ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Στον… αέρα οι εγγυήσεις! Το Ελληνικό Δημόσιο… την κάνει από τα επιχειρηματικά και συνεταιριστικά δάνεια!

0

Στον… αέρα βρίσκονται κυριολεκτικά οι εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου για δάνεια σε επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς που χορηγήθηκαν μετά από φυσικές καταστροφές.

Πρόκειται κυριολεκτικά για μια βόμβα που απειλεί να τινάξει στον αέρα επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς στις πυρόπληκτες περιοχές της Μεσσηνίας, αλλά και των υπολοίπων νομών της Πελοποννήσου που επλήγησαν από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές.

Ο επιχειρηματικός κόσμος έχει μείνει με την εντύπωση ότι για τα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου δεν υπήρχε άμεσο πρόβλημα ρυθμίσεων, καθώς οι Τράπεζες θα «τακτοποιούσαν» το ζήτημα με το Δημόσιο και έδιναν προτεραιότητα στη διευθέτηση των τραπεζικών δανείων χωρίς εγγύηση του δημοσίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες μας από τις αρχές Δεκεμβρίου με έγγραφό του το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (Διεύθυνση Κίνησης Κεφαλαίων, Εγγυήσεων και Δανείων) με  έγγραφό του προς όλες τις Τράπεζες ζητεί «πριν την υποβολή αιτημάτων κατάπτωσης των εγγυήσεων του Ελληνικού Δημοσίου να αξιολογούν εάν συντρέχουν οι λόγοι, απαλλαγής του από την εγγυητική του ευθύνη».

Στο έγγραφο που έχει στα χέρια της η «Φ» με θέμα «Ελευθέρωση του Ελληνικού Δημοσίου από την εγγυητική του ευθύνη, σε δάνεια επιχειρήσεων του Ιδιωτικού Τομέα και των Συνεταιριστικών Οργανώσεων», αναφέρονται οι συνηθέστεροι λόγοι που συνεπάγονται την «απελευθέρωση» του Δημοσίου από την εγγυητική του ευθύνη» και ζητείται από τα πιστωτικά ιδρύματα ενδελεχής έλεγχος όλων των περιπτώσεων, ώστε να επωφεληθεί το δημόσιο και οι Τράπεζες να διαπραγματευθούν και αυτά τα δάνεια απευθείας με τους δανειολήπτες. Αυτό βεβαίως αλλάζει όλο το σχεδιασμό τόσο των Τραπεζών, όσο και των επιχειρήσεων που θεωρούσαν ότι καλύπτονται από την… εγγύηση του δημοσίου!

ΤΑ «ΠΥΡΟΔΑΝΕΙΑ»

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πρόσφατα τα Επιμελητήρια των πυρόπληκτων νομών της Πελοποννήσου και της Ευβοίας συναντήθηκαν στην Τρίπολη για το «καυτό» ζήτημα των «πυροδανείων», καθώς όπως έχει διαπιστωθεί έχουν ξεκινήσει από το Δημόσιο και διαδικασίες βεβαίωσής του στο Δημόσιο Ταμείο κάτι που θα οδηγήσει σε «ξαφνικό θάνατο» εκατοντάδες ή και χιλιάδες σ’ όλη τη χώρα επιχειρήσεις που έχουν δανειοδοτηθεί με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Ωστόσο όπως προκύπτει από το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου το Ελληνικό Δημόσιο «ψάχνει» την απελευθέρωση από την εγγυητική του ευθύνη, οπότε όλα τα επιχειρηματικά δάνεια θα αξιολογούνται από τις Τράπεζες. Αυτό όπως εξηγούσε στη «Φ» παράγοντας της αγοράς είναι και καλό και κακό, ανάλογα με τη δυναμική αλλά και τις δυνατότητες των επιχειρήσεων, καθώς και από τα περιθώρια που θα έχουν οι Τράπεζες για επωφελείς ρυθμίσεις και αυτών των δανείων που πρέπει να ξεπερνούν τα 2,5-3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις επιμελητηριακών κύκλων.

Τη Δευτέρα αποκλειστικά στη «ΦΩΝΗ» ολόκληρο το έγγραφο του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και ποιες συνέπειες θα  επιφέρει στον επιχειρηματικό κόσμο και τους Συνεταιρισμούς!

 

Απόσπασμα από το έγγραφο του Γ.Λ.Κ. προς τις Τράπεζες για την απελευθέρωση της εγγυητικής ευθύνης του ελληνικού Δημοσίου

Leave a Reply