ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Με αφορμή τους 23ους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στη Ν. Κορέα: Το διαχρονικό μήνυμα των Ολυμπιακών Αγώνων!

0

Την Παρασκευή  9 Φεβρουαρίου, άρχισαν οι 23οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες στην μικρή πόλη  Πιονγκτσάνγκ της Νότιας Κορέας. Οι αγώνες αυτοί δεν έχουν μεγάλη δημοσιότητα στην Ελλάδα διότι δεν έχουν αναπτυχθεί πολύ τα χειμερινά  σπορ, σε αντίθεση με άλλες χώρες, κυρίως του βορείου ημισφαιρίου, όπου οι αγώνες αυτοί εξισώνονται με τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Του ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ

Η ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΥ ΤΗΣ ΚΟΡΕΑΣ

Πριν το 1900 η χερσόνησος της Κορέας διεκδικείτο από την τσαρική Ρωσία και την Ιαπωνία. Τελικά οι Ιάπωνες επικράτησαν  και κατέστησαν την Κορέα προτεκτοράτο της Ιαπωνίας το 1905 ενώ το 1910 την προσάρτησαν στην αυτοκρατορία τους. Οι Ιάπωνες κυβέρνησαν την χώρα με βιαιότητα και ασυδοσία μέχρι που έχασαν τον Β΄ παγκόσμιο πόλεμο. Στην διάσκεψη της Γιάλτας το 1945 αποφασίστηκε η ίδρυση καθεστώτος τετραμερούς ελέγχου στη χώρα με τη συμμετοχή της ΕΣΣΔ, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Μ. Βρετανίας, που δρομολόγησε τις εξελίξεις για το διαχωρισμό της χερσονήσου στην Σοβιετική ζώνη επιρροής  που εκτεινόταν βόρεια του 38ου παραλλήλου και την  Αμερικανική ζώνη επιρροής νότια του 38ου παραλλήλου, που οριστικοποιήθηκαν  το 1948 με το σχηματισμό δύο ανεξάρτητων κρατών, της Βόρειας και της Νότιας Κορέας.

Μετά την διάσπαση οι σχέσεις των δύο χωρών οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, που κατέληξε στην ένοπλη σύγκρουση μεταξύ τους (Πόλεμος της Κορέας: 19501953). Από το 1953 μέχρι το 1987 η Ν. Κορέα κυβερνιόταν από δικτατορίες και ανελεύθερα καθεστώτα με την υποστήριξη των Αμερικανών. Από το 1987 και μετά η χώρα κυβερνάται  με δημοκρατικές διαδικασίες και έχει πολιτική σταθερότητα. Τον Σεπτέμβριο του 1988 μάλιστα η Σεούλ φιλοξένησε τους 24ους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η Ν. Κορέα με έκταση όσο το 75%  της Ελλάδας αλλά με 51 εκατομμύρια πληθυσμό, κατέχει την 10η ισχυρότερη οικονομία  στον κόσμο, και είναι μία από τις πιο τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες παγκοσμίως.

ΟΙ ΧΕΙΜΕΡΙΝΟΙ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

Πολύ καλά οργανωμένη η τελετή ενάρξεως με πολλούς συμβολισμούς με τίτλο «Ειρήνη σε Κίνηση», αλλά και περιεχόμενο που επικεντρώθηκε στην ειρήνη, που αυτό τον καιρό έχει καταλυθεί σε πολλά μέρη του κόσμου. Δυο χιλιάδες καλλιτέχνες έλαβαν μέρος στην μεγαλειώδη τελετή με πρωταγωνιστές  πέντε παιδιά, όσοι και οι Ολυμπιακοί κύκλοι, τα οποία διαχρονικά αναζητούσαν την ειρήνη. Τα χρώματα των ενδυμασιών των παιδιών συμβόλιζαν πέντε στοιχεία: φωτιά, νερό, ξύλο, μέταλλο και γη. Με την περιπέτεια των παιδιών να εξελίσσεται μέσα στην φύση και με την χρήση της νέας ψηφιακής τεχνολογίας, η όλη αναπαράσταση ήταν αφιερωμένη  στον άνθρωπο και την ειρήνη.

Ήταν μία τελετή στο πνεύμα της ειρήνης που από τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες είχε καθιερωθεί στην Αρχαία Ελλάδα, όπου όλοι οι πόλεμοι σταματούσαν κατά την διάρκεια των αγώνων. Μετά την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 η πρώτη προσπάθεια για την Ολυμπιακή Εκεχειρία έγινε μόλις το 1992 καθώς και στις επόμενες Ολυμπιάδες με μάλλον πτωχά αποτελέσματα. Στην Ολυμπιάδα των Αθηνών έγινε μεγάλη καμπάνια υπό την εποπτεία του εκ Πλατανίων Τριφυλίας Διεθνολόγου  Θαλή Μυλωνά στην έδρα του ΟΗΕ στην Νέα Υόρκη, για την Ολυμπιακή Εκεχειρία όπου την πρόταση αποδέχθηκαν αντιπροσωπείες 81 χωρών, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, η οποία είχε ευνοϊκή απήχηση για τη διεξαγωγή των Αγώνων στην Αθήνα, και την ειρήνη γενικότερα, και από πότε σημειώνεται κάποια πρόοδος.

Ακολούθησε η είσοδος και η παρέλαση των αθλητικών ομάδων στο Στάδιο, την οποία όπως πάντα άνοιξε η ολιγομελής Ελληνική ομάδα, με σημαιοφόρο  την αθλήτρια του αλπικού σκι, Σοφία Ράλλη.

Οι  αθλητές από τις ομάδες της Νότιας και της Βόρειας Κορέας, συμμετέχουν ως μία ομάδα στους αγώνες, και με την κοινή είσοδο και παρέλαση στο στάδιο, έστειλαν  ένα δυνατό μήνυμα ειρήνης στον κόσμο. Αδελφωμένοι κάτω από την σημαία της Κορεατικής ενοποίησης, την οποία κρατούσαν δύο αθλητές, ένας από κάθε χώρα. Οι μεν δίπλα  στου δε, έδειξαν για μία ακόμη φορά ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα μεταξύ τους, αλλά οι εξουσίες και τα συστήματα τους χωρίζουν. Να σημειωθεί ότι  επίσημη αντιπροσωπεία  αξιωματούχων από την Βόρεια Κορέα με επικεφαλής την Κιμ Γιο-Τζονγκ αδελφή του ηγέτη της Β. Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, παρακολούθησε την τελετή έναρξης καθήμενη πίσω από τον Νοτιοκορεάτη πρόεδρο Μουν Τζε-Ιν. Εκατομμύρια άνθρωποι τους είδαν να ανταλλάσσουν χειραψία και να σπάει έστω και στιγμιαία το κλίμα ψυχρότητας μεταξύ των δυο χωρών που τον τελευταίο καιρό είναι ιδιαίτερα οξυμένο.

ΣΕ ΑΝΤΙΠΟΛΕΜΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΜΕ ΛΕΝΟΝ…

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα άρχισε με το αντιπολεμικό τραγούδι  σε στίχους, μουσική, του Τζών Λένον «Imagine»(Φαντάσου), το οποίο απέδωσαν θαυμάσια τέσσερεις Κορεάτες τραγουδιστές, ενώ το σιγοτραγουδούσαν και οι χιλιάδες θεατές. Αυτό το τραγούδι το πρωτοπαρουσίασε Λένον το 1971, όταν ο πόλεμος του Βιετνάμ συνεχιζόταν με ιδιαίτερη σκληρότητα και το αντιπολεμικό κίνημα στην Αμερική είχε φουντώσει. Ο Λένον με αυτό και άλλα τραγούδια του ασκούσε έντονη κριτική στάση απέναντι στον πόλεμο και συμμετείχε ενεργά στο αντιπολεμικό κίνημα, πρωτοβουλίες που του στοίχισαν ακριβά.

Μερικοί στίχοι του τραγουδιού αυτού μεταφρασμένοι στα ελληνικά:

«Φαντάσου πως δεν υπάρχουν κράτη/ Δεν είναι δύσκολο να το κάνεις
Τίποτα για το οποίο να σκοτώνεις ή να πεθαίνεις/Και καμία θρησκεία επίσης/Φαντάσου όλους τους ανθρώπους/Να ζουν τη ζωή ειρηνικά

Φαντάσου καμία ιδιοκτησία /Αναρωτιέμαι αν μπορείς/Καμία ανάγκη για απληστία ή πείνα/ Η δική μας αδελφότητα ανθρώπων/ Φαντάσου όλους τους ανθρώπους/ Να μοιράζονται όλο τον κόσμο/ Και ο κόσμος θα ζει σαν ένα.»

Αλήθεια, πόσο σοφοί και επίκαιροι είναι και σήμερα αυτοί οι στίχοι, και πιστεύω για πάντα, διότι η ανθρωπότητα και οι Λαοί ποτέ δεν θα ηρεμήσουν.  Όμως  αυτό το τραγούδι και η διεθνής κατακραυγή  και εξέλιξη των συσχετισμών, βοήθησαν λίγο αργότερα να σταματήσει ο βάρβαρος  αποικιοκρατικός  πόλεμος στο Βιετνάμ και ο επί τριάντα σχεδόν χρόνια αλληλοσπαρασσόμενος λαός του να βρει το δρόμο του προς την πρόοδο ενωμένος. Ένα καταξιωμένο τραγούδι που  ταιριάζει πλήρως στα συμβαίνοντα τα τελευταία 70 χρόνια στην Κορεατική χερσόνησο, όπου είναι αδιανόητο τόσα χρόνια να χωρίζεται στα δύο ένας λαός που αποτελεί και μοναδικό φαινόμενο, αν δεν κάνω λάθος.

Και έρχεται μετά η ανάκρουση του Ολυμπιακού Ύμνου, σε στίχους του δικού μας ποιητή Κωστή Παλαμά και μουσική του Σπύρου Σαμάρα. Μία εξαίρετη Κορεάτισα υψίφωνος απέδωσε τον ύμνο σε άπταιστα  ελληνικά, συνοδευόμενη  από ανάλογη μουσική υπόκρουση, ενώ το πέρας του ύμνου καλύφθηκε από ουρανομήκεις ζητωκραυγές και παρατεταμένα χειροκροτήματα. Δεν χρειάζονται ειδικές γνώσεις για να καταλάβει κάποιος την διαχρονικότητα αυτών των στίχων, του οποίου η πρώτη στροφή λέει: «Αρχαίον Πνεύμα αθάνατο, αγνέ πατέρα/του ωραίου, του μεγάλου και τ’ αληθινού,/κατέβα, φανερώσου κι άστραψε εδώ πέρα/στη δόξα της δικής σου γης και τ’ ουρανού.»Δηλαδή επιζητείται η επίκληση του πνεύματος και των αρχών των αρχαίων Ολυμπιακών Αγώνων την σημερινή εποχή, ώστε να καλύψει  την δυσμενή απόκλιση του νέου από το παλιό.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του: «Πριν από δύο χρόνια στο Ρίο ντε Τζανέιρο, με την πρώτη Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων στην Ιστορία, η ΔΟΕ έστειλε ένα δυνατό μήνυμα ελπίδας στον κόσμο. Τώρα στην Πιονγκτσάνγκ, οι αθλητές από τις ομάδες της Νότιας Κορέας και της Βόρειας Κορέας, με το να παρελάσουν μαζί, στέλνουν ένα δυνατό μήνυμα ειρήνης στον κόσμο». Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Μουν Τζάε-Ιν,  κήρυξε την έναρξη των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Το επόμενο δεκαπενθήμερο, λοιπόν, θα έχουμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε στην τηλεόρασή μας τους νέους Ολυμπιονίκες σε αγωνίσματα όχι και τόσο γνωστά για τους περισσότερους ‘Έλληνες. Ανεξάρτητα  όμως από τις επικρίσεις ορισμένων για την χρήση αναβολικών από τους αθλητές ή την   εμπορευματοποίηση των αγώνων ή και άλλες αρνητικές κριτικές, οι Ολυμπιακοί Αγώνες   δεν παύουν να είναι ένας παγκόσμιος πλέον θεσμός, με διαδικασίες και κανόνες που ενισχύουν ή προστατεύουν το κύρος του, και  ο οποίος συγκεντρώνει συνεχώς  μεγαλύτερο αριθμό κρατικών συμμετοχών και όποτε διεξάγονται, οι ισχυροί του κόσμου μιλούν περισσότερο για την επικράτηση της ειρήνης, ενώ προσελκύουν το ενδιαφέρον πλουσίων και πτωχών.

 

Comments are closed.