ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Της Υπαπαντής, πίτα ΣΥΡΙΖΑ και άλλα…

0

ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ήταν και πέρασε και μεγαλείων ψευδαίσθηση η αισιόδοξη πόλη των ονειρικών ιβίσκων γνώρισε για άλλη μια φορά.

ΜΕΣΟΛΑΒΟΥΝΤΟΣ και του τριημέρου κόσμος αρκετός άρχισε τα σεργιάνια συνδυάζοντάς τα με τα προσκυνήματα. Βοήθειά μας!

ΑΠ’ ΟΤΙ πληροφορήθηκα πάντως από έμπειρους γνώστες της τοπικής αγοράς, αν και κινήθηκε κόσμος, ψώνισε ελάχιστα ενώ δεν ήταν λίγοι εκείνοι που βλέποντας συνωστισμό επισήμων λόγω εορτής, σιχτίριζαν αναλόγως, θεωρώντας τους υπεύθυνους για την κατάσταση που υπάρχει λόγω της παρατεινόμενης κρίσης.

ΑΠΟ ΤΟ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟ δεν ξέφυγε κανένας, ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ούτε ο πρώην πρωθυπουργός, ούτε ο ενδιαφερόμενος να γίνει επόμενος πρωθυπουργός, ούτε βέβαια οι τωρινοί κυβερνώντες.

ΟΛΑ ΑΥΤΑ βέβαια σε πηγαδάκια και ως λόγια του αέρα και πέραν αυτών, τίποτα το αξιοσημείωτο.

ΚΑΤΑ τ’ άλλα από τα όσα πληροφορήθηκα, ο ναός της Υπαπαντής είχε μεγάλη επισκεψιμότητα πιστών που θύμισε άλλες εποχές, τότε που στην πόλη τις ημέρες του εορτασμού γινόταν και πανηγύρι, το οποίο και φέτος πολλοί αναπόλησαν.

***

ΚΙ ΕΝΩ το πρωί στην πόλη των ονειρικών ιβίσκων και πρωτεύουσα της Μεσσηνίας, είχαμε λιτανεία και το μεσημέρι επίσημο τραπέζωμα (το οποίο που σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως λόγω κόστους), το απόγευμα είχαμε «κοπή τη πίτα» στο Rex από τον ΣΥΡΙΖΑ Μεσσηνίας με ομιλητή τον θεωρούμενο ως τον πιο επιτυχημένο υπουργό της κυβέρνησης, τον Αλέξη Χαρίτση, παρουσία ενός πολυπληθούς ακροατηρίου που με δυσκολία έκρυβε τον ενθουσιασμό του, όχι πρωτίστως για τα όσα άκουγε αλλά για την γενικότερη αίσθηση που ήδη κυριαρχεί σε όσους βρίσκονται σε ροζ συννεφάκι πως τα πράγματα βελτιώνονται συνεχώς.

ΑΥΤΗ την αίσθηση ενθάρρυναν με τα λεγόμενά τους και οι τοπικοί βουλευτές, οι οποίοι ευτυχώς ήταν σύντομοι  στα λογύδρια τους.

ΟΠΩΣ αναμενόταν, ο Χαρίτσης δεν «χαρίστηκε» στην αντιπολίτευση και τη «στόλισε» κατάλληλα με τα όσα είπε.

Η ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ πως τα πράγματα βελτιώνονται είναι διάχυτη στο χώρο και του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, αλλά δεν ξέρω αν η κοινωνία συμμερίζεται την άποψη αυτή.

Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ βέβαια έχει πολλές όψεις, αλλά η καθημερινότητα είναι αμείλικτη για τους περισσότερους με τις υποχρεώσεις να μεγαλώνει συνεχώς εις βάρος τους.

***

ΤΟ 4ο ΔΙΕΘΝΕΣ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που συνεχίζεται στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας, αποτελεί πολιτιστικό γεγονός πρώτου μεγέθους και όσοι το παρακολουθούν, έχουν την ευκαιρία να χαρούν μερικά από τα σημαντικότερα ντοκιμαντέρ, ελληνικά και ξένα.

ΣΠΕΥΣΑΤΕ όσοι ακόμα δεν είδατε κάποια προβολή.

ΤΟ Δ.Φ.Ν.Π. συνεχίζεται μέχρι την Τετάρτη και περιλαμβάνει πολλές εκπλήξεις.

***

ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ ξεκίνησαν και φέτος στην Καλαμάτα αλλά στην εναρκτήρια εκδήλωση στην κεντρική πλατεία, ο κόσμος που συγκεντρώθηκε δεν ήταν ο αναμενόμενος, ούτε και ο ενθουσιασμός ανάλογος.

ΘΕΩΡΩ πως οι διοργανωτές χρειάζεται να προβληματιστούν όσα ακόμα υπάρχει καιρός, γιατί το λεγόμενο Καλαματιανό Καρναβάλι φθίνει ανεπανόρθωτα πλέον.

***

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ως Μακεδονικό ζήτημα αποτέλεσε και μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ιστορική αναψηλάφηση, ύστερα από πάρα πολύ καιρό.

ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ οδηγός σε αυτή την προσπάθεια είναι και το βιβλίο του Κωνσταντίνο Βακαλόπουλου «Το Μακεδονικό ζήτημα»,  που το Σάββατο διενεμήθη με «Τα Νέα».

ΚΑΘΩΣ διέτρεχα τις σελίδες του διαπίστωνα και τα όσα εύστοχα περί Μακεδονικού επισήμανε στην πρόσφατη ανάρτησή του και ο Βασίλης Φλώρος, φτάνοντας ως τις μέρες μας.

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ είναι εδώ και δεν θα κλείσει σύντομα, όσο οι υπεραισιόδοξοι πιστεύουν.

ΚΑΛΑ θα κάνουν μάλιστα να διαβάσουν το άρθρο του Θόδωρου Πάγκαλου στα «Νέα» του Σαββάτου, που αυτή τη φορά θύμισε τον παλιό καλό νηφάλιο εαυτό του.

ΑΥΤΑ και καλή εβδομάδα να έχουμε.

Θανάσης Παντές

 

Leave a Reply