ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Αναψε το “πράσινο φως” για την υπογραφή της ΣΔΙΤ για τα σκουπίδια – Στην τελική ευθεία μετά και το τελευταίο «ναι» του Ελεγκτικού Συνεδρίου

0

Ερρίφθη, τελικά, ο… κύβος για το μεγάλο έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης των Απορριμμάτων της Πελοποννήσου, με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο, άναψε το «πράσινο φως» κρίνοντας νόμιμη την προγραμματική σύμβαση ανάμεσα στον Φορέα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, για την υλοποίηση του έργου.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Η Περιφέρεια, που «διέβη τον Ρουβίκωνα» χωρίς να… βραχεί, καθώς δικαιώθηκε για μια ακόμη φορά, χαρακτηρίζει καθοριστικής σημασίας την απόφαση αυτή, του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας και εκτιμά πως δεν πρόκειται στο εξής, να επιμείνει κανείς στην αντίθετη κατεύθυνση, η οποία παρατείνει την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση που επικρατεί σε πολλές περιοχές, ειδικά της Μεσσηνίας. «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έχει πλέον λυθεί», δήλωσε χθες από την Καλαμάτα, στη διάρκεια της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, η θεματική αντιπεριφερειάρχης Ντίνα Νικολάκου, εκφράζοντας την εμφανή ικανοποίησή της από την εξέλιξη και την αισιοδοξία της για την αντιμετώπιση του σοβαρότερου προβλήματος της Περιφέρειας Πελοποννήσου. «Μιλάμε για το τελευταίο στάδιο πριν την υπογραφή της σύμβασης, καθώς το Ελεγκτικό Συνέδριο, ενέκρινε ως νόμιμη, την προγραμματική σύμβαση μεταξύ του ΦΟΔΣΑ και της Περιφέρειας για την υλοποίηση του έργου της ΣΔΙΤ», ανέφερε η κα Νικολάκου και στάθηκε στην πολυετή διαδρομή στα «κακοτράχαλα» μονοπάτια της επίλυσης, στα οποία, πριν γίνει κυβέρνηση «κατευθυνόταν» και ο ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον με την υπογραφή των υπουργών του, άλλαξε πορεία, στηρίζοντας το έργο και διαφημίζοντάς το, ως υποδειγματικό! «Το έργο αυτό, φέρει ακεραία την υπογραφή  του περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρου Τατούλη, ο οποίος το οραματίστηκε και το σχεδίασε, με την Περιφερειακή Αρχή, να το υλοποιεί μέχρι το στάδιο του διαγωνισμού. Σήμερα, μετά από τα πολλά εμπόδια, τα οποία δημιουργήθηκαν και ξεπεράστηκαν, η Περιφέρεια, οι Δήμοι και η κυβέρνηση, προχωράμε μαζί στην υλοποίηση αυτού του έργου, το οποίο αποτελεί τη μοναδική νόμιμη λύση σε μια Περιφέρεια η οποία αλλάζει σελίδα και από την πιο βρόμικη που ήταν το 2011, μετατρέπεται στην πιο σύγχρονη Περιφέρεια της χώρας, με ένα «πράσινο» έργο», δήλωσε η αντιπεριφερειάρχης, η οποία εστίασε στη συνεργασία των εμπλεκόμενων φορέων.

ΤΟ «ΝΑΙ» ΤΩΝ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ «ΣΤΡΟΦΗ»

«Ξεκινήσαμε μόνοι μας, με πολλές αντιδράσεις για το έργο αυτό, το οποίο πολλαπλώς συκοφαντήθηκε, όπως επίσης συκοφαντήθηκε ο περιφερειάρχης κι εγώ», ανέφερε η Ντίνα Νικολάκου, τονίζοντας πως με επιμονή, διαφάνεια και συνεργασία, το πρόβλημα λύθηκε. «Πολλοί μαζί, υπερβήκαμε τις όποιες αντιπαραθέσεις και ενώσαμε τις δυνάμεις μας. Αυτό, είναι πολύ σημαντικό, ειδικά τη στιγμή που κάποιοι, με πολλούς τρόπους, προσπαθούν να δηλητηριάσουν το σύνολο του πολιτικού συστήματος της χώρας. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ, ότι στην τελευταία συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, οι εκπρόσωποι των Δημοτικών Αρχών με ενισχυμένη πλειοψηφία, είπαν ένα μεγάλο «ναι» στην υλοποίηση της ΣΔΙΤ», τόνισε η Ντίνα Νικολάκου, η οποία αναφέρθηκε και σε εκείνους τους λίγους, που ακόμη διαφωνούν. «Οι ελάχιστοι Δήμοι οι οποίοι αντιδρούν σ’ αυτό το έργο, θεωρούμε πως μετά την εξέλιξη αυτή, που νομιμοποιεί τη σύμβαση, θα έρθουν… μαζί, γιατί σε αυτό το έργο δεν περισσεύει κανένας», ανέφερε, επισημαίνοντας πως πρέπει να αφήσουμε πίσω μας, την εποχή των χωματερών και των σκουπιδιών στα ποτάμια και στους αρχαιολογικούς χώρους και να περάσουμε σε μια νέα εποχή, δίνοντας υπεραξία στον τουρισμό και τα αγροτικά προϊόντα.

«ΝΑΙ» ΣΕ ΒΕΛΤΙΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

Αξίζει επίσης να σημειωθεί, πως οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί από πολλούς εμπλεκόμενους φορείς, θα ληφθούν υπόψη, για να γίνουν οι απαραίτητες βελτιωτικές κινήσεις, ωστόσο, η υλοποίηση, θα γίνει βάση του αρχικού σχεδιασμού, βάση του διαγωνισμού! Θέματα, όπως αυτά των σταθμών μεταφόρτωσης ή άλλα δευτερογενή ζητήματα, θα συζητηθούν, όπως παραδέχθηκε η κα Νικολάκου, η οποία υπενθύμισε πως το έργο, δεν παραδίδεται στην εταιρεία, αλλά στο ΦΟΔΣΑ, την Περιφέρεια και τους αντίστοιχους φορείς και μόλις ξεκινήσουν οι κτιριακές εγκαταστάσεις, θα το «διαχειρίζεται» ο Φορέας Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Leave a Reply