ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άνοιξε ο… δρόμος για την ίδρυση Περιφερειακής Τράπεζας στην Πελοπόννησο με τους Γερμανούς!

0

Τα… χέρια φαίνεται πως έδωσαν στη συνάντηση που είχαν στα γραφεία της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ) στην Αθήνα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, με τον Γερμανό υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης και εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, Χανς Γιοαχιμ Φούχτελ και εκπροσώπους της Sparkassen, για τη δημιουργία παραρτήματος της γνωστής Τράπεζας στην Πελοπόννησο.

Το σλάιντ απαιτεί την χρήση JavaScript.

Στη συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Niclaus Bergmann και το υψηλόβαθμο στέλεχος της Sparkassen στην Ευρώπη Harald Felzen, εκφράστηκε η κοινή πεποίθηση όλων, πως μια τέτοιου τύπου Τράπεζα, μπορεί να λειτουργήσει επιτυχημένα στην περιφέρειά μας και να συμβάλει στην τόνωση της οικονομίας, με στήριξη κυρίως των μικρομεσαίων επαγγελματιών, που τόσο ανάγκη έχουν στον καιρό της εδραιωμένης κρίσης. «Έχουμε μια μεγάλη πρόκληση μπροστά μας, όμως οι υπολογισμοί και τα στοιχεία τεκμηριώνουν με ρεαλισμό ότι η Περιφερειακή Τράπεζα τύπου Sparkasse μπορεί λειτουργήσει στην Περιφέρεια Πελοποννήσου», δήλωσε ο Πέτρος Τατούλης, ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι το μοντέλο αυτό, το οποίο αποτελεί μια σύγχρονη προσέγγιση σε νέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λείπει από τη χώρα μας, τη στιγμή που γίνεται τεράστια προσπάθεια για να ανακάμψει η οικονομία. «Από την πλευρά της κυβέρνησης, υπάρχει θετική εικόνα αποδοχής του νέου αυτού μοντέλου», σημείωσε επίσης, ο περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι σε περίπτωση που το εγχείρημα πετύχει, θα αποτελέσει την καλή πρακτική για τη χώρα που θα υιοθετήσουν και οι άλλες Περιφέρειες.

«Στόχος μας, είναι η δημιουργία αξιόπιστου φορέα χρηματοδότησης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ώστε να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία της χώρας. Σχεδιάζουμε κάτι καινούργιο για τη χώρα, το οποίο γρήγορα θα αποκτήσει υπεραξία», ανέφερε ο κ. Τατούλης, με τον ομοσπονδιακό υφυπουργό Οικονομικής Συνεργασίας κ. Φούχτελ να εκφράζει επίσης, την ικανοποίησή του από το αίσιο, ως φαίνεται τέλος, αυτής της υπόθεσης. «Η επιτυχία σας αυτή, θα έχει δημιουργήσει κάτι πολύ σημαντικό, καθώς το μοντέλο αυτό, μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος της Πελοποννήσου και της χώρας, τόσο  από το εσωτερικό της, όσο και με την προσέλκυση σημαντικών κεφαλαίων από το εξωτερικό», είπε απευθυνόμενος στον κ. Τατούλη ο Χανς Φούχτελ, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι μετά το ξεκίνημα της πρώτης περιφερειακής τράπεζας στην Πελοπόννησο, θα υπάρξει αλματώδης ανάπτυξή τους στην Ελλάδα.

Από την πλευρά, ο διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος των Sparkassen Niclaus Bergmann σημείωσε ότι χωρίς βιώσιμες τράπεζες δεν μπορεί να ανακάμψει η οικονομία και δεν μπορεί να υπάρξει η απαιτούμενη ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Ο ΦΟΥΧΤΕΛ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ… ΜΑΤΙ ΣΤΟΝ ΤΑΤΟΥΛΗ ΕΚΦΡΑΖΟΝΤΑΣ  ΤΗΝ ΠΙΣΤΗ ΤΟΥ ΣΤΟ ΕΓΧΕΙΡΗΜΑ

«Η υπερδιόγκωση των συστημικών τραπεζών, μέσω των συγχωνεύσεων, μπορεί να εξασφάλισε τη βιωσιμότητά τους, δεν βοήθησε ωστόσο την πραγματική οικονομία, αφού έχουν αποτραβηχτεί από την ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», ανέφερε με νόημα και εξήρε τη δυναμική της Πελοποννήσου, χαρακτηρίζοντας τον περιφερειάρχη ως αξιόπιστο εταίρο, ο οποίος πρωτοστατεί στη χώρα για τη δημιουργία περιφερειακού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος και διαθέτει όλα τα συστατικά επιτυχίας. «Μια τέτοια συνεργασία μας έλειπε πριν από τρία – τέσσερα χρόνια, όταν είχαμε κάνει την πρώτη προσπάθεια», δήλωσε και μαζί με τον κ. Felzen υποστήριξε πως η τράπεζα… πιλότος στην Πελοπόννησο, θα αποτελέσει το πρότυπο των περιφερειακών τραπεζών που θα αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις. «Ο στόχος μας δεν είναι βραχυπρόθεσμος. Οραματιζόμαστε τη βιωσιμότητα των περιφερειακών ταμιευτηρίων για τις επόμενες γενιές. Το μοντέλο των Sparkassen στη Γερμανία υπάρχει με επιτυχία εδώ και 200 χρόνια», ανέφεραν τα δύο μεγάλα στελέχη του ιδρύματος, τονίζοντας πως βασικός στόχος, θα είναι η εξασφάλιση της βιωσιμότητάς της και η επανεπένδυση κεφαλαίων της, στην τοπική οικονομία, για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

Τη στήριξή του στο εγχείρημα της Πελοποννήσου εξέφρασε και ο έπαρχος του Schwabisch Hall Gerhard Bauer, ο οποίος επεσήμανε ότι τόσο ο ίδιος, όσο και ο έπαρχος του Calw Helmut Riegger θα συμμετέχουν ενεργά στην επιτυχή έκβαση της προσπάθειας αυτής, κινητοποιώντας παράλληλα και άλλους περιφερειάρχες και δημάρχους της Γερμανίας. Τέλος, στη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν από τους τεχνικούς συνεργάτες τόσο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, όσο και του Ιδρύματος των Sparkassen, στοιχεία βιωσιμότητας του έργου αυτού, η δυναμική και οι προοπτικές της περιφερειακής οικονομίας της Πελοποννήσου, αλλά και οι χρηματοπιστωτικές ανάγκες της χώρας για τη δημιουργία ενός τέτοιου ιδρύματος.

Στη συνάντηση, συμμετείχαν επίσης o πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Βάδης – Βυρτεμβέργης Roger Kehle, η ομοσπονδιακή βουλευτής της Γερμανίας Renata Alt και οι σύμβουλοι του περιφερειάρχη Παναγιώτης Θεοφανόπουλος και Δημήτρης Κοκκίνης, ενώ μια ημέρα μετά, στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η συνάντηση Τατούλη με τη διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, Σπυριδούλα Παπαγιαννίδου.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΚΑΙ  ΜΕ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΝΟΨΕΙ ΤΗΣ ΙΔΡΥΣΗΣ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΥ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ

Στη διάρκεια της συνάντησης με την κα Παπαγιαννίδου και τους συνεργάτες της, η Περιφέρεια ανακοίνωσε πως κατέστη σαφές, ότι το υφιστάμενο θεσμικό και νομικό πλαίσιο, τόσο το ελληνικό, όσο και το ευρωπαϊκό, καλύπτει απόλυτα τη δημιουργία της περιφερειακής αυτής τράπεζας στο πρότυπο της Sparkassen. Μάλιστα, φέρεται να αποφασίστηκε η στενή τεχνική συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Τράπεζα της Ελλάδος και το ίδρυμα της Sparkassen, ώστε να εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες κατάρτισης και υποβολής της αίτησης άδειας ίδρυσης της Περιφερειακής Τράπεζας Πελοποννήσου.

Γ. Αναγνωστοπούλου

Leave a Reply