ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Καταγγελία – σοκ για τη χωματερή της Μεγαλόπολης και τα απόβλητα με αμίαντο και βολές Νικολάκου κατά… πάντων!

0

Μπορεί μια από τις καταγγελίες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκου Γόντικα, να πέρασε στα… ψιλά της πολύωρης συνεδρίασης του Σώματος, ωστόσο η σοβαρότητά της, δεν παύει να αμφισβητείται, καθώς σχετική παρέμβαση, έχουν κάνει κι άλλοι φορείς.

Ο λόγος για τα 90 χιλ. αμιαντούχα απόβλητα, τα περισσότερα εκ των οποίων είναι θαμμένα στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης. Ο Νίκος Γόντικας, κατήγγειλε για άθλιες και παράνομες μεθοδεύσεις τον πρόεδρο του Σώματος, ο οποίος έθεσε τελευταίο, το εν λόγω θέμα, μαζί με τα των καταγγελιών Μπέζου για τις αγοραπωλησίες, ύστερα από την τοποθέτηση Τατούλη, κι ενώ είχαν αποχωρήσει οι περισσότεροι σύμβουλοι. «Είχαν μείνει λιγότεροι από τους 14 συνήθεις συμβούλους της πλειοψηφίας και κινδύνευαν οι επιλογές τους να μην υπερψηφιστούν», σημείωσε ο κ. Γόντικας, καλώντας τον λαό, να… βγάλει τα συμπεράσματά του. Για το θέμα, λίγες ημέρες νωρίτερα, έστειλε κατεπείγουσα επιστολή στη ΔΕΗ και η διεύθυνση Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, η οποία το 1994 είχε λάβει μέρος στον αναγκαστικό πλειστηριασμό  που έγινε με παρέμβαση της πολιτείας, της τοπικής κοινωνίας και της τότε Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για να αποφευχθεί το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής αμιαντοτσιμέντου πρώην «ΑΜΙΑΝΤΙΤ ΑΕΒΕ» στο Δρέπανο Αχαΐας και να μη χάσουν τη δουλειά τους πολλοί εργαζόμενοι, αποκτώντας το 44% επί του ακινήτου.

 ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ  ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ

Όπως επισημαίνει η Εθνική Τράπεζα, «στο εν λόγω ακίνητο σύμφωνα με καταγραφή και εκτίμηση κινδύνου υλικών αμιάντου της πιστοποιημένης εταιρείας, βρίσκονται αμιαντούχα απόβλητα 90.000 τόνων  περίπου, εκ των οποίων 70.000 τόνοι, είναι περίπου ήδη ενταφιασμένοι εντός του οικοπέδου» και γι’ αυτό υπέβαλε στην Περιφέρεια, μελέτη για τη λήψη άμεσων μέτρων και κατόπιν μελέτη για την οριστική αντιμετώπιση της ρύπανσης από αμίαντο που αφορούσε την αποκομιδή και ενταφιασμό των επικίνδυνων αποβλήτων με τη δημιουργία ΧΥΤΕΑ εντός του οικοπέδου του ακινήτου. Οι μελέτες αυτές απερρίφθησαν και η αρμόδια διεύθυνση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, ενημέρωσε, ότι θεσμοθετήθηκε το Ειδικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων (Ε.Σ.Δ.Ε.Α.) στο οποίο δεν προβλέπεται η δημιουργία ΧΥΤΕΑ στην Π.Ε. Αχαΐας, προτείνοντας ως πλησιέστερο ΧΥΤΕΑ αυτόν του Λιγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης της Δ.Ε.Η. Α.Ε. Κατόπιν αυτού και με δεδομένο ότι λειτουργεί ο ΧΥΤΕΑ του Λίγνιτικού Κέντρου Μεγαλόπολης, σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η Εθνική, στις 16 Ιανουαρίου, ζητούσε ενημέρωση για τη διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθήσει για την εξυγίανση του ακινήτου.

ΤΡΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ «ΦΑΙΝΟΜΕΝΑ»…

Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Νικολάκου, απάντησε συνολικά, σε όσους βάλλουν κατά της περιφερειακής αρχής, κάνοντας λόγο για τρία επικίνδυνα φαινόμενα με… ονοματεπώνυμο, εστιάζοντας στο πολιτικό «κομμάτι». «Η Περιφέρεια Πελοποννήσου και η ενίσχυση του πολιτικού βίου του περιφερειάρχη, οδήγησε σε τρία πολιτικά φαινόμενα, ακραία και επικίνδυνα και τα τρία. Φαινόμενο πρώτο, αυτό του υπουργού Τσιρώνη, ο οποίος είπε ψέματα και μάλιστα, η κυβέρνησή του, υπογράφει και ολοκληρώνει το έργο! Φαινόμενο δεύτερο, αυτό της κας Φωτίου. Κάποιοι ελάχιστοι, την πάτησαν και έχουν μείνει χωρίς κοινωνικό πρόγραμμα… Διαφορετικό, αλλά το ίδιο επικίνδυνο το… φαινόμενο Βλάση! Ένας βουλευτής της ΝΔ, απευθύνεται απέναντι στον περιφερειάρχη με ύβρεις, αγνοώντας ότι είναι η… εντολή των Πελοποννησίων. Αυτά τα τρία φαινόμενα, είναι φαινόμενα επικίνδυνα», δήλωσε καταληκτικά η κα Νικολάκου.

 

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply