ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το αινιγματικό έτος 2018

0

Το έτος 2018 σήκωσε τα πανιά του την 1η Ιανουαρίου και αρμενίζει σ’ ένα πέλαγος, κάθε άλλο παρά ήσυχο και ήρεμο.  Σαλπάρισε με πολλές ευχές και με πολλές «άνωθεν» υποσχέσεις.  Οι ευχές όμως, όσο εγκάρδιες και καλοπροαίρετες και αν είναι, δεν «πιάνουν» εύκολα. Και οι υποσχέσεις της εξουσίας σπάνια υλοποιούνται.

Του ΣΤΑΘΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ

Μπροστά σ’ αυτά αμείλικτος και ψυχρός στέκει ο ρεαλισμός. Αυτός που μας θυμίζει πως η πατρίδα μας τραβάει αγκομαχούσα τον οχτάχρονο ζυγό που της επέβαλαν οι δανειστές μας και πως μια δεκαετία διάγει βίον οικονομικής ύφεσης.

Ο λαός μας, αυτός που εύστοχα τον χαρακτήρισε ο εθνικός μας ψάλτης «ευκολόπιστο» και «χιλιοπροδομένο» ακούει κάθε φορά το εύηχο τραγούδι των πολιτικών μας και εύκολα παγιδεύεται.  Έτσι πορεύεται αμήχανος, σκυθρωπός, κουρασμένος και απογοητευμένος, υφιστάμενος και την καθημερινή πλύση εγκεφάλου απ’ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θεωρώντας πως δεν υπάρχει εύκολος δρόμος και σκύβοντας το κεφάλι δέχεται τα πάντα σχεδόν αδιαμαρτύρητα.  Παρενθετικά ν’ αναφερθεί -χωρίς ίχνος πολιτικολογίας- πως, αν τα μέτρα που πάρθηκαν τα τελευταία χρόνια, παίρνονταν από κυβερνήσεις άλλου ιδεολογικού χώρου, θα είχε καεί η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη (ρήση κυβερνητικού υπουργού ).  Κλείνει η παρένθεση.

Δεν είναι όμως τα οικονομικά, που μας υψώνουν μπροστά μας ο ρεαλισμός και η πραγματικότητα. Είναι και η νοοτροπία μας,  που μετά τη δεκαετία του ’80 άλλαξε άρδην, γιατί οι συνειδήσεις του λαού εκμαυλίστηκαν με τις ασύστολες παροχές σε μισθούς και συντάξεις απ’ τα άνευ μέτρου και σπουδής δανειζόμενο απ’ τους υπεύθυνους για την εξασφάλιση της επόμενης τετραετίας στην εξουσία.

Και είναι ακόμα και τα εθνικά μας θέματα. Το Κυπριακό μια χαίνουσα πληγή απ’ το 1974.  Η διαρκής επιθετικότητα των Τούρκων απ’ την ανατολή. Η προκλητικότητα της Αλβανίας για Τσαμουριά (και κανείς λόγος από δώθε για Βόρειο Ήπειρο). Και ο αλυτρωτισμός απ’ την πλευρά της Άρκτου των αμετανόητων Σκοπιανών που θέλουν το Μέγα Αλέξανδρο δικό τους (κι ας εμφανίστηκαν τον 7ον μ.Χ. αιώνα). Όλα τούτα σωρευμένα θέλουν ομοψυχία για την αντιμετώπισή τους.

Τέλος, το 2018, ίσως να’ναι κι έτος εκλογών, γιατί τα σκληρά μέτρα που έχουν ψηφιστεί θ’ αρχίσουν να εφαρμόζονται. Αν όχι, είναι ένα έτος προ των εκλογών που πρέπει να γίνουν το 2019. Υστερα απ’ όλα αυτά, αναντίλογα το 2018 είναι αινιγματικό, ή με προσδοκίες ή με απογοητεύσεις. Ιδωμεν. Ωστόσο καλή χρονιά.

Comments are closed.