ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

«Kούρεμα» έως 90% σε καταναλωτικά & κάρτες πριν την πώληση σε funds – Οι τράπεζες στέλνουν μαζικά επιστολές σε οφειλέτες

0

«Η κλείνετε τις εκκρεμότητές σε απευθείας διαπραγμάτευση μαζί μας, ή πουλάμε το δάνειό σας στο fund και τα βρίσκετε μαζί τους». Αυτό είναι το νόημα των επιστολών που στέλνουν μαζικά πλέον οι τράπεζες σε οφειλέτες. Τους προτείνουν γενναίο «κούρεμα» το οποίο μπορεί να φτάσει ακόμη και στο 75-90% υπό την προϋπόθεση όμως ότι το υπόλοιπο ποσό θα καταβληθεί εφάπαξ.

Οι επιστολές αφορούν κατά κύριο λόγο σε οφειλέτες με δάνεια τα οποία δόθηκαν χωρίς καμία εξασφάλιση: κυρίως καταναλωτικά δάνεια και κάρτες. Οι οφειλέτες που θα παραλάβουν την επιστολή έχουν δύο επιλογές:

1.  Να μπουν σε μια διαδικασία απευθείας διαπραγμάτευση της «τελευταίας στιγμής» με την τράπεζα με στόχο να καταλήξουν σε μια συμφωνία με την οποία θα κλείσει οριστικά η υπόθεση. Κατά κύριο λόγο η πρόταση προβλέπει ότι για μια οφειλή (π.χ 10.000 ευρώ) ο οφειλέτης καλείται να πληρώσει 1000-2000 ευρώ και κλείνει οριστικά την υπόθεση. Αυτή η λύση συμφέρει και την τράπεζα καθώς τα κόκκινα καταναλωτικά δάνεια –ειδικά αυτά που έχουν σταματήσει να εξυπηρετούνται επί σειρά ετών- πωλούνται στα funds ακόμη και στα 3-4% της ονομαστικής τους αξίας.

2. Να μην αποδεχτούν την πρόταση. Σε αυτή την περίπτωση, το δάνειο αλλάζει χέρια και στην πραγματικότητα ο οφειλέτης θα έχει να κάνει με το fund. Προφανώς και αυτό θα κάνει μια πρόταση ρύθμισης ουδείς όμως μπορεί να γνωρίζει αν αυτή θα είναι καλύτερη ή χειρότερη σε σχέση με την πρόταση της τράπεζας. Συνήθως τα funds ξεκινούν από … ψηλά, και σταδιακά επανέρχονται με ευνοϊκότερες προτάσεις καθώς το κόστος τους είναι ουτως ή άλλως εξαιρετικά χαμηλό κάτι που τους αφήνει το περιθώριο να παζαρέψουν με τους οφειλέτες, ειδικά αυτούς που έχουν «ζεστό χρήμα».

Comments are closed.