ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Γέρνει στα άκρα η ΝΔ και ο αρχηγός της(;)

0

«ΣΕ ΜΙΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ακραίου πολιτικού καιροσκοπισμού, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης περίμενε το τέλος του συλλαλητηρίου για να προβεί σε μια δήλωση κάλυψής του. Μόλις είδε ότι συγκεντρώθηκαν δεκάδες χιλιάδες, πήρε την απόφαση να μιλήσει.

ΑΛΛΑ ακόμα και αυτή η δήλωσή του ήταν σιβυλλική ως προς την ουσία του ζητήματος. Τι θα μπορούσε άλλωστε να πει, από τη στιγμή που η κυβέρνηση πορεύεται σταθερά στις ράγες της εθνικής γραμμής που συναποφασίστηκε από όλα τα κόμματα, πλην της Ακροδεξιάς, από το 2007;

Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ θέση για μια «σύνθετη ονομασία» της ΠΓΔΜ «erga omnes» δεν ανακαλύφθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Υιοθετήθηκε από την κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή το 2007, όταν είχαν γίνει ολοφάνερα το αδιέξοδο και η διεθνής απομόνωση στα οποία μας οδηγούσε η «ανένδοτη» γραμμή, με τίμημα την αναγνώριση της ΠΓΔΜ με το όνομα Μακεδονία από τη συντριπτική πλειονότητα των κρατών του ΟΗΕ.

Η ΓΡΑΜΜΗ Καραμανλή το 2007 για σύνθετη ονομασία απέσπασε αμέσως τη συναίνεση ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και Συνασπισμού, με μόνους διαφωνούντες τον Γ. Καρατζαφέρη και τους τότε υπασπιστές του, Γεωργιάδη και Βορίδη.

Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ λόγος των σημερινών αντιδράσεων σε αυτή την πολιτική από στελέχη της Ν.Δ. που ανέχτηκε αν δεν υποκίνησε ο κ. Μητσοτάκης είναι να βρεθεί ακόμα ένα επιχείρημα εναντίον της κυβέρνησης, και αν είναι δυνατόν να υπονομευτεί η ενότητά της.

ΑΛΛΩΣΤΕ και οι οργανωτές του συλλαλητηρίου δήλωσαν κυνικά ότι ενώ τα συλλαλητήρια του 1992 είχαν στόχο να απευθυνθούν στην κοινή γνώμη και τις κυβερνήσεις του εξωτερικού, το χτεσινό είχε στόχο εσωτερικό, την ελληνική κυβέρνηση.

Η ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ του πληγωμένου θυμικού μερίδας των Ελλήνων πολιτών για μικροκομματικούς λόγους δεν είναι δύσκολη. Ασφαλώς το τελευταίο που ενδιέφερε τους οργανωτές (φανερούς και κρυφούς) του συλλαλητηρίου ήταν η εθνική ενότητα σε μια κρίσιμη πολιτική συγκυρία.

ΜΟΝΟ που η ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας δεν κατανοεί ότι οι κερδισμένοι από την υπόθαλψη του εθνικισμού δεν είναι ο πάλαι ποτέ μεσαίος χώρος, αλλά τα Τάγματα της Χρυσής Αυγής που βρήκαν ευκαιρία να κάνουν την προκλητική επανεμφάνισή τους.

ΟΣΟΙ προεξοφλούν πάντως την επιστροφή της μισαλλοδοξίας και των ακροτήτων, καλά θα κάνουν να συγκρίνουν το χτεσινό συλλαλητήριο με εκείνα του 1992».

***

ΑΡΘΡΟ-ΘΕΣΗ της Εφημερίδας των Συντακτών με αφορμή τη στάση του αρχηγού της ΝΔ στο θέμα του Σκοπιανού μετά το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και λίγο πριν το αντίστοιχο της Αθήνας.

ΣΕ ΚΑΘΕ περίπτωση η στάση που κρατάει στο ζήτημα του Σκοπιανού αξιωματική αντιπολίτευση δικαιολογημένα προκαλεί απορίες καθώς έρχεται σε σύγκρουση με τις θέσεις που είχε εκφράσει για τελευταία φορά το 2008.

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ τον ίδιο τον αρχηγό της, η καλύτερη απάντηση προς αυτόν θεωρώ πως είναι το δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που θύμισε μια συνέντευξη στο περιοδικό «Ε» της Κυριακάτικης «Ελευθεροτυπίας» πριν 25 χρόνια όπου ο νεαρός τότε Κυριάκος έλεγε μεταξύ άλλων «Η δική μου εντύπωση (και το λέω με βαριά καρδιά) είναι ότι το Μακεδονικό δεν μπορεί να είναι το πρώτο θέμα της εξωτερικής μας πολιτικής».

ΕΠΙΣΗΣ ο νεαρός τότε Κυριάκος στην ίδια συνέντευξη δήλωνε πως: «Δεν μπορώ να δω τη δημοκρατία των Σκοπίων να αποτελεί ουσιαστικό γεωπολιτικό κίνδυνο για την Ελλάδα».

ΑΣΦΑΛΩΣ και δικαιούται να αλλάξει κάποιος απόψεις όσο περνούν τα χρόνια, και βέβαια κι ο αρχηγός της ΝΔ.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ όμως σε αυτή την αλλαγή στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι γίνεται για λόγους συγκυριακής σκοπιμότητας και με ψηφοθηρικές διαθέσεις.

ΕΝ ΟΛΙΓΟΙΣ η ΝΔ δείχνει απροκάλυπτα πλέον πως θέλει να αποποιηθεί τον κεντρογενή της χαρακτήρα και να μεταλλαχθεί σε δεξιά μιας Δεξιάς μα ακραίες θέσεις.

ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑ εξέλιξη δεν μπορεί να είναι για καλό, όπως καταλαβαίνετε, κι όσο εθελοτυφλούμε τόσο εντονότερα θα τα βρίσκουμε μπροστά μας.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply