ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πολιτική θύελλα από την εμπλοκή πολιτικών στην «υπόθεση Novartis»

0
 • ΓΙΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ ΤΣΙΠΡΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΑΓΓΙΖΕΙ ΜΙΛΑ Ο ΣΑΜΑΡΑΣ

 • ΓΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΜΙΛΟΥΝ «ΕΜΠΛΕΚΟΜΕΝΟΙ»

Γνωστοποιήθηκε σε έκτακτη Ολομέλεια της Βουλής η διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση «Novartis», που ξεσήκωσε θύελλα πολιτικών αντιδράσεων.

Με τη διαβίβαση της δικογραφίας άνοιξε ο δρόμος για διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών σε δέκα πολιτικούς εκτοξεύει στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, προκαλώντας σκληρή αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ενώ η Δικαιοσύνη συνεχίζει τις έρευνες σε μια προσπάθεια να «δέσει» κατηγορίες για ξέπλυμα μαύρου χρήματος, που θα προσδώσουν στην υπόθεση ουσιαστικό περιεχόμενο. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου διαβίβασε τη δικογραφία στη Βουλή με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, χωρίς αξιολόγηση των στοιχείων που περιλαμβάνει για τους πολιτικούς που αναφέρονται ως ελεγχόμενοι για την περίοδο 2006 – αρχές 2015.

Ειδικότερα, στο έγγραφο των εισαγγελικών αρχών περιλαμβάνονται τα ονόματα των δύο πρωθυπουργών, Παν. Πικραμμένου και Αντ. Σαμαρά, χωρίς να γίνεται αναφορά σε αδικήματα. Σε ό,τι αφορά τον κ. Πικραμμένο, από την Εισαγγελία Διαφθοράς έγινε γνωστό ότι το όνομά του περιελήφθη στη δικογραφία, χωρίς ειδικότερα στοιχεία για αυτόν, απλά στη λογική της «αμελλητί» διαβίβασης. «Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου – Ιουνίου 2012», δήλωσε ο ίδιος. Επιπλέον, σύμφωνα με το έγγραφο, τυχόν ευθύνες θα διερευνηθούν για τους κ. Γ. Στουρνάρα, Δ. Αβραμόπουλο, Αδ. Γεωργιάδη, Ευ. Βενιζέλο, Ανδρ. Λυκουρέντζο, Μ. Σαλμά, Ανδρ. Λοβέρδο, Γ. Κουτρουμάνη, οι οποίοι ως υπουργοί Υγείας, Οικονομικών και Ανάπτυξης από το 2006 και έως το 2015, επί κυβερνήσεων Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ, αλλά και κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης των δύο κομμάτων και των υπηρεσιακών κυβερνήσεων που μεσολάβησαν, είχαν την ευθύνη υπογραφής της τιμολόγησης των φαρμάκων. Στο ίδιο πακέτο περιλαμβάνονται και τρεις αναφορές (μηνυτήριες) που έχουν κατατεθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς εις βάρος του υπουργού Παν. Κουρουμπλή, όταν ήταν υπουργός Υγείας, σχετικά με την πολιτική αγοράς φαρμάκων που ακολούθησε και ειδικώς για την αγορά μεγάλων ποσοτήτων, όπως καταγγέλλεται. O κ. Κουρουμπλής διέψευσε ότι το όνομά του περιλαμβάνεται στη δικογραφία και επιτέθηκε κατά του κ. Λοβέρδου για τη μηνυτήρια αναφορά που έχει κάνει εις βάρος του.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΟΥΝ ΟΙ 10 ΠΟΥ ΚΑΤΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ

untitled-1

Και τα 10 πολιτικά πρόσωπα που περιλαμβάνονται στο διαβιβαστικό της δικογραφίας χωρίς αξιολόγηση από τη Δικαιοσύνη, αντέδρασαν άμεσα κάνοντας λόγο για πολιτική αθλιότητα της κυβέρνησης που επιχειρεί να αλλάξει την ατζέντα της επικαιρότητας, καθώς το πολιτικό κλίμα είναι σε βάρος της.

Εξοργισμένος δήλωσε ο πρ. υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παν. Πικραμένος που προέρχεται από το δικαστικό κλάδο, ενώ ο Μεσσήνιος πολιτικός και πρ. πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς έκανε λόγο για συκοφαντία Τσίπρα που δεν τον αγγίζει. Συγκεκριμένα οι δύο πρώην πρωθυπουργοί δήλωσαν:

 • Πικραμμένος: Ουδεμία σχέση έχω εγώ και η υπηρεσιακή κυβέρνησή μου με το σκάνδαλο Novartis

Δήλωση σχετικά με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis έκανε ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Παναγιώτης Πικραμμένος.

«Ουδεμία σχέση έχω με το σκάνδαλο της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και η υπηρεσιακή κυβέρνηση της χρονικής περιόδου Μαΐου -Ιουνίου 2012», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μάλιστα, μιλώντας στο ΣΚΑΙ είπε «αναρωτιέμαι τι ανάμειξη θα μπορούσα να έχω εγώ με την Novartis. Έχω εξοργιστεί».

 • Σαμαράς: Η συκοφαντία Τσίπρα εναντίον μου δεν με αγγίζει

Σε δήλωση για το ζήτημα της Νovartis προέβη ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς.

«Πληροφορήθηκα τη νέα συκοφαντία του κ. Τσίπρα κατά του προσώπου μου. Και μάλιστα από κατασκευασμένες μαρτυρίες ανωνύμων. Επειδή η συκοφαντία είναι το όπλο των δειλών, τους λέω πως εμένα δεν με αγγίζουν! Να είναι βέβαιοι ότι οι συκοφάντες και όσοι είναι από πίσω θα λογοδοτήσουν οι ίδιοι στη δικαιοσύνη».

 • Βενιζέλος: Δημιουργούν σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού

Δήλωση σχετικά με την υπόθεση Novartis έκανε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέροντας: «Όσες φορές έκαναν το λάθος να μου επιτεθούν με συκοφαντίες μετάνιωσαν γιατί προσέκρουσαν στον τοίχο της αλήθειας. Τώρα βλέπω να αναφέρουν και το όνομα μου στην «υπόθεση Novartis» κατά τρόπο παντελώς ασυνάρτητο, μάλλον από συνήθεια. Επειδή μόνος μου γνώμονας ήταν και είναι πάντα το δημόσιο συμφέρον,  δεν θα αφήσω αναπάντητη τη βάρβαρη προσβολή των θεσμών του κράτους δικαίου που συντελέσθηκε από την κυβέρνηση, σε συνεργασία δυστυχώς με δικαστικούς λειτουργούς, προκειμένου να  διαμορφωθεί ένα σκηνικό φτηνού πολιτικού αντιπερισπασμού».

 • Aβραμόπουλος: Ουδεμία σχέση έχω με το ζήτημα Novartis

«H πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας, κατά το διάστημα της υπουργίας μου (2006-2009) και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με το ζήτημα Novartis», τονίζει σε δήλωσή του ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος.

«Με έκπληξη πληροφορήθηκα αναφορά του ονόματός μου στην δικογραφία για τη Novartis που απεστάλη στη Βουλή μαζί με άλλα ονόματα Πρωθυπουργών και Υπουργών της περιόδου 2006-2015», ανέφερε στη δήλωσή του ο ο κ. Αβραμόπουλος. Σημείωσε, δε, ότι «την περίοδο που ήμουν Υπουργός Υγείας, από το 2006 ως το 2009 η πολιτική του φαρμάκου και η τιμολόγησή του δεν ανήκε στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και συνεπώς ουδεμία σχέση είχα ούτε και θα μπορούσα να έχω με αυτό το ζήτημα». Πρόσθεσε μάλιστα ότι « η αρμοδιότητα για το φάρμακο περιήλθε στο Υπουργείο Υγείας δυο χρόνια μετά την αποχώρησή μου. Απλά και ξεκάθαρα. Συνεπώς δεν υφίσταται ζήτημα» κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.

 • Στουρνάρας: Ουδέποτε υπέγραψα οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται με τη Novartis

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis έδωσε ο Γιάννης Στουρνάρας.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι ποτέ δεν είχε υπογράψει απόφαση που να σχετίζεται με την εν λόγω εταιρεία, κατά τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, θέση που- υπογράμμισε- δεν έχει καμία σχετική αρμοδιότητα.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Στουρνάρα: «Ουδέποτε κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Οικονομικών είχα υπογράψει οποιαδήποτε απόφαση που να σχετίζεται άμεσα ή έμμεσα με την εταιρία Novartis. Παρεμπιπτόντως, ουδεμία από το νόμο σχετική αρμοδιότητα έχει ο Υπουργός Οικονομικών. Η πολιτική στοχοποίηση και το bullying που υφίσταμαι εγώ και η οικογένεια μου τρία χρόνια τώρα έχει τα όρια της».

 • Λοβέρδος: Aθλιότητες-γελοιότητες της συμμορίας

Απάντηση σε δημοσιεύματα σχετικά με το σκάνδαλο της Novartis έδωσε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

«Η ηθική εξαχρείωση και ο πολιτικός αμοραλισμός της παρούσας κυβέρνησης έσπασαν όλα τα ρεκόρ που είχαν οι ίδιοι δημιουργήσει. Αυτή την φορά η συμμορία ξεπέρασε ακόμα και τα όρια της γελοιότητας.

Επειδή, όμως, όλες οι ενέργειές μου ως υπουργού υπαγορεύθηκαν αποκλειστικά, μονοσήμαντα και απόλυτα από το δημόσιο συμφέρον, δηλώνω κατηγορηματικά ότι αυτοί που επιχείρησαν ή θα επιχειρήσουν να ρίξουν σκιές στην πολιτική μου διαδρομή θα κληθούν να λογοδοτήσουν εκεί που τους ταιριάζει: στα αρμόδια ποινικά και πολιτικά δικαστήρια».

 • Γεωργιάδης: Θα καταθέσω μήνυση κατά Παπαγγελόπουλου-Τουλουπάκη

Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου και της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη για την υπόθεση Novartis.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τους κατηγορεί γιατί -όπως είπε χαρακτηριστικά μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1- «σε περίπτωση που ο υπουργός έχει ήδη ενημερωθεί για το περιεχόμενο της δικογραφίας και άρα έτσι γνωρίζει από πριν τα ονόματα που περιέχονται σε αυτήν, τότε οι δυο τους έχουν παραβιάσει το Σύνταγμα και πρέπει να απολογηθούν γι’ αυτό».

«Είναι σπουδαίο ζήτημα για τη δημοκρατία μας να παραβιάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο το Σύνταγμα και γι’ αυτόν τον λόγο αύριο θα καταθέσω μήνυση εναντίον τους», ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης.

Ο ίδιος αρνείται κάθε εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση και χαρακτηρίζει την κίνηση μεθοδευμένη από την κυβέρνηση, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά, «ο κ. Τσίπρας είναι πανικόβλητος μετά το συλλαλητήριο».

 • Λυκουρέντζος: Ουδεμία σχέση έχω με οποιαδήποτε φαρμακευτική

Αιφνιδιασμένος και έκπληκτος για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση της Novartis δηλώνει ο πρώην υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Επισημαίνει δε, πως ουδεμία σχέση είχε με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία.

Σε δήλωσή του, ο κ. Λυκουρέντζος τονίζει πως διετέλεσε υπουργός Υγείας για ένα χρόνο, από τον Ιούνιο του 2012 ως τον Ιούνιο του 2013 επισημαίνοντας πως όπως είναι γνωστό και προκύπτει και από το Φ.Ε.Κ.(Αριθμός φύλλου 2105,9η Ιουλίου 2012,Τεύχος Β´), δεν ανήκε σε αυτόν η αρμοδιότητα της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας και συνεπώς ο σχεδιασμός της φαρμακευτικής πολιτικής.

«Στη θητεία μου ουδεμία απόφαση υπέγραψα σχετικά με την τιμολόγηση των φαρμάκων για οποιαδήποτε εταιρεία και φυσικά ούτε και για την Novartis. Ουδεμία σχέση είχα με οποιαδήποτε φαρμακευτική εταιρεία. Αιφνιδιάζομαι και εκπλήσσομαι με την αναφορά του ονόματός μου στη συγκεκριμένη δικογραφία. Στην πολιτική μου διαδρομή υπηρέτησα το δημόσιο συμφέρον με διαφάνεια και ακεραιότητα. Δεν θα ανεχθώ, με κανένα τρόπο, τη σπίλωση του ονόματός μου», τονίζει ο Ανδρέας Λυκουρέντζος στη δήλωσή του.

 • Σαλμάς: Εχω καταθέσει ως μάρτυρας -Από εμένα έμαθε ο ΣΥΡΙΖΑ για την υπόθεση

Για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis, μίλησε ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Mάριος Σαλμάς.

«Ο κ. Παπαγγελόπουλος, που είπε ότι είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία της χώρας, το ίδιο είχε πει και ο κ. Κοντονής. Από πού το έμαθαν αυτοί ότι υπάρχει σκάνδαλο και έρευνα στην Αμερική; Πως ξεκίνησε στην Ελλάδα; Από τον Σαλμά το έμαθαν. Από εμένα το έμαθαν, εγώ είμαι ΝΔ, από εμένα έμαθαν ότι στην Αμερική διεξάγεται έρευνα για σκάνδαλο στην Ελλάδα. Άρα ο Σαλμάς είπε στην Ελλάδα για το σκάνδαλο Novartis», δήλωσε ο κ. Σαλμάς, μιλώντας στον «Real fm».

«Πως γίνεται να μην αναφέρομαι; Αφού έχω καταθέσει ως μάρτυρας για την υπόθεση», τόνισε.

«Στις 30 Μαϊου του 2017, ο κ. Σαράκης, δικηγόρος των μαρτύρων στην Αμερική, δήλωσε ότι ξέρω από τη δικογραφία ότι ο Σαλμάς ήταν ο υπ’αριθμόν ένα στόχος της Novartis».

«Μείωσα τον τζίρο της Novartis 30%. Κρατούσα τις τιμές κάτω από εκεί που έπρεπε, αυτό χάλαγε τη σούπα της Novartis σε 18 χώρες», επεσήμανε ο βουλευτής της ΝΔ.

«Υφίσταται σκάνδαλο τεράστιο, αλλά όχι με αυτές τις πολιτικές ουρές. Μένει να δούμε τη δικογραφία. Δεν έχει σχέση με τους μάρτυρες της Αμερικής, βρήκαν νέους μάρτυρες εδώ, κουκουλοφόρους προφανώς, που δεν ξέρει κανείς τα ονόματα τους. Καθόμουν στο ίδιο τραπέζι με τους δύο Έλληνες μάρτυρες που πήγαν στην Αμερική, δεν είχαν τέτοια ονόματα. Άρα είναι καινούργιοι μάρτυρες», συμπλήρωσε ο κ. Σαλμάς.

«Η εκτίμηση μου είναι ότι είναι ψευδομάρτυρες, δεν υπήρχαν όλα αυτά στην πρώτη υπόθεση, στην αμερικανική, αν το κατασκεύασαν οι εδώ αρχές, θα αποδειχθεί στην πορεία», σημείωσε κλείνοντας.

 • Κουτρουμάνης: Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για την τιμολόγηση φαρμάκων

Την έκπληξή του για την εμπλοκή του ονόματός του στην υπόθεση Novartis, εξέφρασε ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Έκανε μάλιστα λόγο για μεθόδευση από την κυβέρνηση, που «προσπαθεί να αλλάξει ατζέντα».

«Δεν ήμουν ποτέ αρμόδιος για θέματα τιμολόγησης φαρμάκων. Εκείνο το οποίο θα μπορούσε να πει για μένα ήταν ότι έκανα τη μεγαλύτερη προσπάθεια για να μειωθεί η δαπάνη μέσα από την ηλεκτρονική συνταγογραφήση ως υπουργός Εργασίας. Ήταν 5,6 δισ. η δαπάνη και όταν αποχώρησα ήταν κάτω από 3 δισ. το χρόνο», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτρουμάνης, μιλώντας στο «Θέμα 10,6».

«Δεν έχω δώσει ποτέ δικαίωμα να αμφισβητήσει κανείς την τιμιότητά μου», τόνισε.

Ο πρώην υπουργός Εργασίας, εμφανίστηκε επίσης ήσυχος για τις εξελίξεις, λέγοντας ότι «δεν έχω καμία ενημέρωση για το περιεχόμενο της δικογραφίας».

Ο κ. Κουτρουμάνης, έκανε επιπλέον λόγο για «αθλιότητα από την κυβέρνηση» εκτιμώντας ότι «προσπαθεί να αλλάξει την ατζέντα και να δημιουργήσει ενόχους σε μια πορεία για να ανατρέψει το εις βάρος της κλίμα».

«Δεν το συζητάμε, η μεθόδευση είναι προφανής», είπε κλείνοντας.

Leave a Reply