ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σκοπιανό

0

KΙ ΕΝΩ το Σκοπιανό βρίσκεται σε εξέλιξη έκανε αισθητή την εμφάνισή του για το θέμα και ο Παύλος Χαϊκάλης θεωρώντας πως δικαιώθηκε πλήρως ο Σαμαράς για τα όσα έλεγε για το Μακεδονικό από το 1992.

ΔΙΑΒΑΣΑ στη «ΦΩΝΗ» τα όσα ο Χαϊκάλης υποστηρίζει αλλά τα πράγματα προφανώς δεν είναι έτσι, ούτε και τόσο αθώα βέβαια.

ΚΑΙ ασφαλώς δεν μπορεί να υποστηριχτεί η άποψή του πως αν ο Σαμαράς δεν είχε αποπεμφθεί θα είχε λύσει το ζήτημα.

ΜΕ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ και «αν» δεν γράφεται η ιστορία, όμως και δεν γίνεται να στεκόμαστε σοβαρά σε εικοτολογίες για να στηρίξουμε την όποια επιχειρηματολογία διαθέτουμε.

***

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ τα Σκόπια να ποντάρουν σε μια εύκολη διαπραγμάτευση, ανέφερε σε άρθρο του στη ΦΩΝΗ ο στρατηγικός αναλυτής Νίκος Λυγερός, ο οποίος ήταν και εκ των ομιλητών του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη.

ΛΟΓΙΚΟΦΑΝΗΣ η επισήμανση, αλλά από πουθενά δεν προκύπτει ότι η διαπραγμάτευση θα είναι εύκολη, εκτός βέβαια κι αν θέλουμε να κάνουμε λόγο για κατανάλωση υπερπατριωτισμού που σε κάθε περίπτωση θα είναι σε βάρος μας.

ΑΛΛΩΣΤΕ μέχρι σήμερα αυτό τον «υπερπατριωτισμό» έχουμε πληρώσει ως χώρα αλλά φαίνεται πως κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν.

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ πάντως δεν θα είναι εύκολη και το πιθανότερο είναι πως δεν θα ολοκληρωθεί και αυτή τη φορά.

***

ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ την ακατάσχετη ονοματολογία για την ονομασία που ενδεχομένως μπορεί να πάρουν τα Σκόπια (ερήμην τους εννοείται) μπαίνω στον πειρασμό να προτείνω δυο ονόματα κοντά σε όλα τα άλλα.

ΣΚΟΠΙΑΔΟΝΙΑ για να έχει το συνδυασμό Σκόπια και –δονια από το Μακεδονία ως κατάληξη.

ΣΚΟΠΙΑΝΙΑ κατά το μπανανία που ορισμένοι επιθυμούν να είναι το κρατίδιο αυτό που από το 1992 προσπαθούν να γίνουν κράτος αλλά δεν τα καταφέρνουν.

ΚΙ ΟΥΤΕ θα τα καταφέρουν βέβαια αφού η εξάρτησή τους από την Ελλάδα είναι δεδομένη.

ΠΡΟΣ αποφυγή παρεξηγήσεων πάντως να πω ότι μπήκα στον πειρασμό της ονοματολογίας με διασκεδαστική διάθεση.

ΚΑΤΑ τ’ άλλα σημαντικές θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσες τις θέσεις που εξέφρασε ο καθηγητής Παντελής Γεωργογιάννης  στο χθεσινό φύλλο της ΦΩΝΗΣ.

***

ΑΠΟ τις πιο αντιφατικές προσωπικότητες που ασχολήθηκαν με το Σκοπιανό υπήρξε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στη διάρκεια της πρωθυπουργικής του θητείας όπου «έσπασε» και το θέμα με αφορμή τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας.

Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ λοιπόν παρ’ όλη την αδιαμφισβήτητη πολιτική του εμπειρία στο ζήτημα του Σκοπιανού, λειτούργησε με τη λογική του «ναι μεν αλλά».

ΚΙ ΕΝΩ η κυνική επισήμανσή του πως «σε δέκα χρόνια κανείς δεν θα θυμάται το Μακεδονικό» θα μπορούσε να είναι σωστή, εν τούτοις λέγοντας την σε λάθος χρονική στιγμή, είχε το αντίθετο αποτέλεσμα.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ η πολιτική που ο Μητσοτάκης ακολούθησε ως πρωθυπουργός στο θέμα του Σκοπιανού, ήταν εντελώς αντιφατική και όπως τελικά αποδείχτηκε καθόλου η ενδεδειγμένη με δεδομένες μάλιστα τις τότες συγκυρίες.

ΚΑΙ μην ξεχνάμε πως επί των ημερών του έγινε αποδεκτή η ονομασία των Σκοπίων με την προσωρινή ονομασία πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας.

ΔΕΝ αναφέρομαι εδώ στους υπουργούς Εξωτερικών της κυβέρνησης του (Σαμαρά και Παπαϊωάννου) γιατί ο ίδιος ως πρωθυπουργός είχε την απόλυτη ευθύνη.

ΣΗΜΕΡΑ  στα 2018 ο γιος του ακόμα δεν έχει αποφασίσει ποια θέση θα κρατήσει στο ζήτημα της ονομασίας που σέρνεται άλυτο.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply