ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

0

ΦΕΤΟΣ κλείνουν εκατό δέκα επτά χρόνια από τότε που καθιερώθηκε η 8η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Κοπεγχάγη. Το 1975  καθιερώθηκε και από τα Ηνωμένα Έθνη ως παγκόσμια ημέρα της γυναίκας η 8η  Μαρτίου. Από τότε γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλο τον πλανήτη.

Του ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ

Στα χρόνια που πέρασαν σημειώθηκαν τεράστιοι πρόοδοι στα δικαιώματα της γυναίκας και την θέση της στην κοινωνία.

Η ζωή της γυναίκας του 1910 δεν αντέχει στην σύγκριση με την ζωή της σημερινής γυναίκας. Εάν αφαιρέσεις την αφρικανική Ήπειρο και κάποιες μουσουλμανικές χώρες οι γυναίκες στον υπόλοιπο κόσμο έχουν περίπου εξισωθεί με τους άνδρες. Στην Ελλάδα και τα τελευταία προπύργια των ανδρικών προνομίων έχουν καταπέσει και οι γυναίκες είναι ελεύθερες να  διεκδικήσουν ότι και οι άνδρες.

Για να γίνουν όλα αυτά χρειάστηκε να γίνουν αγώνες και αγώνες  εδώ και 150 χρόνια. Σε όλους αυτούς τους αγώνες όλοι οι προοδευτικοί άνδρες ήταν αλληλέγγυοι των γυναικών και πολλοί από αυτούς ακόμη και σήμερα προβάλλουν και στηρίζουν τα δικαιώματα της γυναίκας όποτε κινδυνεύουν ή αμφισβητούνται στον κοινωνικό  ή επαγγελματικό χώρο.

Στις κοινωνίες που έχουν εξισωθεί οι γυναίκες οι  κίνδυνοι για την γυναίκα είναι περιορισμένοι διότι όλα πια έχουν νομοθετηθεί, αλλά και η κοινωνία έχει αποδεχθεί την θέση και το ρόλο της  στην σημερινή εποχή.

Οι ελλοχεύοντες όμως κίνδυνοι για την εμπέδωση και ενίσχυση των  δικαιωμάτων και της θέσης της γυναίκας προέρχονται από τις ίδιες τις γυναίκες. Και αυτό δεν είναι μια θεωρητική άποψη, αλλά στηρίζεται στην καθημερινή εκτίμηση του καθενός που παρακολουθεί το κοινωνικό γίγνεσθαι και τις απόψεις των γυναικών για τα κεκτημένα δικαιώματα τους.

Προσωπικά εκτιμώ ότι ένα ποσοστό των γυναικών που δεν ξεπερνάει το 30%  προασπίζεται και λειτουργεί συνειδητά τον κατοχυρωμένο ρόλο της γυναίκας στην σημερινή κοινωνία. Οι υπόλοιπες κινούνται μοιρολατρικά (βολεύονται)  εντός των δικαιωμάτων που τους παρέχει ο νόμος και τίποτα άλλο. Το πολύ-πολύ να συμμετάσχουν σε κανένα γλέντι στην ταβέρνα μαζί με τις φίλες τους για να γιορτάσουν την επέτειο αυτή.

Όταν όμως τα δικαιώματα αυτά οι ίδιες οι γυναίκες δεν τα κάνουν χρήση και δεν τα προασπίζονται, με την πάροδο του χρόνου θα ατονήσουν και θα καταπατούνται.

Για αυτό λοιπόν καθιερώθηκαν  οι  παγκόσμιοι επέτειοι. Για να μας θυμίζουν  τους αγώνες και την σταδιακή καταξίωση της εξίσωσης των δύο φύλων και την αναγνώριση της γυναικείας  προσφοράς στην κοινωνία. Επίσης μας υπενθυμίζουν την  συνεχή ανάγκη υπεράσπισης και στήριξης αυτών των ιδεών και των δικαιωμάτων, καθώς και την καταπολέμηση κάθε μικρής εστίας  ρατσιστικής συμπεριφοράς σε βάρος των γυναικών.

Ειδικά  σε ό,τι αφορά εμάς στους άνδρες, πρέπει να στηρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τις γυναίκες στην εντός των ανεγνωρισμένων δικαιωμάτων τους ανάληψη πρωτοβουλιών και ευθυνών. Σε καμία περίπτωση  δεν πρέπει να τις καταπιέζουμε και να τους στερούμε την ελευθερία της  έκφρασης και της επιλογής   σε όποιο χώρο και αν συλλειτουργούμε. Θα πρόσθετα ότι πέρα από τα κοινωνικά ζητήματα, θα πρέπει να τις τιμάμε να τις εξυψώνουμε και να τις αγαπάμε διότι  κατά τεκμήριο οι γυναίκες είναι πιο ευαίσθητες από τους άνδρες και χρήζουν της ευγενούς μας συμπεριφοράς.

Όλα τα παραπάνω βέβαια με την προϋπόθεση ότι και οι γυναίκες δεν κάνουν κατάχρηση της καλοσύνης των ανδρών, δεν εκλαμβάνουν την ευγένεια τους ως αδυναμία και δεν εκμεταλλεύονται τις όποιες καταστάσεις υπάρχουν μεταξύ τους. Τότε οδηγούμαστε στα αντίθετα αποτελέσματα και ότι αυτό συνεπάγεται.

Με αυτές τις διαπιστώσεις ας προχωρήσουν άνδρες και γυναίκες ενωμένοι στην  ζωή διότι οι συνθήκες είναι δύσκολες και όσο πάνε θα χειροτερεύουν περισσότερο. Η όλο και περισσότερο ουσιαστική συμμετοχή της γυναίκας στην παραγωγική διαδικασία είναι απαραίτητη στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, διότι δεν μας περισσεύει κανείς, αλλά ούτε και πρέπει να αποκλείεται η προσφορά  κανενός.

 

Comments are closed.