου,  ο Σαμαράς πριν τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, μοιράζει αντίτυπο της εφημερίδας Μακεδονία με φωτογραφία πρωτοσέλιδη, από το συλλαλητήριο. Ο τότε Ολλανδός υπουργός Εξωτερικών, Χανς Βαν Ντερ Μπρουκ σαστίζει. Ο Σαμαράς εξηγεί ότι το αίτημα των ελλήνων για ύπαρξη θέματος εθνικής ασφάλειας είναι καθολικό και ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζακ Πόος, το αποδέχεται και συμπληρώνει ότι δεν είναι παραξενιά της κυβέρνησης αλλά ζωτικό και υπερκομματικό θέμα ολόκληρου του λαού. Στην ομιλία του, ο Σαμαράς είναι καθηλωτικός, και η απόφαση των 12 τότε υπουργών είναι ομόφωνη να προβεί η προεδρία, σε επαφές με τα ενδιαφερόμενα μέρη με βάση τους τρείς όρους της 16ης Δεκεμβρίου 1991. Αλλά και η Αμερικανική πρεσβεία στέλνει μήνυμα στην Ουάσιγκτον, ότι το θέμα στην Ελλάδα δεν είναι απλό», αναφέρει ο κ. Χαϊκάλης, παραθέτοντας ιστορικά δεδομένα και μια σειρά από κρίσιμα ερωτήματα.

ΤΑ ΚΑΙΡΙΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΜΕΝΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ

«Πόσοι ήξεραν τη γνωστή «λαβίδα Σαμαρά» που άσκησε αφόρητη πίεση στα Σκόπια, σε σημείο να απειλούνται με κατάρρευση;( Η «λαβίδα Σαμαρά», περιελάμβανε διακριτικά, την απαγόρευση μεταφοράς πετρελαίου προς τα Σκόπια, τηρώντας τις νόμιμες διαδικασίες στα έγγραφα που έφερναν το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας» καθώς και την απλή παρουσία της γ΄ στρατιάς των ομοσπονδιακών ενόπλων δυνάμεων που δεν είχε φύγει ακόμη από τα Σκόπια). Ποιοι την υπονόμευσαν; Ποιες εταιρείες έπαιζαν πάνω στην πλάτη του Σαμαρά και με τα εθνικά θέματα; Τι συμφέροντα υπήρχαν; Γιατί δεν διαψεύσθηκαν ποτέ οι καταγγελίες του τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Χαιτίδη για παράνομη μεταφορά πετρελαίου; Ποιος τους κάλυπτε; Γιατί ο τότε πρωθυπουργός δεν απαντούσε στις επιστολές Σαμαρά και απέφευγε να πάρει θέση; Γιατί μετά την αποπομπή Σαμαρά, ακούμε τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντάγκλας Χερντ να κάνει δηλώσεις από το Μαξίμου για λύση αποδεκτή και από τις δύο πλευρές; Τι έγινε στο Γκιμαράες στις 2 Μαΐου; Γιατί η απόφαση του συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών στο Γκιμαράες εισάγει για πρώτη φορά δικαίωμα συναπόφασης και των Σκοπιανών στην ονομασία; Γιατί αφήσαμε περιθώρια διπλής ονομασίας με το δικαίωμα να χρησιμοποιούν εσωτερικά ό,τι όνομα αυτοί θέλουν; Γιατί ο τότε πρωθυπουργός, έλεγε ότι δεν μπορούμε να εμποδίσουμε τους σκοπιανούς να αυτοαποκαλούνται όπως θέλουν; Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Τσούρκιν είναι καθαρός. «Αφού δέχεστε την χρήση του όρου Μακεδονία, αυτό σημαίνει ότι δεν την απορρίπτετε εντελώς».
Γιατί φωνάζουμε σήμερα αφού το όνομα Μακεδονία υπάρχει στην ονομασία τους; Γιατί το επέτρεψαν κάποιοι;», διερωτάται ο Παύλος Χαϊκάλης, επανερχόμενος στη στάση Σαμαρά.

ΝΕΚΡΟΙ Ή ΖΩΝΤΑΝΟΙΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΘΑ ΚΟΥΒΑΛΟΥΝ ΠΑΝΤΑ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΗΣ ΕΝΟΧΗΣ

«Ο Αντώνης Σαμαράς διαφωνεί και παραιτείται από βουλευτής όταν η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ αποφασίζει για μια και μόνη ονομασία που δεν θα φέρει το όνομα Μακεδονία για όλες τις σχέσεις της με το εξωτερικό. Από εκεί, αρχίζει η έγκριση για τη διπλή ονομασία. Για την ιστορία, οι μόνοι που καταψήφισαν ήταν οι: Σαμαράς, Κακλαμάνης, Σταμάτης, Παπαπολίτης και Στεφανόπουλος. Οι περισσότεροι βουλευτές απορούσαν. «Μα είναι τόσο σημαντική η διπλή ονομασία, ώστε να παραιτηθεί κανείς;» Στις 7 Απριλίου 1993 επίσημα πια, με επιστολή προς το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εν ονόματι της τότε Ελληνικής Κυβέρνησης, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Μιχάλης Παπακωνσταντίνου, ανήγγειλε γραπτώς στα Ηνωμένα Έθνη ότι η Ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την συμβιβαστική πρόταση με την οποία τα Ηνωμένα Έθνη θα αναγνωρίσουν το νοτιότερο τμήμα της πρώην Γιουγκοσλαβίας ως νέο κράτος με την ονομασία «Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας»! Σήμερα η διπλή ονομασία είναι θέση πια και περιμένει το νέο όνομα που σίγουρα θα περιλαμβάνει το όνομα Μακεδονία για μια πλέον χρήση. Ο Σαμαράς έχει δικαιωθεί για ό,τι φώναζε. Μόνο που κάποιοι προσπαθούν να του επιρρίψουν ευθύνες για να γλυτώσουν τις ερινύες. Δεν θα το καταφέρουν ποτέ. Είτε νεκροί ,είτε ζωντανοί, κάποιοι θα κουβαλούν μέσα τους το στίγμα της ενοχής», καταλήγει στην ανάρτησή του, που έλαβε όπως ήταν αναμενόμενο, μεγάλες διαστάσεις, ο Παύλος  Χαϊκάλης.

 

 

Leave a Reply