ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μίκης, Σκοπιανό και στο βάθος Novartis

0

«ΚΑΛΕΙΤΑΙ ένας σεβάσμιος 93χρονος (εθνικό σύμβολο) να αποβάλει το ερίτιμο φορτίο που κουβαλάει και να παρέμβει σε ένα μείζον εθνικό θέμα κινούμενος, όπως είπε, από άδολο πατριωτισμό· του λένε (ποιοι;) να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά και συμβαίνει το εξής: ζεματίζεται ο ίδιος και τα κάστανα γίνονται κάρβουνο.

ΦΟΡΤΙΣΜΕΝΟΣ προφανώς συναισθηματικά ξέχασε ότι με βάση διεθνείς συνθήκες δικαίου περί καθορισμού εθνών και εθνοτήτων, συνόρων και ονομάτων (και όχι, δυστυχώς, με βάση πολιτισμικό και ιστορικό παρελθόν) Μακεδονίες είναι πλέον τέσσερις.

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ όλες των χωρών τους πλην της γιουγκοσλαβικής, η οποία για ένα εκατομμύριο λόγους κάποια στιγμή «μετεξελίχθηκε» σε κράτος.

ΕΠΙ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ οι κάτοικοί της εκπαιδεύτηκαν (τερατωδώς και βιάζοντας η εκπαίδευσή τους την Ιστορία -και αυτό είναι ένα άλλο μείζον θέμα) και γαλουχήθηκαν ως κάτοικοι της Μακεδονίας -δεν φταίνε οι άνθρωποι (οι εξουσίες πάντα φταίνε).

ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΕ κανείς στη θέση του Μίκη ή του Κασιμάτη να είναι κατά πολύ νεότεροί τους, σφυρηλατημένοι στη σύνεση και την ιστορική γνώση, απαλλαγμένοι από στερεότυπα που διαιωνίζουν τη μη επικοινωνία.

ΑΥΤΟ δεν σημαίνει κάτι για την ηλικία, απλώς θέλει να πει ότι οι νέες γενιές δεν μπορούν να εμπνεύσουν ή να σηκώσουν στους ώμους τους εθνικά θέματα σε τέτοιες λαοσυνάξεις -όχι μόνο εθνικά θέματα…

ΑΚΟΥΓΑ μερικούς ανιστόρητους να λένε στην τηλοψία ότι οι αριστεροί ήσαν πάντα διεθνιστές και ουχί πατριώτες. Μπα; Η Αριστερά της Αντίστασης τι ήταν; Μισαλλόδοξη μήπως και ετερόδοξη και όχι πατριωτική;

ΑΣ ΑΦΗΣΟΥΜΕ κατά μέρος τους μετέπειτα «διανοητές» της· αυτοί, έτσι κι αλλιώς, ακόμη και σήμερα, άλλα λένε τον ένα χρόνο, άλλα τον άλλο -τρεις λαλούν και δυο χορεύουν.

ΑΚΟΥΣΑ επίσης, τυχαία, πριν από λίγες μέρες, την ανάγνωση μιας επιστολής ενός αντισυμβατικού συγγραφέα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας (πρέπει να ήταν το 1992)· δεν γνωρίζω εάν περιήλθε σε γνώση του Προέδρου ή ποια ήταν η τύχη της, υπάρχει πάντως ως έγγραφο).

ΕΛΕΓΕ μεταξύ άλλων ότι δεν μπορούμε να μην ονομάζουμε τη γείτονα χώρα Μακεδονία αλλά ταυτόχρονα ότι οι κάτοικοί της πρέπει να αποκαλούνται Μακεδονίτες και ουχί Μακεδόνες, ως ανήκοντες ή προερχόμενοι από μια μεγάλη μητέρα – πατρίδα (κατά το Ελλαδίτες, Ισραηλίτες κ.λ.).

ΜΑΚΕΔΟΝΕΣ μπορούν να καλούνται (για καθαρά ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους) μόνο οι Μακεδόνες που ζουν στα ερείπια της ελληνικής μακεδονικής δυναστείας -Βεργίνα, τάφοι Φιλίππου κ.λπ.

ΤΕΛΟΣ ΠΑΝΤΩΝ. Λένε ότι τα στερνά τιμούν τα πρώτα αλλά δεν νομίζω να ισχύει αυτό για τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη, το έργο του οποίου είναι κτήμα της οικουμένης, αφού πρώτα δόξασε τη μικρή τούτη χώρα περισσότερο από τους «ρεαλιστές» πολιτικούς ή άλλους καθαρόαιμους αριστερούς της διανόησης (και όχι φολκλορικά, αλλά ουσιαστικά).

ΙΣΩΣ νόμισε ότι μια τέτοια παρέμβαση θα ένωνε τους διχασμένους Ελληνες -ποιος ξέρει… Ισως ήταν κάποιο υπόλοιπο μεγαλομανίας -ποιος πάλι ξέρει… Ισως να ένιωσε Πανέλληνας -ποιος ξανά ξέρει… Ηθελε πάντως πολλή τόλμη να μιλήσει για αριστερόστροφο φασισμό -πλήγωσε πολλούς…».

***

ΚΑΙ ΝΑ ΘΕΛΩ να διαφωνήσω με τα όσα αναφέρει στο άρθρο του ο Γιώργος Σταματόπουλος, δεν μπορώ γιατί συμφωνώ με τα όσα αναφέρει ύστερα μάλιστα και από την εμφάνιση του Μίκη Θεοδωράκη στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

ΕΙΤΕ το θέλουμε είτε όχι λοιπόν, η Μακεδονία ως γεωγραφική περιοχή είναι χωρισμένη προ πολλού κι αν εμείς ως Ελληνική πλευρά εθελοτυφλούμε κάνοντας πως δεν καταλαβαίνουμε τι γίνεται, και το παίζουμε υπερπατριώτες.

ΑΥΤΟΣ ο υπερπατριωτισμός πάντως δεν μας ωφελεί αφ’ ενός και αφ’ ετέρου μας εκθέτει έναντι των άλλων αλλά και της ιστορίας μας πρωτίστως.

***

ΕΚΤΟΣ από το Σκοπιανό πάντως η ζωή συνεχίζεται και ξαφνικά διαπιστώσαμε την παρουσία της Novartis να πρωταγωνιστεί.

ΞΑΦΝΙΚΑ; Όχι και τόσο ξαφνικά, αν σκεφτούμε πως το θέμα έχει έρθει στο προσκήνιο και άλλη φορά και μάλιστα με εκτενή δημοσιεύματα.

ΤΩΡΑ όμως το πράγμα δείχνει να «χοντραίνει» για τα καλά αφού δημοσιοποιήθηκαν ονόματα πολιτικών  ως εμπλεκόμενοι.

ΘΥΕΛΛΑ εν ολίγοις και τώρα αναμένουμε τη συνέχειά της και στη Βουλή.

ΠΕΡΙΤΤΟ να πω βέβαια πως το όλο θέμα δεν προέκυψε τυχαία αυτή τη χρονική στιγμή και τα συμπεράσματα δικά σας.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ για άλλη μια φορά το πολιτικό σύστημα είναι  εκτεθειμένο, ακόμα κι αν ενοχοποιείται από ανώνυμους και εν τέλει υπόπτου προσελεύσεως μάρτυρες.

Θανάσης Παντές

Leave a Reply