ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Επιβράβευση» καταπατητών στην Ελλάδα τού «άρπαξε να φας και κλέψε να ’χεις»…

0

Τη διαχρονική ανικανότητά του να υπερασπιστεί τη δημόσια περιουσία, έρχεται να επιβεβαιώσει με τον χειρότερο τρόπο το κράτος, το οποίο, τη στιγμή που… βγάζει στο δρόμο αρκετούς πολίτες για λίγα χρέη, πλειστηριάζοντας το σπίτι τους, κατάσχοντας κινητά και ακίνητα, δίνει τη δυνατότητα εξαγοράς για τα καταπατημένα(!) ακίνητά του.

Οι προσπάθειες που κατά καιρούς έχουν καταβληθεί, μέχρι στιγμής δεν έχουν επιτύχει, αφού τα κριτήρια που έθεταν οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν ήταν ρεαλιστικά κι έτσι, μια νέα επιτροπή του υπουργείου Οικονομικών, που μελετά το θέμα, έρχεται να δώσει λύση και βάλει τάξη στο απόλυτο χάος που επικρατεί με τη διεκδίκηση της κρατικής, καταπατημένης, περιουσίας! Μιας περιουσίας τεράστιας, αφού μόνο στην Αττική, καταπατημένη, φέρεται να είναι η Δημόσια Περιουσία σε ποσοστό 80%! Ανάλογο είναι το μέγεθος των καταπατήσεων και σε άλλες περιοχές με μεγαλύτερο στις πιο ελκυστικές.  Τα φαινόμενα καταπατήσεων «ευδοκιμούν» και στη Μεσσηνία και σ’ όλη την Πελοπόννησο, όπου παρά τις κατά καιρούς αποκαλύψεις καραμπινάτων καταπατήσεων σε παραλιακές περιοχές, σε δάση και δασικές περιοχές, οι καταπατητές είτε δικαιώθηκαν, είτε διεκδικούν τις καταπατημένες εκτάσεις! Να, λοιπόν, που τώρα έρχεται η Πολιτεία σε χαλεπούς οικονομικούς καιρούς, να ρυθμίσει τις εκκρεμότητες της καταπατημένης δημόσιας περιουσίας προς όφελος των καταπατητών!!!

Η γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας, του υπουργείου Οικονομικών, Θεοπίστη Πέρκα συνέστησε ομάδα εργασίας, η οποία θα διατυπώσει προτάσεις σχετικά με τα κατεχόμενα ακίνητα του Δημοσίου, η οποία θα ανάβει το «πράσινο φως» σε εκείνους που καταπάτησαν αυθαίρετα δημόσιους χώρους, να τους κάνουν δικούς τους. Μάλιστα, η κυβέρνηση, φέρεται να δηλώνει πως έτσι, θα εξασφαλιστεί η οριστική επίλυση του σχετικού προβλήματος και θα διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον! Αξίζει να σημειωθεί πως το ελληνικό Δημόσιο, αδυνατεί να πει με σαφήνεια πόσα είναι τα ακίνητα που κατέχει, ενώ και αυτή η κυβέρνηση, έχει βρεθεί μπροστά στα ίδια προβλήματα που αντιμετώπισαν και οι προηγούμενες, τα οποία συνδέονται με τα τεράστια γραφειοκρατικά εμπόδια που δεν επέτρεπαν την αξιοποίηση της κρατικής περιουσίας.

ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ Η  ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ  ΚΑΤΑΠΑΤΗΘΕΝΤΩΝ

Όσοι έχουν καταπατήσει τη δημόσια γη, εμφανίζονται στα δικαστήρια και στην Εφορία ως νόμιμοι ιδιοκτήτες, παρουσιάζοντας τίτλους ιδιοκτησίας τους οποίους έχουν δημιουργήσει οι ίδιοι, ή δικαιοπάροχοί τους, ή απώτατοι καταπατητές μετά το 1884! Το θέμα, προσπάθησε να λύσει με νομοσχέδιο, το υπουργείο Οικονομικών το 2014, προβλέποντας τη νομιμοποίηση των περισσότερων καταπατημένων δημόσιων εκτάσεων, μέσω της εξαγοράς των ακινήτων από τους καταπατητές στην αντικειμενική τους αξία. Μεταξύ άλλων, προέβλεπε τη χορήγηση δικαιωμάτων επί καταπατημένων εκτάσεων, ακόμα και εκείνων στις οποίες έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα, όπως σπίτια αλλά και επαγγελματικές και αγροτικές εστίες και αποθήκες, όμως τίποτε δε συνέβη. Αντίθετα, τα καταπατημένα έχουν, προφανώς, αυξηθεί και το κράτος θέλει να λύσει το γόρδιο δεσμό, με… ξεπούλημα!!! Κάτι δηλαδή σαν επιβράβευση των καταπατητών, δικαιώνοντας τη λαϊκή ρήση «άρπαξε να φας και κλέψε να ’χεις»!

ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ  ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ

  • Η αποδέσμευση της πολιτείας από τα καταπατημένα ακίνητα που δεν είναι απαραίτητα για την εξυπηρέτηση των κρατικών σκοπών της ή δεν εμπίπτουν σε προστατευόμενες από ειδικές νομοθεσίες κατηγορίες ακινήτων, έναντι τιμήματος.
  • Η απελευθέρωση των υπηρεσιών και των Δικαστηρίων από σημαντικό αριθμό δικών και εξόδων και
  • η ικανοποίηση χρόνιων κοινωνικών προβλημάτων.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ  Η ΑΚΙΝΗΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ  ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Η ακίνητη περιουσία του Δημοσίου διακρίνεται σε ιδιωτικού δικαίου, (αγροί, οικόπεδα, λατομεία, αλυκές) και δημοσίου δικαίου  (αιγιαλός-παραλίες, όχθες πλεύσιμων ποταμών κ.λπ.) η οποία γενικώς αποκαλείται κοινόχρηστη. Βασικό τίτλο ιδιοκτησίας για το Δημόσιο αποτελεί η διαδοχή από το Τουρκικό Δημόσιο, σύμφωνα με τη συνθήκη του Λονδίνου της 6ης Ιουλίου 1827. Το συγκεκριμένο τμήμα της περιουσίας του Δημοσίου αποτέλεσε τις «εθνικές γαίες». Το Δημόσιο, απέκτησε και αποκτά περιουσία με:

  • Αναγκαστικές απαλλοτριώσεις.
  • Συμβόλαια αγοράς.
  • Δωρεές.
  • Ως κληρονόμος ακλήρων (σχολάζουζες κληρονομιές).
  • Ως κύριος εγκαταλειμμένων και αδέσποτων ακινήτων.

Από την περιουσία αυτή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών, ποσοστό ίσως και μεγαλύτερο  από το 50%, για διάφορες αιτίες (αδυναμία ή αδράνεια των αρμοδίων υπηρεσιών) είναι άγνωστη για το Δημόσιο και δεν καταγράφηκε, ενώ ένα τμήμα της έχει καταπατηθεί.

Comments are closed.