ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Μια από τα ίδια» για τα σκουπίδια με την τελική λύση προ των πυλών παρά τις αντεγκλήσεις!

0

Aντίστροφα μετρά ο χρόνος για την αρχή του… τέλους του μείζονος προβλήματος των σκουπιδιών στην Πελοπόννησο, καθώς η οριστική απόφαση έγκρισης της σύμβασης, από το Ελεγκτικό Συνέδριο, φαίνεται πως είναι θέμα ημερών. Χθες, το θέμα, απασχόλησε μια ακόμη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, από την οποία δεν έλειπε η ένταση, με το ζήτημα των καταγγελιών του διοικητή του Νοσοκομείου Καλαμάτας Γιώργου Μπέζου για το ιδιοκτησιακό, να βρίσκονται στο επίκεντρο. Η περιφερειακή αρχή, για μια ακόμη φορά, διαμήνυσε στους συμβούλους σύσσωμης της μειοψηφίας, που το έφεραν στο Σώμα, πως αφορά σε διαμάχη δύο ιδιωτών που δεν επηρεάζει το έργο και πως θα αποφανθεί η δικαιοσύνη, ενώ διαχώρισε από την υπόθεση αυτή, την «επιστροφή» της σύμβασης, που έχει γίνει για λόγους διαδικαστικούς, επισημαίνοντας πως έχουν σταλεί τα συμπληρωματικά στοιχεία που έπρεπε και πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Σύντομα λοιπόν, εκτός προφανώς κάποιου συγκλονιστικού απροόπτου, μετά το «πράσινο φως» του Ελεγκτικού Συνεδρίου, θα υπογραφεί η σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας και του Φορέα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), για να ακολουθήσει η υπογραφή της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Αξίζει να σημειωθεί πως μετά την έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο ανάδοχος, θα έχει στην διάθεσή του χρονικό περιθώριο ενός μήνα για την κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών, κλείνοντας έτσι μια μακρά περίοδο αντιπαραθέσεων και αλλεπάλληλων καθυστερήσεων. Μετά την υπογραφή της σύμβασης, ο ανάδοχος θα έχει για 10 μήνες το δικαίωμα και της προσωρινής διαχείρισης των απορριμμάτων, η οποία, προς το παρόν, δεν είναι εναρμονισμένη σε περιφερειακό επίπεδο, απόρροια των εντάσεων και των διαφορετικών γραμμών, που στο μεταξύ είχαν υιοθετήσει κάποιοι Δήμοι, όσο το θέμα της ΣΔΙΤ βρισκόταν σε τέλμα.

Το έργο προϋπολογισμού 158 εκατ. ευρώ και δυναμικότητας επεξεργασίας 200.000 τόνων απορριμμάτων ετησίως, ήδη από την περασμένη Άνοιξη, έτυχε της δεδηλωμένης υποστήριξης της κυβέρνησης, δια στόματος του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη και άλλων συναρμόδιων υπουργείων, των οποίων στόχευση ήταν η δυναμική επανεκκίνηση των διαδικασιών που θα οδηγούσαν στην υλοποίηση ενός έργου, του οποίου η καθυστέρηση παρέτεινε λειτουργικά και περιβαλλοντικά προβλήματα στην Πελοπόννησο. Στη συνέχεια, ακολούθησε η έγκριση της προγραμματικής σύμβαση με τον ΦΟΔΣΑ από το Περιφερειακό Συμβούλιο και ολοκληρώθηκε η επανένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ (με 66 εκατ. ευρώ) επιλύοντας και τις τελευταίες εκκρεμότητες όσον αφορά τη χρηματοδότησή του.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή 3 μονάδων επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) στις τοποθεσίες Παλιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και Καλλιρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας) και 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Νέα Κίο (Αργολίδα) και Σπαθοβούνι (Κορινθία) με την επιφύλαξη δημιουργίας περισσότερων σταθμών μελλοντικά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply