ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Επίσπευση των διαδικασιών για το πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας στους δήμους και 12μηνη απασχόληση των ωφελούομενων ζητεί η ΚΕΔΕ

0

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗΣ 25.000 ΘΕΣΕΩΝ ΣΕ 274 ΔΗΜΟΥΣ

Για τις θέσεις της ΚΕΔΕ σχετικά με την επίσπευση των διαδικασιών υλοποίησης του προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας σε 274 δήμους ενημερώνει τους δημάρχους με επιστολή του ο Γ. Πατούλης.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, στη σχετική επιστολή του κάνει γνωστό ότι επίκειται η έκδοση της Προκήρυξης 25.000 θέσεων Κοινωφελούς Εργασίας για το 2018. Επίσης υπογραμμίζει ότι με ομόφωνη απόφαση του το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ ζητεί από το αρμόδιο υπουργείο να υπάρξουν μια σειρά από αλλαγές στο πρόγραμμα.

ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΕΔΕ

Ειδικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ, διατυπώνει τα εξής αιτήματα – αλλαγές στην υλοποίηση του προγράμματος:

  • Να αυξηθεί το χρονικό διάστημα υλοποίησης των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας σε 12 μήνες.
  • Το πρόγραμμα να ξεκινήσει εγκαίρως, πριν την καλοκαιρινή περίοδο, ιδιαίτερα για τους νησιωτικούς δήμους, λόγω των αυξημένων αναγκών τους.
  • Να δοθεί  η δυνατότητα στους δήμους να προσλαμβάνουν το προσωπικό διαδοχικά, εντός του χρονικού πλαισίου υλοποίησης του προγράμματος.
  • Να προβλέπεται η αμοιβαία ανταλλαγή των ωφελούμενων από δήμο σε δήμο.
  • Να είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομη η διαδοχική  υλοποίηση των προγραμμάτων της κοινωφελούς εργασίας, ούτως ώστε να μη μένουν κενές οι θέσεις των ωφελούμενων για μεγάλο χρονικό διάστημα.
  • Να συμπεριληφθούν στους Επιβλέποντες Φορείς και οι Σύνδεσμοι των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που είναι Ν.Π.Δ.Δ. αλλά και τα Ν.Π.Ι.Δ. των Δήμων.
  • Σε περίπτωση που ένας Δήμος δεν καλύψει τις συγκεκριμένες ειδικότητες, να προβλέπεται η πλήρωση των θέσεων να γίνεται από ένα ποσοστό 10% από την ειδικότητα των Γενικών Καθηκόντων.
  • Να προβλεφθεί η σύνταξη νομοθετικής ρύθμισης με την οποία θα παρέχεται η δυνατότητα ασφαλιστικής κάλυψης των παρεχόντων κοινωφελή εργασία στους δήμους από το υπουργείο Δικαιοσύνης, ως εναλλακτική μορφή έκτισης ποινών, αναλαμβάνοντας παράλληλα και το κόστος των εισφορών.

ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ (Κ.Π.Υ.)

Σε ότι αφορά στο πρόγραμμα της Κοινωφελούς Εργασίας στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής, η ΚΕΔΕ εμμένει στις θέσεις που έχει ήδη διατυπώσει από πέρυσι το Μάιο και συγκεκριμένα:

Να μην καθίσταται η Αυτοδιοίκηση, υπεύθυνη και υπόλογη, για το σύνολο λειτουργίας  των Κέντρων Πρώτης Υποδοχής.

Προτείνει την καθιέρωση της δυνατότητας για αμοιβαία μετάθεση των ωφελούμενων του προγράμματος, προκειμένου να τους δίνεται η δυνατότητα ελαχιστοποίησης του χρόνου και των εξόδων μετάβασης τους στις έδρες των δήμων, στους οποίους έχουν επιλεγεί.

Να σημειωθεί ότι, όπως έκανε γνωστό κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στο Δ.Σ. ο πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικής Οικονομίας Ν. Μελετίου, στο φετινό κύκλο του προγράμματος υπάρχει μια αύξηση στον αριθμό ωφελουμένων. Σε σχέση με πέρυσι είναι αυξημένες οι θέσεις κατά 3,1%. Σύμφωνα με τα δημοσιοποιημένα στοιχεία  του υπουργείου και του ΟΑΕΔ, το 2017 οι θέσεις στους διακόσιους εβδομήντα τέσσερις (274) δήμους ανήλθαν στις 24.251, ενώ για το έτος 2018 προβλέπονται 25.000 θέσεις.

 

Comments are closed.