ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σημαντικές ειδήσεις για τις υποδομές της Μεσσηνίας στο 10ο Περιφερειακό Συνέδριο Πελοποννήσου: Διεθνές το αεροδρόμιο της Καλαμάτας και μέσα στο 2019 οι δρόμοι Καλαμάτα –Ριζόμυλος και Τσακώνα – Καλό Νερό!

0

2379147

Σημαντικές ειδήσεις ειδικότερα για τη Μεσσηνία, ανέκυψαν από το Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Πελοποννήσου, το οποίο διήρκεσε δύο ημέρες και έριξε… αυλαία χθες βράδυ, με την ομιλία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα!

Ρεπορτάζ: Γεωργία Αναγνωστοπούλου

Η χθεσινή ημέρα, στιγματίστηκε από το συλλαλητήριο το οποίο πραγματοποίησαν φορείς, εκπρόσωποι κομμάτων και συλλόγων, καθώς και αρκετοί πολίτες, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, αλλά και από τα… ευχάριστα των εξαγγελιών, κυρίως όσον αφορά στις υποδομές της Μεσσηνίας! Όπως άλλωστε, ανέφερε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, κάτι που σημείωσε την πρώτη ημέρα και ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης, τόσο το Καλαμάτα – Ριζόμυλος, όσο και το Τσακώνα – Καλό Νερό, θα μπουν άμεσα, σε τροχιά υλοποίησης, ενώ και το αεροδρόμιο της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, επιτέλους, θα αναβαθμιστεί, με το «ok» και του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και… χέρι ιδιώτη!

ΔΙΕΘΝΕΣ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΗΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΜΕ ΤΟ «ΝΑΙ» ΤΟΥ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΚΑΙ ΧΕΡΙ… ΙΔΙΩΤΗ

aerodromio-kalamatas-2
«Σε συνεργασία με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το αεροδρόμιο της Καλαμάτας, θα γίνει διεθνές, στο πρότυπο του διαγωνισμού του αεροδρομίου του Ηρακλείου στο Καστέλι και θεωρώ πως αυτό είναι ένα πραγματικά μεγάλο άλμα για την Πελοπόννησο, που θα έχει στην Καλαμάτα, ένα κέντρο συνδυασμένων μεταφορών το οποίο, θα τα περιλαμβάνει όλα», δήλωσε ο υπουργός και επεσήμαινε πως η εξέλιξη αυτή, θα εξυπηρετήσει στο να αναβαθμιστεί τουριστικά και παραγωγικά όλη η Πελοπόννησος. «Η Μεσσηνία και ειδικότερα η Καλαμάτα, είναι ένα στρατηγικό σημείο, το οποίο έχει λιμάνι, έχει πλέον οδική υποδομή και σύντομα και για την Πάτρα και πρέπει να έχει και ένα κατάλληλο αεροδρόμιο, για να μπορεί να αναβαθμιστεί όχι μόνο η τουριστική και επιβατική, αλλά και η εμπορική κίνηση», ανέφερε ο υπουργός, ο οποίος δήλωσε επίσης, πως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, κατατίθεται το Νομοσχέδιο για τα υδατοδρόμια, που περιλαμβάνει από ένα σε κάθε νομό της Πελοποννήσου, ενώ έκανε εκτενή αναφορά στους οδικούς άξονες.

ΣΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ 2019 ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΕ ΚΑΛΑΜΑΤΑ – ΡΙΖΟΜΥΛΟΣ ΚΑΙ ΤΣΑΚΩΝΑ – ΚΑΛΟ ΝΕΡΟ

