ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Όλη η αλήθεια για το «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» και τα προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος σε επιστημονική ημερίδα απόψε στην Καλαμάτα

0

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται απόψε μετά τις 5 το απόγευμα, η επιστημονική ημερίδα για την ενέργεια, την αειφορία και το περιβάλλον, την οποία διοργανώνουν ο Σύλλογος Γεωπόνων  Ελεύθερων Επαγγελματιών Μεσσηνίας και η Περιφέρεια Πελοποννήσου, στο αμφιθέατρο της Περιφερειακής Ενότητας στο διοικητήριο στην Καλαμάτα. Η ενημέρωση, θα αφορά κυρίως το πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον ΙΙ», το οποίο παρέχει επιδοτήσεις έως 70%, ανάλογα με το εισόδημα και την οικογενειακή κατάσταση, για την υλοποίηση επενδύσεων εξοικονόμησης ενέργειας. Για το υπόλοιπο ποσό υπάρχει η δυνατότητα ακόμη και λήψης άτοκου τραπεζικού δανείου. «Αυτή, είναι η δεύτερη επιστημονική ημερίδα και μας αφορά όλους, καθώς νομίζω πως θα συμβάλει ώστε να ενημερωθούμε για το πώς μπορούμε να εξοικονομήσουμε ενέργεια», ανέφερε ο πρόεδρος Συλλόγου Ελεύθερων Επαγγελματιών του νομού, Γιάννης Βορβίλας, ο οποίος καλώντας τον κόσμο να συμμετάσχει, επεσήμανε πως είναι σε εξέλιξη και το Μέτρο 4.1.3 που έχει να κάνει με την εξοικονόμηση της ενέργειας σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις. Για το σύνολο της δράσης του μέτρου, έχουν δεσμευτεί για την Πελοπόννησο 31 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2 εκατ. περίπου, είναι για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση της ενέργειας, με στόχο να βελτιωθεί το περιβαλλοντικό προφίλ και να περιοριστεί η εκπομπή αερίων θερμοκηπίων και γεωργικών καλλιεργειών

Η ημερίδα, τελεί υπό την αιγίδα του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας και υλοποιείται με τη στήριξη του Τεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητηρίου (ΤΕΕ).

 ΟΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΚΑΤ’ ΟΙΚΟΝ»

  • Η κυριότητα του ακινήτου.
  • Οι κωδικοί πρόσβασης στο TAXISnet.
  • Η νομιμοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων και
  • το ενεργειακό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει την χαμηλή ενεργειακή απόδοση του ακινήτου

Επιλέξιμη, είναι μια κατοικία εφόσον χρησιμοποιείται ως κύρια, υφίσταται νόμιμα, δεν είναι αυθαίρετη και έχει καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης της Πρώτης Ενεργειακής Επιθεώρησης (Α’ ΠΕΑ) σε κατηγορία χαμηλότερη ή ίση της Δ.

Ο προϋπολογισμός της κάθε αίτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25.000 ευρώ και οι ενδιαφερόμενοι, μπορούν να συμπληρώνουν την αίτηση ένταξης τους στο πρόγραμμα, μέσω της ειδικής ιστοσελίδας και της ειδικής πλατφόρμας του προγράμματος, όπου και θα ελέγχουν αν τηρούν τα κριτήρια υπαγωγής. Οι αιτήσεις θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικά και η ηλεκτρονική αίτηση, θα επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης, ενώ οι ενδιαφερόμενοι θα δηλώνουν αν θα ζητήσουν χορήγηση δανείου ή όχι. Στη συνέχεια, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν τον χρηματοπιστωτικό οργανισμό στον οποίο θα απευθυνθούν, χωρίς να χρειάζεται η φυσική τους παρουσία, ο οποίος θα εξετάζει την πιστοληπτική τους ικανότητα.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη στο πρόγραμμα είναι η διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης από Ενεργειακό Επιθεωρητή, ο οποίος και θα εκδίδει το απαιτούμενο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης.

Γεωργία Αναγνωστοπούλου

 

Comments are closed.