ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλία Ερικας Αθανασίου για τα βιβλία του Αμβρόσιου Καρατζά: Η ζωή στα χωριά του περασμένου αιώνα και η τραγική ιστορία του Μούτση!

0

Οπως είχαμε δεσμευτεί, με μία εβδομάδα «παύση» λόγω επίκαιρης ύλης, μετά την ολοκλήρωση των χαιρετισμών στην σημαντική εκδήλωση του περασμένου Νοεμβρίου στο Δημοτικό Θέατρο Ηλιούπολης για την παρουσίαση των βιβλίων του Αυλωνίτη συγγραφέα και συνεργάτη της «Φ» Αμβροσίου Καρατζά «Με το τσιαλούμι του κασμά» και «Μούτσης, ο πρίγκιπας του Βαρικού», από τις εκδόσεις «ΚΗΦΙΣΙΑ», αρχίζουμε τη δημοσίευση των ομιλιών.

Σήμερα δημοσιεύουμε την σύντομη ομιλία της Ερικας Αθανασίου, εκπροσώπου των εκδόσεων «ΚΗΦΙΣΙΑ», συγγραφέα, δημοσιογράφου και οικονομολόγου.

Προσφωνώντας ο διευθυντής της «Φ» Θαν. Τσαμούλης που ήταν συντονιστής της εκδήλωσης, την Έρικα Αθανασίου , ανέφερε ότι έχει ρίζες από την Καλαμάτα, όπου κατάγεται η μητέρα της και ότι τη γνώρισε φοιτήτρια και συνεργάστηκε μαζί της στο περιοδικό «ΦΛΑΣ» και την εφημερίδα «ΦΩΝΗ». Εκτοτε ισχυροί δεσμοί φιλίας με συνδέουν με την Ερικα και το σύζυγό της Γιάννη Γρηγοράκο, εκδότη της εφημερίδας «ΚΗΦΙΣΙΑ».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΕΡΙΚΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ

«Είναι όμορφο συναίσθημα, τα πράγματα στη ζωή να έχουν συνέχεια.  Όταν χαιρετάς να ξέρεις ότι δεν είναι για πάντα.  Επί  ένα χρόνο, πριν από δύο και πλέον δεκαετίες, δούλεψα στην Καλαμάτα, στο περιοδικό “Φλας της Μεσσηνίας”, κοντά στον Θανάση Τσαμούλη,  εξαιρετικό δημοσιογράφο. Στην Καλαμάτα έγινα ουσιαστικά κι εγώ δημοσιογράφος.  Η συνεργασία μας και η φιλία μας δεν τέλειωσε με το που έφυγα από την πόλη.   Και μια μέρα χτύπησε το τηλέφωνο για να μου προτείνει να γνωριστώ με τον Αμβρόσιο Καρατζά. Φίλο του, συντοπίτη του και αρθογράφο στην εφημερίδα «Φωνή».  Ο Αμβρόσιος Καρατζάς είχε αναλάβει ένα σημαντικό εγχείρημα και πίστευε ότι μπορούσαμε να συνεργαστούμε.

Η συνεργασία εκείνη πήγε ιδιαίτερα καλά, ολοκληρώθηκε με επιτυχία  αλλά στο μεταξύ είχε προκύψει η συζήτηση για ένα νέο έργο. Ένα έργο που ο Αμβρόσιος Καρατζάς επεξεργαζόταν για χρόνια, όπως φαινόταν από την έρευνα και τη συλλογή των στοιχείων. Ένα βιβλίο, στο οποίο είχε βρει ήδη τον πρωτότυπο τίτλο “Με το τσιαλούμι του κασμά”.  Ένα βιβλίο για το οποίο ακούσατε και θα ακούσετε άλλους να μιλάνε για το περιεχόμενό του.

Ο κ. Καρατζάς εξέφρασε την επιθυμία να αναλάβουν την έκδοσή του οι εκδόσεις «ΚΗΦΙΣΙΑ», οικογενειακή επιχείρηση που διατηρούμε με το σύζυγό μου Γιάννη Γρηγοράκο και ήδη έχει κλείσει πάνω από μισό αιώνα ζωής.   Η πρότασή του ήταν τιμητική για εμάς. Η δουλειά μαζί του ήταν για άλλη μια φορά ιδιαίτερα ευχάριστη διότι είναι πολύ οργανωτικός, ήξερε ακριβώς τι θέλει, έδινε σημασία στη λεπτομέρεια και οι λεπτομέρειες κάνουν συχνά τη διαφορά.

