ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σκοπιανό, 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου Τσικνοπέμπτη

0

«Η ΩΡΑ του απολογισμού ήρθε. Εγιναν δύο συλλαλητήρια, ένα στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Αθήνα. Η αξιωματική αντιπολίτευση τα στήριξε. Η Εκκλησία τα ευλόγησε.

ΕΠΙΣΤΡΑΤΕΥΤΗΚΕ ο Μίκης Θεοδωράκης λόγω της τεράστιας καλλιτεχνικής δημιουργίας του, της διεθνούς φήμης του και της μακρόχρονης δράσης του στον χώρο της Αριστεράς.

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΘΗΚΑΝ όλα τα κατεστημένα μέσα ενημέρωσης – έντυπα και ηλεκτρονικά. Συγκεκριμένοι μεγαλοεπιχειρηματίες έκαναν ό,τι μπορούσαν.

ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ήταν κατώτερο των προσδοκιών τους. Αλλά δεν είναι αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει.

ΤΟ ΚΥΡΙΟ αφορά τη χρησιμότητα που θα μπορούσε να έχει μια τέτοια μαζική εκδήλωση, με αυτούς τους οργανωτές, την ώρα που η κυβέρνηση διαπραγματεύεται τη λύση ενός προβλήματος που κρατάει σχεδόν 30 χρόνια, δηλητηριάζοντας τις σχέσεις της χώρας μας με τη γείτονα και υψώνοντας τείχη ανάμεσα σε δύο λαούς που δεν έχουν τίποτε να μοιράσουν μεταξύ τους.

ΟΣΟΙ ΣΤΗΡΙΞΑΝ τα συλλαλητήρια οφείλουν να απαντήσουν στο βασικό ερώτημα: μπορεί η χώρα να διαπραγματευτεί έστω και στον ελάχιστο βαθμό ξεκινώντας από τη θέση ότι «Η Μακεδονία είναι ελληνική»;

ΑΥΤΟ φώναζαν οι διαδηλωτές και αυτό επιβράβευσε ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος με δήλωσή του χαρακτήρισε το συλλαλητήριο της Αθήνας «έκφραση εθνικής υπερηφάνειας».

ΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ επομένως: με αυτή τη θέση πρέπει να διαπραγματεύεται η χώρα; Με αυτή τη θέση θα διαπραγματευόταν ο ίδιος αν ήταν πρωθυπουργός;

ΑΝ ΟΧΙ, τότε πώς συνιστά έκφραση εθνικής υπερηφάνειας ένα σύνθημα με βάση το οποίο δεν μπορεί να γίνει καμία διαπραγμάτευση και φυσικά δεν μπορεί να λυθεί το πρόβλημα;

ΕΝΑ ΕΠΙΖΗΜΙΟ για τα εθνικά συμφέροντα αίτημα από πότε συνιστά έκφραση εθνικής υπερηφάνειας;

ΕΧΟΥΜΕ τρελαθεί εντελώς ή ο πολιτικός καιροσκοπισμός είναι πάνω από όλα;

ΚΑΙ ΚΑΤΙ τελευταίο. Ο Μίκης Θεοδωράκης έχει στο έργο του δύο τραγούδια που αφορούν άμεσα τη Ρωμιοσύνη. Το ένα του 1966 είναι το αριστούργημα του Γιάννη Ρίτσου που λέει: «Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις».

ΤΟ ΑΛΛΟ είναι του 1985, από τον «Διόνυσο» σε δικούς του στίχους, που ζητάει ακριβώς το αντίθετο: «Τη Ρωμιοσύνη να την κλαις».

ΑΝ η Ρωμιοσύνη είναι αυτό που ο ίδιος εξέφρασε χθες, τότε “Τη Ρωμιοσύνη να την κλαις”, Μίκη».

***

ΑΡΘΡΟ της Εφημερίδας των Συντακτών με αφορμή το συλλαλητήριο της Αθήνας.

ΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ τρέχει και μαζί του παράπλευρες εξελίξεις (η Novartis είναι μια απ’ αυτές) όπως καταλαβαίνετε.

ΠΟΥ θα οδηγήσουν αυτές οι εξελίξεις, ας μη βιαστούμε να τις προφητεύσουμε αν δεν θέλουμε να γελοιοποιηθούμε.

***

ΚΙ ΕΝΩ τρέχουν τα άλλα θέματα, ολοκληρώθηκε χθες στην Καλαμάτα το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου που είχε ξεκινήσει στις 24 Ιανουαρίου.

ΟΣΟΙ το παρακολούθησαν ανελλιπώς, δικαιολογημένα μπορούν να ισχυριστούν ότι παρακολούθησαν μερικές από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες ντοκιμαντέρ ελληνικές και ξένες.

ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου είναι ένα γεγονός που δικαιολογημένα πλέον καταξιώνεται ως θεσμός στην περιφέρεια και αξίζει να υποστηριχθεί ακόμα περισσότερο.

ΘΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ για μια συνολική αποτίμηση τώρα που το Δ.Φ.Ν.Π. ολοκληρώθηκε.

***

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ ήταν και πέρασε και πολύ χαρήκαμε σεργιάνι και τσίκνα απ’ άκρη σ’ άκρη στην αισιόδοξη πόλη των ονειρικών ιβίσκων.

ΚΑΙ βέβαια απολαύσαμε εξαιρετικά εδέσματα με πολύ κέφι και τραγούδι.

Η ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ είναι μια μέρα χαράς και γλεντιού μέσα στις απόκριες και αξίζει κάθε έπαινο.

ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ είναι δικαίωμα στη χαρά και ανελέητη σάτιρα σε κάθε μορφή εξουσίας και μιζέριας.

ΚΑΛΑ να ’μαστε και μη ξεχνάτε και τα αποκριάτικα πάρτι των ημερών.

Θανάσης Παντές

Comments are closed.