ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πλειστηριασμοί: Στο «σφυρί» 2.000 ακίνητα μηνιαίως με γεωγραφική κατανομή!

0

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΡΟΒΑΛΛΟΥΝ ΤΗ ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΩΝ

Περιθώριο μερικών μηνών έχουν στη διάθεσή τους οι τράπεζες σε μια προσπάθεια να δώσουν επαρκές δείγμα στον επόπτη, ενόψει stress test, ότι μπορούν να βελτιώσουν τον αριθμό των ρυθμίσεων και τα ποσοστά εξυπηρέτησης ρυθμισμένων δανείων, με μοχλό πίεσης τους πλειστηριασμούς. Οι τράπεζες ανέλαβαν δέσμευση για την υλοποίηση 2.000 πλειστηριασμών μηνιαίως το 2018.

Εν όψει της έναρξης αποκλειστικά των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από τις 21 Φεβρουαρίου, οι εκπρόσωποι των εποπτικών αρχών ζήτησαν από τις τράπεζες συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους για το τρέχον έτος.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το πλήθος των πλειστηριασμών ακινήτων από περίπου 500 το πρώτο δίμηνο του έτους, μετά τον Μάρτιο θα αυξηθεί σε 1.000 τον μήνα, για να φτάσει τις 2.000 μηνιαίως προς τα τέλη του έτους. Η συμφωνία με τον ESM άλλωστε προβλέπει τη διενέργεια 40.000 πλειστηριασμών ακινήτων κάθε χρόνο την ερχόμενη τριετία, όσο και αν η κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει μια διαφορετική εικόνα.

Μοναδική σανίδα σωτηρίας, όπως αναφέρουν τα ΝΕΑ, φαντάζει ενδεχόμενη παράταση του «νόμου Κατσέλη» κατά ένα έτος (λήγει στο τέλος του 2018) ως αντίδωρο καλής θέλησης από τους δανειστές, για την προστασία όμως μόνο όσων έχουν πραγματική και ανυπέρβλητη αδυναμία πληρωμής.

Οι τράπεζες, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διαψεύσει το τσουνάμι των επερχόμενων πλειστηριασμών, δεν έχουν άλλη επιλογή. Σχεδιάζουν 10.000 πλειστηριασμούς ακινήτων στη διάρκεια του έτους με χαμηλές ταχύτητες τους πρώτους μήνες και δραστική επιτάχυνση στη συνέχεια.

Το καμπανάκι χτύπησε ξεκάθαρα ο Μάριο Ντράγκι, ο οποίος ζήτησε την επέκταση των πλειστηριασμών σε όλη την Ελλάδα (το θέμα πρόβαλε πρωτοσέλιδο η «Φ» την περασμένη Πέμπτη). Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της ΕΚΤ, Ντανιέλ Νουί, η οποία ζήτησε από τις τράπεζες πολύ λιγότερα λόγια και πολύ περισσότερα έργα, υπογραμμίζοντας ότι τα χρονικά περιθώρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ήδη έχουν ξεπεραστεί και τις σοβαρότατες επιπτώσεις που αυτό μπορεί να επιφέρει στο τραπεζικό σύστημα.

Να σημειωθεί ότι οι τεχνοκράτες του SSM προειδοποιούν πως αν δεν υπάρξει δραστική επιτάχυνση το τρίμηνο Φεβρουαρίου – Απριλίου θα υπάρξουν επιπτώσεις στο stress test.

Leave a Reply