Ήταν ανοιχτός σε προτάσεις για τη μορφή του  εξωφύλλου, ενώ συγχρόνως ήταν ανένδοτος σχετικά με ποια εικόνα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Ήταν αυτονόητο ότι έπρεπε να υπάρχει ένας κασμάς, το εργαλείο που έδινε τροφή στον κόσμο του χωριού, το εργαλείο που ήξεραν όλοι να χειρίζονται αλλά και έδωσε το όνομά του  στο βιβλίο. Συγχρόνως όμως ήθελε μια αεροφωτογραφία  της περιοχής για την οποία έγραφε. Ο κασμάς που καλλιεργεί τη γη και η ίδια η γη!

Άλλη μια όμορφη εικόνα στο οπισθόφυλλο, μια γραφική άποψη της Αυλώνας.

Πολλές φωτογραφίες διανθίζουν το κείμενο και αποδεικνύουν τα γραφόμενα.  Όλες μάς παραδόθηκαν ταξινομημένες με τις λεζάντες τους, προϊόν οργανωτικής δουλειάς, ενός πραγματικού ερευνητή, που αποδίδει όμως τα γραφόμενα με συναισθηματική φόρτιση.

Το κείμενο συναρπαστικό, κυλάει σαν μυθιστόρημα, αφού μέσα από τη ζωή των γονιών του Αμβρόσιου Καρατζά ενημερωνόμαστε για τον τρόπο ζωής σε ένα νοικοκυριό του περασμένου αιώνα, που προσπαθούσε να ζήσει τα μέλη του με τα δικά του προϊόντα.

Μέσα στην ιστορία για την Αυλώνα διακρίνονται διάφορες προσωπικότητες με τον Δημήτρη Μούτση να ξεχωρίζει. Ενώ όμως τον μνημονεύει σαν ευεργέτη του χωριού, ενώ μιλάει για μια τραγική ιστορία,  στο βιβλίο “Με το τσιαλούμι του κασμά” δεν μαθαίνουμε λεπτομέρειες.

Έρχεται λοιπόν ο Αμβρόσιος Καρατζάς να καλύψει το κενό αυτό με ένα δεύτερο βιβλίο “Μούτσης, ο “πρίγκιπας” του Βαρικού” και όντως για κάποιου είδους πρίγκιπα πρόκειται, σύμφωνα την τραγική  ιστορία που διηγείται.  Και εδώ το οργανωτικό πνεύμα του συγγραφέα συνέβαλε στην ολοκληρωμένη παρουσίαση του ανθρώπου αυτού που βοήθησε τόσο το χωριό του και που η τιμή και η αναγνώριση ήρθε πολλά χρόνια μετά το θάνατό του με εκδήλωση και πρώτη έκδοση της ιστορίας του από την εφημερίδα  «Φωνή» και την Οργανωτική Επιτροπή Αυλωνιτών, τον περασμένο Ιούνιο. Στη δεύτερη έκδοση του βιβλίου αυτού περιέχεται και ρεπορτάζ της «Φωνής» από την τιμητική εκδήλωση στην Αυλώνα, καθώς και κριτικές που έχουν γραφτεί για το πρώτο βιβλίο του Αμβρόσιου Καρατζά.

Οι εκδόσεις «ΚΗΦΙΣΙΑ» νιώθουν ιδιαίτερη τιμή που ο σημαντικός αυτός ερευνητής εμπιστεύτηκε το έργο του στις εκδόσεις μας και με ανυπομονησία θα περιμένουμε το επόμενο βιβλίο. Είναι σίγουρο ότι ο Αμβρόσιος Καρατζάς θα έχει ήδη βρει το επόμενο ενδιαφέρον θέμα του και θα ξετυλίξει εκεί το ήδη συσσωρευμένο, πολύτιμο υλικό του. Σας ευχαριστώ πολύ».

  • Την επόμενη Δευτέρα θα συνεχίσουμε με την ομιλία του Κώστα Αδαμόπουλου, πρώην προέδρου του Συλλόγου Αυλωνιτών Τριφυλίας, επιχειρηματία του ναυτιλιακού χώρου και προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά

Leave a Reply