kalamata-rizomilos
«Με τον αυτοκινητόδρομο Καλαμάτα – Ριζόμυλος – Πύλος – Μεθώνη, η μεσσηνιακή πρωτεύουσα θα μπορέσει να αποκτήσει ενδοχώρα και να αναπτυχθεί τουριστικά ,όλη η Μεσσηνία», δήλωσε ο υπουργός, ο οποίος επεσήμανε πως η μελέτη που έχει εκπονήσει ο Μορέας, έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται στο υπουργείο Περιβάλλοντος για έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. «Η υλοποίησή του, αμέσως μετά, είναι δέσμευσή μας», είπε με έμφαση ο Χρήστος Σπίρτζης, με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Γιώργο Δέδε, να σημειώνει πως και για τα δύο μεγάλα, αυτά, έργα, οι μελέτες, εκπονήθηκαν με δαπάνες του παραχωρησιούχου, ενώ και η δεύτερη μελέτη, είναι πια, στη φάση της τελικής έγκρισης. «Έχουν γίνει προσπάθειες από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου και συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας και τους Ευρωπαίους Επιτρόπους, που θέτουν ως πρώτη προτεραιότητα, την ολοκλήρωση του οδικού δακτυλίου της Πελοποννήσου και του διευρωπαϊκού δικτύου της Περιφέρειας, κάτι που σημαίνει πως στην ατζέντα είναι και τα δύο έργα τα οποία στις αρχές του ερχόμενου έτους, θα μπουν σε τροχιά υλοποίησης», δήλωσε ο κ. Δέδες, με το θέμα να θέτει επί τάπητος την προηγούμενη ημέρα και ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης. «Μέσα από ένα ειδικό πρόγραμμα με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και την Εγνατία ΑΕ, χρηματοδοτούμε παρεμβάσεις στο επαρχιακό δίκτυο σε όλη τη χώρα, με την Περιφέρεια Πελοποννήσου να δικαιούται 57, 5 ευρώ», δήλωσε ο Καλαματιανός αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος όσον αφορά στα συγκεκριμένα δύο, μεγάλα αλλά και δύσκολα έργα, ξεκαθάρισε πως αυτά θα πάρουν τελικά, το «πράσινο φως».

ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ Η ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗ ΠΥΛΗ

pappas_synedrio_tripoli

 

Σημαντικές, ήταν και οι εξαγγελίες του υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκου Παππά, αναφορικά με τη διαστημική πύλη της Καλαμάτας. «Έχουμε πάρει πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, σε σχέση με την αξιοποίηση του τομέα του διαστήματος, αν και όταν ξεκινήσαμε αυτήν την κουβέντα, κάποιοι γελούσαν. Κλείνουμε τον Ελληνικό Διαστημικό Οργανισμό, οι δραστηριότητες του οποίου είναι πολλές και θα εξαπλωθούν στο σύνολο της Επικράτειας», δήλωσε ο κ. Παππάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα που άρχισαν να φαίνονται πάρα πολύ νωρίς, καθώς ήδη, μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες, θα πραγματοποιήσει επένδυση για κατασκευή μονάδας μικροδορυφόρων και δορυφόρων στην Ελλάδα, ενώ θα χτιστεί και ένα Κέντρο Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος», ανέφερε ο Νίκος Παππάς, με τον περιφερειάρχη Πέτρο Τατούλη, να παρεμβαίνει και να ζητά, ην διεύθυνση του Διαστημικού Οργανισμού, να εγκατασταθεί στην Καλαμάτα, λόγω της γεωγραφικής της θέσης και τη «σχέση» με τον παράλληλο του Ισημερινού. Από το βήμα του συνεδρίου, δεν θα μπορούσε παρά να γίνει λόγος και στην απλή αναλογική, ένα θέμα που «καίει» την Αυτοδιοίκηση.

Η ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΣΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

skoyrletis-anaptyxiako

Χθες λοιπόν, σημαντικό ήταν και το μήνυμα του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος αναφερόμενος στο θέμα, κάλεσε όλους να συμβάλουν ώστε να… ανοίξει η Αυτοδιοίκηση στη Δημοκρατία. «Σας παρακαλώ όλους, να αρπάξετε αυτήν την πρόκληση της Δημοκρατίας που φέρνει η απλή λογική. Δεν μπορεί η Ελλάδα, να αποτελεί πανευρωπαϊκή εξαίρεση στο πιο παραμορφωτικό εκλογικό σύστημα που υπάρχει στην Ευρώπη. Κανείς δεν πρέπει να κρύβεται στο όνομα μιας υπερμεγέθους πλειοψηφίας και της ανευθυνότητας που του χαρίζει το εκλογικό σύστημα, συμμετέχοντας σε μια εκ των πρότερων μειωμένη συμμετοχή στο Δημοτικό ή το Περιφερειακό Συμβούλιο. Έχουμε ανάγκη από τη σύνθεση και τη συνεργασία! Αλισβερίσια, εκβιασμοί συμφωνίες κάτω… από το τραπέζι και φοβεροί τρόποι διαμόρφωσης ψηφοδελτίων, είναι κατάλοιπα μιας παρωχημένης εποχής», τόνισε με έμφαση ο Πάνος Σκουρλέτης, επισημαίνοντας πως θα εξεταστούν όλες οι λεπτομέρειες. Ιδιαίτερη αναφορά, έγινε φυσικά, στον πολιτισμό και τον τουρισμό, με τη Μεσσηνία και στους δυο τομείς, να έχει τον… κυρίαρχο ρόλο.

