ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Πίεση» στις τράπεζες και εξωδικαστικό συμβιβασμό «βλέπει» η κυβέρνηση για τα δάνεια στα πυρόπληκτα

0

Ο… ΑΠΕΓΚΛΩΒΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΥΘΥΝΗ «ΕΓΚΛΩΒΙΖΕΙ» ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ…

Στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, φαίνεται πως πέφτει το… βάρος της επίλυσης του προβλήματος των «πυρόπληκτων» δανείων, για τα οποία συζήτησαν περισσότερο από δύο ώρες στην Αθήνα, ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης και ο ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης, με τους εκπροσώπους των επιμελητηρίων της Μεσσηνίας, της Εύβοιας, της Ηλείας, της Λακωνίας, της Αρκαδίας και της Αχαΐας. «Το θέμα αυτό, είναι κορυφαίο στην ατζέντα του επιχειρείν και για τους έξι νομούς», δήλωσε χθες επισκεπτόμενος (φωτό) το δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο οποίος επεσήμανε πως πλέον, τα όρια έχουν στενέψει αρκετά. «Πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι το καλοκαίρι, καθώς πάρα πολλές επιχειρήσεις, κυρίως στη Μεσσηνία, είναι «εγκλωβισμένες» από την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου», ανέφερε ο πρόεδρος τονίζοντας πως στην πλειονότητά τους, είναι παραγωγικές επιχειρήσεις, με πολλούς εργαζομένους, οι οποίες προφανώς και θα μπορούσαν να είναι βιώσιμες. «Είναι κρίμα να μη σωθούν», σημείωσε ο Βαγγέλης Ξυγκώρος, ο οποίος ζήτησε να ασκηθεί… πίεση στις τράπεζες, ώστε να βρεθεί ο τρόπος να κρατηθούν «ζωντανές» οι εν λόγω επιχειρήσεις!

Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι το Ελληνικό Δημόσιο, όπως αποκάλυψε πρόσφατα η «ΦΩΝΗ» με έγγραφό του προς τις τράπεζες έχει ζητήσει χειρισμό του ζητήματος των δανείων με την εγγύησή του, με τραπεζικά κριτήρια ώστε το Δημόσιο να απαλλαγεί της εγγυητικής ευθύνης, που ανέρχεται σε 4-5 δισ. ευρώ. Πρόκειται για επιχειρηματικά, κυρίως, δάνεια που δόθηκαν μετά από φυσικές καταστροφές (στην περίπτωση των 6 νομών για τα «πυροδάνεια» μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του 2007).

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

«Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, συναντήθηκε με τους πρόεδρους των Επιμελητηρίων των νομών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας για το ζήτημα των δανείων των πυρόπληκτων, με τη συμμετοχή του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτη Κουρμούση. Στη σύσκεψη, οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων ενημερώθηκαν από τον αναπληρωτή υπουργό και τον ειδικό γραμματέα, για σειρά ενεργειών στις οποίες έχει ήδη προβεί η κυβέρνηση στο πλαίσιο του Νόμου Κατσέλη-Σταθάκη και του νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό για την αντιμετώπιση του σύνθετου αυτού προβλήματος που κληροδοτήθηκε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Το υπουργείο, το αμέσως επόμενο διάστημα θα συνεργαστεί στενά με τις τράπεζες για την μέγιστη αξιοποίηση των ρυθμίσεων αυτών», επισημαίνεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, που δίνει… ζωντάνια στις ελπίδες των επαγγελματιών!

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Comments are closed.