ΒΑΡΥ ΠΥΡΟΒΟΛΙΚΟ Ο ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΙΣ 365 ΗΜΕΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ!

koyntoyra

«Ο τουρισμός, είναι μια κινητήριος δύναμη για όλα και γι’ αυτό, ο στόχος μας είναι, «τουρισμός 365 ημέρες το χρόνο»! Δεν είναι τυχαίο πως από 24 εκατ. τουρίστες που «παραλάβαμε», τους… φτάσαμε πάνω από 30 εκατ.», δήλωσε η υπουργός Έλενα Κουντουρά, η οποία χρησιμοποίηση αρκετές φορές το όνομα της Καλαμάτας, τονίζοντας πως η αύξηση, καταγράφηκε μετά το μεγάλο συνέδριο των 600 Άγγλων τουριστικών πρακτόρων στη Μεσσηνία, ενώ από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού Λυδία Κονιόρδου, στάθηκε στη συνεργασία, καθώς όπως παρατήρησε «είμαστε όλοι, μέρος ενός… όλου».

ΤΟ… ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

papad-696x392

Πρώτος στο βήμα του συνεδρίου, τη Δευτέρα, πραγματοποιώντας την τελευταία του ομιλία ως υπουργός, μετά το… ηθικό σκάνδαλο που ξέσπασε με την αποκάλυψη ότι μαζί με τη σύζυγό του -αν και είναι οι πιο πλούσιοι της Βουλής-  έπαιρνε επιδότηση ενοικίου 1.000 ευρώ το μήνα, όπως προβλέπει ο Νόμος για τους βουλευτές που δεν έχουν την έδρα τους στην Αθήνα, ανέβηκε, λίγο πριν παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας, ο μέχρι τότε υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου. Ο κ. Παπαδημητρίου, χαρακτήρισε το 2018 ως το πλέον κρίσιμο έτος, για την μετάβαση της χώρας στη νέα εποχή και στάθηκε στις μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν στην έξοδο από τα μνημόνια, ενώ έκανε αναφορά και στα μείζονα εθνικά θέματα. Παράλληλα, κάλεσε όλους να μην περιμένουν «θαύματα», καθώς όπως είπε χαρακτηριστικά, ένας δρομέας που έπεσε κατά γης, δεν θα μπορούσε να τρέξει 100 m., παραλληλίζοντας έτσι την κατάσταση που επικρατεί στη «γονατισμένη» Ελλάδα των τελευταίων 8 χρόνων.

ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΕ ΠΡΩΤΟ ΠΛΑΝΟ

apostoloy

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, ειδικά για τη Μεσσηνία, ήταν η 1η παράλληλη πρωινή συνεδρία της Δευτέρας, με θέμα την αγροτική ανάπτυξη και την παραγωγική εξωστρέφεια, στην οποία μεταξύ άλλων, τοποθετήθηκαν όλα τα στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου, αναφέρθηκε στις επενδύσεις που γίνονται σε αυτόν τον τομέα και… ζήτησε από την Πελοπόννησο να αξιοποιήσει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα, εστιάζοντας στον συνεργατισμό, με τον οποίο όπως είπε, διασφαλίζεται η βιωσιμότητα του εργατικού χώρου. «Ψηφίσαμε ένα Νόμο βάση του οποίου και μέσα από διαδικασίες αυτόνομης λειτουργίας των Συνεταιρισμών, πρέπει να λειτουργούν όλοι. Οραματιζόμαστε, να δώσει τέλος, όπως έγινε με 2.000 Συνεταιρισμούς που οδηγήθηκαν σε λύση καθώς ήταν απλώς «σφραγίδες και να λειτουργούν ως πρέπει , όσοι απομείνουν! Είναι αδιανόητο να έχουμε 152 Συνεταιρισμούς που δεν έχουν κανένα πρόβλημα χρεών, αλλά την ίδια ώρα να έχουν τζίρο 1 εκατ. ευρώ, με 44 χιλ. μέλη», τόνισε ο κ. Αποστόλου με τις δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Κατρούγκαλου, να κινούνται στην ίδια κατεύθυνση και τον Μεσσήνιο πολιτικό, να στέκεται στις τομές στο πολιτικό σύστημα και το παραγωγικό μοντέλο. «Η  αγροτική παραγωγή μπορεί να αποτελέσει συγκριτικά πλεονεκτήματα, γιατί η χώρα μας έχει τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα στην Ευρώπη, προϊόντα στον πρωτογενή τομέα, που δεν υπάρχουν πουθενά αλλού και μπορούν να βρουν εφαρμογές σε πολλούς τομείς όπως των καλλυντικών», ανέφερε ο Μεσσήνιος αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος εστίασε με τη σειρά του στο συνεργατισμό. «Το αγροτικό δυναμικό της χώρας όμως υποχρησιμοποιείται, αφού λόγω του κατακερματισμένου αγροτικού κλήρου, δεν έχουμε τη δυνατότητα συγκέντρωσης της κρίσιμης μάζας παραγωγής που θα επέτρεπε την τυποποίηση και την εξαγωγή με την προστιθέμενη αξία που θα έδινε μια ελαφριά βιομηχανία στους τόπους παραγωγής. Ξέρετε όλοι το παράδειγμα του λαδιού, που φεύγει χύμα για να τυποποιηθεί και να εξαχθεί έξω», δήλωσε ο κ. Κατρούγκαλος, με μια σειρά από μείζονα θέματα, να θέτει επί τάπητος ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννης Τσιρώνης.

ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΟΠ Η ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΗ

tsironis-696x392

«Η Κορινθιακή Σταφίδα πρέπει να γίνει ΠΟΠ και να αναγνωριστεί ως «Super Food». Ο Αγριόχοιρος πρέπει να θεωρηθεί εισβάλλον είδος και να εξαλειφθεί. Κακώς εισήχθηκε από τους κυνηγούς στην Πελοπόννησο, όπου δεν έχει φυσικούς εχθρούς και πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.  Σε λίγες μέρες βγαίνει ξανά το πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, όπου εξασφαλίστηκαν 8 εκατ. ευρώ αντί για 6 του προηγούμενου προγράμματος, για την Πελοπόννησο», δήλωσε ο κ. Τσιρώνης, ο οποίος επίσης, συνέδεσε τον τουρισμό με τον πρωτογενή τομέα. «Όσο τα δικά μας χωριά παραμένουν έρημα είναι αδύνατον να προσελκύσουν τουρίστες παρά την ανυπέρβλητη ομορφιά τους», είπε και μίλησε και για τους δασικούς χάρτες. «Ανοίξαμε ένα απόστημα δεκαετιών. Οι πολίτες αυτής της χώρας ήταν όμηροι πολιτικών, κάποιων επίορκων δημοσίων υπαλλήλων και της διαπλοκής. Με την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών οι παραγωγοί μας θα γίνουν κύριοι της γης τους. Το τονίζω ότι ούτε ένα στρέμμα καλλιεργήσιμης γης δεν θα χαθεί. Ιδιαίτερα οι κτηνοτρόφοι θα κερδίσουν πολύ περισσότερες εκτάσεις», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε και με αριθμούς. «Στην Πελοπόννησο έχουμε 671 εκατ. ακαθάριστη προστιθέμενη αξία με περίπου 4 εκατ. ανά στρέμματα αγροτικής γης. Δηλαδή έχουμε λιγότερα από 180 ευρώ ανά στρέμμα. Ρωτάω όμως απλά. Μας ικανοποιούν αυτές οι επιδόσεις;», ανέφερε με νόημα και έδωσε και χαρακτηριστικά παραδείγματα. «Πόσο κάνει το αγνό παρθένο ελαιόλαδο στο ράφι στην Ευρώπη και πόσο το πουλάμε εμείς; Έχουμε λοιπόν πολύ δουλειά να κάνουμε για να πούμε ότι γυρίσαμε σελίδα. Το μέλλον της Ελλάδας είναι ο πρωτογενής τομέας», επεσήμανε με νόημα, με την υφυπουργό Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, να κάνει ειδική μνεία στη φορολογία, που είναι από τα σημαντικότερα ζητήματα και των αγροτών. «Φέραμε ένα δικαιότερο σύστημα από το προηγούμενο το οποίο ευνοούσε σκανδαλωδώς, τα υψηλότερα εισοδήματα. Βασική αλλαγή είναι ότι φέραμε το αφορολόγητο για τους αγρότες, το οποίο μαζί με εκείνο των επαγγελματιών, χάθηκε το 2013 για να μειωθεί κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ο ανώτατος συντελεστής για τα πολύ υψηλά εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών», δήλωσε μεταξύ άλλων, η κα Παπανάτσιου, επισημαίνοντας πως το υπουργείο ψάχνει ισοδύναμα για να καταργηθεί ο ειδικός φόρος στο κρασί.

Comments are closed.